Hüsnühatı en kapsamlı şekilde anlatan belgesel

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


‘Hat; Bir Medeniyet Çizgisi’ adlı belgesel bir yıla yakın süren çalışmaların ardından tamamlandı.



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, yazı sistemleri ve yazı öğeleri kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan, görsel sanatlar alanının en eski ve en geleneksel dallarından birisi ‘hat sanatı’ ya da eski deyimiyle ‘hüsnühat’ şimdiye kadar çekilmiş en kapsamlı belgeselle kayıtlara geçiyor.
Birleşik Görsel Medya tarafından hazırlanan ‘Hat; Bir Medeniyet Çizgisi’ adlı belgeselin galası 22 Ekim Cuma günü, saat 20.00’de TİM Show Center’da gerçekleşecek.
Hat sanatına her açıdan ışık tutan belgesel, ünlü hattatlar; Hasan Çelebi, Hüseyin Kutlu ve Fuat Başar ile Araştırmacı Fettah Aykaç’ın danışmanlığıyla hazırlandı. Yönetmenliğini Gökhan Ateştürk’ün üstlendiği belgeselin yapımcısı Vahit Özdemir, metin yazarı Savaş Ş. Barkçin, Sanat Yönetmeni ise Koray Kasap.

Hüsnühat medeniyeti; yani insanı, mekanı, zamanı nasıl temsil ediyor?

‘Hat; Bir Medeniyet Çizgisi’, hat sanatının şimdiye dek üzerinde pek durulmayan medeniyet boyutuna odaklanıyor. Yazı ile uygarlık arasındaki ilişkinin sembolizmini sergiliyor. Güzel yazı ve hüsn-i hat medeniyeti; yani insanı, mekanı, zamanı nasıl temsil ediyor? Dünya ve insan tasavvurumuzu nasıl yansıtıyor? Belgesel bu sorulara cevap arıyor ve bizi büyük yazı geleneği olan dünyanın belli başlı medeniyetlerinin merkezlerine götürüyor. Yazının insanın zihnindeki, gönlündeki ve eserindeki macerasının izini takip eden belgeselde; hattatlar, kaligraflar, düşünürler, sanatçılar bu yolculukta yol gösteriyorlar.
Belgeselin yurtiçi çekimleri; İstanbul, Konya, Kayseri, Ankara, Bursa, Sivas ve Edirne’de tamamlandı. Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan, Özbekistan, Mısır, Çin ve Hindistan’da yapılan çekimlerde hem İslam Medeniyeti’nin izlerine ulaşıldı hem de o ülkelerin kaligrafi gelenekleri araştırıldı. Tüm bu çalışmalar sonucunda hazırlanan belgesel, kültürümüzü oluşturan en değerli sanat dallarından birini yani hat sanatının derinliğini tüm dünyaya anlatmayı hedefliyor.
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Teşekkürler.
Israrla yok sayılmaya çalışılan sanat dallarımızı önce bizim anlamamız lazım, ki dünyaya içi dolu şekilde anlatabilelim.
 

İstihya

Doçent
Katılım
25 Eyl 2010
Mesajlar
723
Tepkime puanı
122
Puanları
0
Hat sanatında uzman denilecek insan sayısı çok az ..
Dileriz yaygınlaşır..
Hemhal oluruz..
 
Üst