*.'Hür Adam'dan çarpıcı açıklama.*

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
'Hür Adam'dan çarpıcı açıklama

04 Ocak 2011 Salı, 01:16

Başrolünü oynadığı Hür Adam ile ilgili konuşan Mürşit Ağa Bağ çarpıcı açıklamalar yaptı.

136508.jpg


Filmde Said Nursî'yi canlandıran başrol oyuncusu Mürşit Ağa Bağ, film vesilesiyle Bediüzzaman’ı tanıdığını ve fikirlerinden çok etkilendiğini söyledi.

Filmde Said Nursî'yi canlandıran başrol oyuncusu Mürşit Ağa Bağ, film vesilesiyle Bediüzzaman’ı tanıdığını ve fikirlerinden çok etkilendiğini söyledi. Bağ, “Film dikkatle izlenirse ve hata aramak için didiklenmezse verdiği mesajlar doğru anlaşılır” diye konuştu.

RİSALE-İ NUR'U OKUYUNCA ÇOK ETKİLENDİM

Filmde nahiye müdürünü canlandıran Halil İbrahim Kalaycı, “Bediüzzaman’ı daha önce tanımıyordum. Filme başlayınca inceleyip tanımaya çalıştım ve hayran kaldım. Özellikle Risale-i Nur'u okuduktan sonra Bediüzzaman’dan çok etkilendim” dedi.

“Hür Adam” beğenildi

BEDİÜZZAMAN Said Nursî’nin hayatını anlatan ‘Hür Adam’ filmi hakkında henüz vizyona girmeden tartışmalar başladı. Mehmet Tanrısever imzalı filmde M. Kemal ile Bediüzzaman arasında geçen bir sahneyi eleştirenler, film hakkında dâvâ bile açtı. Tartışmalar alevlenirken filmi özel gösterimde izleyenlere ‘Hür Adam’ hakkındaki görüşleri soruldu.

Özdabak: Belgeleri ortaya çıkarmak tarihçilerin görevi
Karikatürist İbrahim Özdabak, ‘Hür Adam’a açılan soruşturmanın yeni kapılar açacağı kanaatinde. Belgeleri ortaya çıkarma işinin tarihçilere düştüğünü kaydeden Özdabak, “Böyle olaylar olmuş mu olmamış mı bunları tarihçilere bırakmamız lâzım. Bu karşılaşma 1923–24 yılında oluyor. Gizli belgeler varsa ortaya çıkması lâzım. Başbaşa görüşmenin dışında milletvekillerin önünde yapılan tartışma ve konuşmalar da var. Bunlar birer vakıa.

Bazıları tarafından gizleniyor da olabilir. Ben bu tartışmalardan hakikatin çıkacağına eminim” diyor.
Herkesin mutlaka filmi izlemesi gerektiğini ifade eden Özdabak, “Film o dönemde yaşanları kısmen de olsa aktarabilmiş. Tarihî ve dönemsel bir film olmuş.

Bediüzzaman Hazretlerinin hayatını çekmek çok zordur. Herkesin bu filmi izlemesini arzu ediyorum. Senin hayalinle orada gösterilen arasında ufak tefek farklar olabilir, ama bunlar teferruattır. Netice olarak filmde alkışlamak istediğim yerler oluyor, gözyaşlarımı tutamadığım yerler oluyor. İnsan duyguları iyi kullanılmış. Filmden sonra ‘Bu zat kimdir?’ diye merak uyandırıyor. Birçok insanın merakını uyandıracağını düşünüyorum” diyerek film hakkındaki düşüncelerini de dile getirdi.

Prodüktör Abdülkadir Özsoy ise film hakkındaki soruşturmayı eleştirerek, “Bu filmde M. Kemal’le Said Nursî arasında bir hakaret söz konusu değil. İslâm hakareti zaten doğru bulmuyor. Tarihi vak’anın olduğu gibi yansıtılmasıdır. Vak’a olmuştur, birinin görmemeye çalışması bir şey ifade etmez diye düşünüyorum.

Bu filme “M. Kemal’e hakaret” dâvâsı açılacaksa Can Dündar’ın yaptığı ‘Mustafa’ filmi ele alınmalı. Bu filmde M. Kemal’in bütün zafiyetleri belgelerle gösterilmiştir. “Hür Adam”da Bediüzzaman ayak ayaküstüne attı diye eleştirildi. Artık çocuklar bile babasının yanında böyle oturuyor. Bu saygısızlık olarak algılanmamalı. Bu bir rahatlığın ifadesidir. Bacak bacak üstüne atmanın sorun olduğunu düşünmek insanları çok kutsallaştıran bir zihniyetin parçasıdır diye görüyorum.”

Özsoy, ‘Hür Adam’a 10 üzerinden 9 puan verdiğini kaydederek; “Film genel anlamıyla gayet güzel. Beni etkiledi. Teknik detaylar ve işleniş tarzıyla birlikte.

İzleyiciden gerekli tepkiyi alması açısından güzel. Belki 10-15 yerinde duygulandıran yönler var. Teknik olarak elbette eksikler vardır, bu hem bütçeyle hem de altyapının yetersizliğinden olabilir. Ama filmin maksada hizmeti açısından bakılırsa güzel olmuş diyebilirim. Sahneler aklıma geldikçe tekrar duygulanıyorum. Her bir olayın kendisi başlı başına bir filmdir. Dizi film yapılmalı diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.


Bağ: Film dikkatli izlenirse mesajlar anlaşılır

Yeni Asya gazetesinin haberine göre; filmde Bediüzzaman Said Nursî’yi oynayan tiyatrocu Mürşit Ağa Bağ, film vesilesiyle Bediüzzaman’ı tanıdığını ve fikirlerinden çok etkilendiğini söylüyor. Bağ, “Bediüzzaman Said Nursî gibi birisini canlandırmak kolay olmadı. Her rolü oynarım. Korkmam da. Eleştiriler her halükârda olacaktır. Ben elimden gelen her şeyi yaptım. Film dikkatle izlenirse ve genel anlamda hata aramak için didiklenmezse verdiği mesajlar doğru anlaşılır.

Bediüzzaman’ın verdiği barışçıl mesaj benim de hayatımda sürekli yer alan bir şeydir. Medyanın yönlendirmesiyle sanatçıların bazı şeyleri yaptıklarına inanıyorum. Ben elimden geldiği kadar magazin dünyasından kaçtım. Biliyorsunuz bir iş yapmadan önce bir şekilde gündeme gelip oradan yola çıkabilirsiniz. Zaten bir çizgisi olan oyuncuyum. Bizim camianın genelinde olduğu gibi magazinsel bir yaşam tarzı ve gece hayatım yok. Said Nursî’yi canlandırdıktan sonra çizgimde değişiklik yapmak da doğru olmaz.


Filmde öz tercih edilmiş


Haber 7 Genel Yayın Yönetmeni Yaşar İliksiz ise filmi beğendiğini şöyle ifade etti: “Böyle büyük bir hayatı senaryo olarak yazmak çok zor. Ama ekip iyi çalışmış. Fazla teferruata girmeden özüyle anlatabilecek şekilde iyi bir senaryo oluşturmuşlar. Zor bir işin altından güzel kalkmışlar. 10 üzerinden 7.5 veririm filme. Sinematik olarak kusursuz. İçerik olarak tartışılabilir, bazılarını rahatsız edebilir, ama bu tür zor senaryoları toplamak meşakkatli iştir. Arkadaşlar güzel toparlamışlar. Filmde bir ritim düşüklüğünden söz edilebilir, ama ritm için özü terk etmemek gerekiyordu bir tercih yapmışlar özü tercih etmişler.”

Böyle yüksek bir şahsiyetin temsili zor

İlahiyatçı-Yazar İhsan Atasoy filmde muhtemel hataları azaltmak için senaryonun kendisine de geldiğini ifade ederek, “Yapılmış olan filmlerin içinde en güzeli. Bundan sonra daha mükemmeller olacaktır. Bediüzzaman’ın dâvâsını yansıtma noktasında bilmeyen insanların dikkatlerini çekecek. Türkiye’de inançlara baskı yapıldığı dönemin yaşandığını pek çok insanın zihninde yeniden uyandıracak ve bazı gerçekleri aralayacaktır diye düşünüyorum. Bediüzzaman’ın şahsiyetini temsil noktasında kim olursa olsun geri kalacaktır. Ben sanatçıya bir şey demiyorum, ama o şahsiyet yüksek olduğu için gerek söylemlerde gerekse tavırlarda eksiklik olduğunu düşünüyorum” diyor.

Ağlamaktan filmi çekemedik

Filmde, Nahiye Müdürü rolüyle beğeni toplayan Halil İbrahim Kalaycıoğlu ise film esnasında duygulu anlar yaşadıklarını söylüyor. Kalaycıoğlu, “Hür Adam yerli yapımlar arasında teknik, mekânlar, renk kalitesi açısından sanki Avrupa’da yapılmış bir film gibi oldu. Oyuncular, kadro iyi oturmuş. Benim için de böyle bir filmde rol almak onurdur. Bediüzzaman’ı daha önce tanımıyordum. Filme başlayınca ister istemez inceleyip tanımaya çalıştım ve hayran kaldım.

Bu güne kadar bu tip insanların varlığına pek inanmıyorum, ama özellikle Risâle-i Nur’u okuduktan sonra Bediüzzaman’dan çok etkilendim. Filmin sonundaki “Ben insanların imanı için kendi hayatımı feda ettim, dünya zevklerinden vazgeçtim” cümlesini biz toplu okuyacaktık, ama ağlamaktan okuyamadık. En son Mürşid’e okutmuşlar.”
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Bir zamanlar Türkan Şoray da Birleşen Yollar filminde çok etkilenip hüngür hüngür ağlamış annesine feryadlar etmiş neden neden demiş... miş miş.... sonra?

Bekliyoruz hala hidayet nasib olsun diye dualar ederek o zamanlardan beri ....
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
Bir zamanlar Türkan Şoray da Birleşen Yollar filminde çok etkilenip hüngür hüngür ağlamış annesine feryadlar etmiş neden neden demiş... miş miş.... sonra?

Bekliyoruz hala hidayet nasib olsun diye dualar ederek o zamanlardan beri ....

Hidayet Allah'dan (CC) ..

ne diyelim ancak duadan başka yapacağımız bir şey yok..

KONU içinde geçen kısmıyla ise ağlayanlarla Türkan ablanın alakası olmaması gerek..

yoksa alakaya maydanoz mu sıkmak lazımdır ki nahoş ve mayhoş olsun..
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
Hep merak etmisimdir,dini filimlerde oynayip da hidayete eren sanatci oldu mu diye.
 

redstorm

Üye
Katılım
13 Ara 2010
Mesajlar
25
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Yaş
51
Bakiniz Berhan Simsek nasil da erdi hidayete... Tobe tobe .Yazik oldu Minyeli Abdullah'a
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
evet hatirladim simdi...
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-

efendim, bazı sosyal aktiviteler ve merasimlere sanatcı ve oyuncuların çağrılması, davet edilerek onların da katkılarını alınması gerekir..

Bu amaçla yapılan faaliyetlerde ve proğramlarda, flimlerde rol alan kişilerin de çağrılması ve verilmek istenen mesajı alması sağlanmalıdır..

Kardeşlerimiz tarafından Ülkemizde yapılan bütün proğramlara bu kişiler davet edilirler ve tv den de görülürler..

İnşaallah iyilik yapılacak ve denize atılacak.. balık bilmezse halık bilir misali dualarla takviye edilirse..

bir nebze de olsa akla kapı açıp ihtiyarı elden alınmayarak mesajlar verilirse.. .

umulur ve dilenir ve dilenilir ki Rabbimizin (CC) inayet ve hidayetiyle bir değişiklik olur düşüncesindeyiz..
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Hidayet Allah'dan (CC) ..

ne diyelim ancak duadan başka yapacağımız bir şey yok..

KONU içinde geçen kısmıyla ise ağlayanlarla Türkan ablanın alakası olmaması gerek..

yoksa alakaya maydanoz mu sıkmak lazımdır ki nahoş ve mayhoş olsun..


Zatınız mayhoşlaştırmayı baştan icra ettiğinden bizden bu durum için gayret olmuyor...ağlayanlart ile pek uzak yakın alakamız yoktur siz daha alakalısınız malum :) maydonoz konusu da size kaldı dolayısı ile :) afiyet olsun bu arada...
 

ORHANCAN

Ordinaryus
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
2,536
Tepkime puanı
80
Puanları
0
Konum
-İSPARİT-
Zatınız mayhoşlaştırmayı baştan icra ettiğinden bizden bu durum için gayret olmuyor... maydonoz konusuna gelinceeee.... oraya ben hiç gelmeyeyim iyisimi....

teşekkür ederim ummuhan abla..

bu arada konumuz başlığı

yani mayhoşlaştırmayı baştan icra ettiğin dediğimiz kısım

**'Hür Adam'dan çarpıcı açıklama** herhalde..
 
Üst