HSYK'dan 2. kez şok müdahale

Dergaz

Profesör
Katılım
31 Ara 2007
Mesajlar
1,685
Tepkime puanı
28
Puanları
0
Yaş
38
Konum
Ne fark eder ki
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), geçen sene olduğu gibi bu yıl da kritik davalara yönelik yaptığı müdahalelerle gündemdeki yerini koruyor.

Tehdit edilen hakimi korumak yerine görevden almaya kalkan HSYK'nın Erzurum'daki savcıları ikinci kez görevden almak istediği ortaya çıktı.

HSYK, 17 Şubat 2009 tarihli kararıyla 'Kaos Planı' belgesinin Erzincan'da icra edildiği yolunda 'Erzincan Ergenekonu soruşturmasını yürüten Erzurum özel yetkili savcıları Osman Şanal, Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Başsavcı Vekili Tarık Gür'ün yetkilerini jet bir kararla' almıştı. Yerlerine ise Erzurum Savcısı Taner Aksakal, Mehmet Ali Kurt ile Ender Karadeniz'i yetkilendirdi. Kararname krizinin yaşandığı HSYK'nın bu defa yetkilendirdiği bu savcıları da görevden almak istediği ortaya çıktı.

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK'nın davalarda kendi istedikleri gibi karar vermeyen savcıları görevden almaya çalıştığını söyledi. Erzurum'daki soruşturmayı örnek veren Bakan Ergin, daha önce Erzurum'daki savcıları görevden aldığını hatırlatarak, bu savcıların da yetkileri alınan diğer savcıların görüşlerine benzer kararlar verdiğini ifade etti. HSYK'nın bu savcıları da görevden almak istediğini açıklayan Ergin, anayasa değişikliğinin kabul edilmesiyle yargı bağımsızlığının güçleneceğini vurguladı.HSYKBaşkanvekili Kadir Özbek ise dosyaların içeriğiyle ilgilenmediklerini ileri sürdü.

HSYK'da Kurulun yargı kökenli üyeleri, Ergenekon, Balyoz veFaili Meçhul Cinayetlerdavalarına bakan mahkemelerden 20 hakim ve savcının görev yerlerini değiştirip bu mahkemelere 22 kişilik yeni hakim ve savcı atamak istemişti.Adalet Bakanlığıda kararname taslağını geri aldığını duyurmuştu.

SES KAYDINDAKİ PLAN YARGITAY'DA UYGULANMIŞTI

İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı Erzincan'da uygulamaya koyanlar arasında yer aldığı gerekçesiyle Erzincan Cumhuriyet Başsavcısıİlhan Cihanerhakkında da dava açılmıştı. Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları tarafından yürütülen ErzincanErgenekonTerör Örgütü davasında 1 numaralı sanık YAŞ toplantısında Kara Kuvvetleri Komutanlığı EDOK Komutanlığına atanan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, 2 numaralı sanık ise Cihaner'di. Cihaner, tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Ancak hakkında, "Görevi kötüye kullanmak ve evrakta sahtecilik" suçlamasıyla ayrıca yargılandığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi, terör örgütü davasıyla bu davayı birleştirmiş ve aynı gün Cihaner'i tahliye etmişti. Cihaner'in kurtarılması için çeşitli senaryoların, planların yapıldığı ses kayıtlarıyla internete düşmüştü. Bu kayıtların birinde Cihaner'in kurtarılması karşılığında Yargıtay 11. Ceza Dairesi Başkanı Ersan Ülker'e Yargıtay Başkanlığı bile teklif edildiği kamuoyuna yansımıştı.



habervaktim
 
Üst