Hırsız Kör Yaşar'ın Hikayesi

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83
Anadolu’nun köylerinden toplayıp derlediğim eski köy hırsızları hakkındaki hikayelerden birini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu hikaye, namı diğer meşhur hırsız Kör Yaşar'ın hikayesidir. 1940’lı yılların kıtlık çeken Anadolusundayız. Hitler ordusunun, eskilerin tabiriyle Demir Miğfer'in Edirne’ye dayandığı yıllar. Bu kıtlıkta köy hırsızları çalınacak bir şey bulamayınca toprak evlerin ahşaplarını söküp götürür, kışlık odun olarak satarlarmış. Sıranın kapı pencere çalmaya kadar alçalmış olmasını ayrı tutarsak bunlardan Kör Yaşar'ın hikayesi ibretliktir. Gözlerini sanki puslu havada gibi kısıp kırpıştırdığı için lakabı Kör Yaşar’dır.
...
Köylüler gecenin yarısında sarsıcı bir gürültüyle uyanır. Gaz lambasını yakıp dışarı çıktıklarında kerpiç evlerden birinin çöktüğünü fark ederler. Bu evin sahibi Allah’tan gurbettedir. Köylü, çorak damın uzun zaman yuvaklanmadığı için yağan yağmurla yumuşayıp çöktüğünü düşünür. Sabah gün ağarınca enkazı yavaş yavaş kaldırmaya başlarlar. Bir de ne görsünler? Enkazın altında bir ceset! Hırsız Kör Yaşar’ın cesetidir bu. Başı koca bir kütüğün altında kalarak ezilmiş, elinde levye orada yatıyordu. Çok geçmeden köylü, meselenin ne olduğunu anladı. Kör Yaşar, evin damını tutan kalın kütüğü çalmak için gece bu eve sızmış, kütüğü levyeyle yerinden oynatmış, yükten boşalan dam paldır küldür çökünce çalmak istediği kütükle birlikte enkazın altında kalarak feci şekilde can vermişti.

Kadir Kurtdemir, 08.04.2019
 
Son düzenleme:

kebîkec

İhvan Forum Üye
Katılım
21 Eyl 2007
Mesajlar
8,080
Tepkime puanı
1,922
Puanları
113
Akıllı adammış. Su testisi su yolunda kırılır atasözünü canlı olarak göstermiş...
 
Son düzenleme:
Üst