Hipomani - Mani

mü'HÜR

Ordinaryus
Katılım
19 Eki 2010
Mesajlar
2,563
Tepkime puanı
422
Puanları
0
Yaş
37
HİPOMANİ-MANİ



Bazı günler içimiz içimize sığmaz çoşkulu, enerjik,heyecanlı,sürekli oradan oraya koştururuz.Herkesi neşelendirir,güldürürüz,Hayata toz pembe bakarız.Sürekli üretiriz,girişimcilik yönümüz artar.
Bu özelliklerimiz bazen sürekli olabilir.Yapı olarak,doğamız böyle şekillendirilmiş olabilir.Bu tip insanlarımız çok sempatik sıcak,sevecen olurlar,neşeleri bulaşıcı olur,her girdikleri ortamda yüzleri güldürebilirler,çok muziplikler yaparlar.

Taklit yetenekleri de fazla gelişmiştir.karşı cinsi çok çabuk baştan çıkarabilirler”Bu tip insanlara”Hipomanik” denmektedir.
Hipomani çevreyle ciddi bir problem yaşamaz...
Hipomaninin bir üstü”mani”dir Mani daha çok”Manik depresif” denen rahatsızlıkta görülür.şimdiki tabirle”iki uçlu mizaç bozukluğu”nun bir uçunda çöküntü (depresyon) diğer ucunda yükselme - uçuşma(Mani)vardır.

kişi zaman zaman depresyona;bazende maniye girer. Aralarda kısmen veya tamamen düzelebilir.Bazende depresyon ve maniyi iç içe yaşar.çok neşelilik yanında hüzün,keder,ağlamada görülür. Bazen de depresyondan sonra hipomanik bir tablo yaşanır.

Manide şu belirtiler görülür

Duygu durumu;

Gerçek durumuyla uyumsuz bir iyilik,neşelilik hali vardır.her şey çok güzel ve zevklidir hayattan müthiş bir zevk alınır.kişinin içi içine sığmaz.Sürekli güler, eğlenir kahkahalar atar.şarkı, türkü,ilahi söyler,eğlenir oynar,dans eder kimseyi umursamaz.Bazen engellendiğinde kızar, taşkınlık gösterir,küfreder.

Bilinçsel alanı

Manik insan kendini çok değerli,büyük görür.Megolomaniktir.Her şeyi o bilmektedir,önemli projeleri,düşünceleri vardır.Birileri kendisini çekemiyordur? Düşüncelerin akışı ve çağrışımları çok hızlanır.kendinde konuya atlarlar,kafiyeli konuşur;zihni çok açılır,hafızası saat gibi çalışır.Dikkati çok çabuk dağılır her şeyi görür ve ilgilenir.

Bir konuya tam
yoğunlaşamaz.Bazen gerçeğin dışına çıkılır.
“Ben erdim,peygamberim,mehdiyim,Atatürküm ülkeyi,insanlığı kurtaracam” diye hezeyanlar ortaya çıkar.

Hezeyanlarına uygun sesleri işitebilirler(Halüsünasyonlar )izlendiğini kendisine komplolar kurulduğunu söyleyebilirler her tarafı araştırır,şüphe ile bakar bazen polise başvurur takip edildiğini söyler.Bu durumda olan manik hastalar yanlışlıkla şizofren damgası yiyebilirler,oysa mani düzelince bu “psikotik belirtilerde” düzelir.....

Konuşma ve Hareket Alanındaki Belirtiler;

Manik insan sürekli konuşur makinalı tüfek gibidir eskiler buna”İshal i Kelam”derlermiş.konular bir birinden kopuktur, fikir uçuşmaları vardır.Hareketleri çok artar,yerinde durmaz,sürekli gezer,seyahate çıkar ,tanımadığı insanlarla bile hemen samimi olur.şiirler,öyküler yazmaya başlar, resimler çizer, yeni atılımlar yapar ,riskli davranışlara girer,aşırı ve gereksiz para harcar.kendisini ilgilendirmeyen konulara da bulaşır,başını derde sokar.Aşırı alkol,sigara tüketebilir. Çok hızlı ve tehlikeli araba kullanır.Büyük yatırımlara girip zarar edebilir.Ani bir kararla boşanıp yeniden evlenebilirler.

Bedensel Belirtiler

Uykusu çok azalır,1 saat bile uyuyamayabilir,lakin;uykusuzluktan yakınmazlar. Cinsel dürtüleri,istekleri çok artar.Ayırım yapmaksızın sex ilişkisine girebilirler, çok konuşmaktan dolayı sesleri kısılabilir,aşırı hareketten dolayı kilo kaybedebilirler.Mani tablosunda olan kişi hastalığını kabul etmez.Bunun için çevrenin anlayışlı ,nazik bir biçimde yaklaşıp onu ikna ederek doktora götürmeleri gerekir.Bu şekilde hasta ikna edilemezse ne şekilde tedavi ettirilebileceği bir psikiyatriste danışılarak öğrenilmelidir.

Mani bir nöbettir ve baskılanabilir, tekrarlanmasın diye koruyucu ilaçlar kulanmak gerekir.(Mizaç düzenleyicileri)Mani nöbetindeki insanın davranışları kişinin kontrolü dışında gelişir. Hasta yakınlarının suçlayıcı yargılayıcı yaklaşmamaları gerekir.Hastaya yapılabilecek en iyi yardım bir an önce tedavisine yönlendirmektir.

Dr. Nihat KAYA
 
Üst