Hingel Nasıl Yapılır?

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,116
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
Hamur için

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un
İç harcı için

  • 200gr kıyma
  • 2 orta boy patates
  • 2 orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • İsteğe göre Pulbiber, karabiber, kuru nane
Haşlamak için

  • 2 litre su
Açmak için

  • 1 kase un
Üzeri için

  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı biber ya da domates salçası
Hamur için olan malzemeler derin bir kapta yoğurulur. Sert bir hamur olmalıdır. Un yeterli gelmezse ekleyebilirsiniz. Yoğurma esnasında unu bol tutmalıyız ki hamur sert olsun çünkü dinlendikten Sonra hamur kendini salar ve yumuşar. Bu hamurdan üç küçük beze çıkıyor. Bezeleri üzerine nemli bir bez örterek dinlenmeye bırakıyoruz. Patatesleri soyup dilimlere bölüp haşlıyoruz. Soğanları ince ince minik küpler halinde doğruyoruz. Kıymayı soğanı karıştırıp ovuyoruz ki yaparken zorluk yaşamayalım. Patates haşlanınca ezip kıymaya karıştırıyoruz. Baharatlarını da ekleyip iç harcını tamamlıyoruz. Bezeleri 1cm kadar incelikte açıyoruz. Çay bardağıyla açtığımız hamuru kesiyoruz. İç harcından bir çay kaşığı kadar alıp hamura uzunlamasına yayıyoruz. Hamurun bir ucunu içine katlayıp oluşan kulak gibi olan çıkıntıları ortada katlayarak birleştiriyoruz. Büyük bir tencerede suyu kaynatıp içine bir miktar tuz ve bir kaç damla yağ damlatıyoruz. Hingelleri içine tek tek atıp haşlıyoruz. Haşlanan hingelleri süzüp sarımsaklı yoğurtla karıştırıyoruz. Servis tabağına alıp üzerine salça tereyağ yakıp gezdiriyoruz.

hingel-nasil-yapilir-foto-3.jpg
 

Ahmet

Çöl Aslanı
Katılım
26 Ağu 2006
Mesajlar
2,764
Tepkime puanı
224
Puanları
0
Yaş
38
Hengeli çok severim. Olsaydıda yeseydik.
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
25,037
Tepkime puanı
1,507
Puanları
113
Bunun adı Hıngel değil psihalive.

Hıngel içsiz olur, hamur düz olarak yada ortasından tutulup sıkılıp kelebek şekline getirilip kaynatılır.

Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağ dökülür.

Psihalive de ise hamurun içine peynir yada patates püresi konur.

Psi= Su

Halive= Börek

Psihalive=Su böreği manası çıkar.

İşin ilginç yanı bu psihalive, Kafkasya'da ki ülkelerde yaygın olduğu hemen hemen hepsinde yapıldığı gibi Özbeklerde Uygur Türklerinde de yapılır.

Gürcüler Azeriler Ermeniler hepsi yapar.

Hatta hatta ilginçtir Çinliler, Tayland ve Tayvanlılar, Perulular bu yemeği yapar.

Kimisi suda haşlar kimisi su buharında pişirir.

Kimisi peynirli yapar kimisi patatesli kimisi kıymalı.

Selam ve dua ile...
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
25,037
Tepkime puanı
1,507
Puanları
113
Birde bunun şekil olarak iki tipi vardır, ya yukarıda görüldüğü gibi vapur şeklinde yada yuvarlak şekilde.

Selam ve dua ile...
 

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
Eba'ya yemek ismi konusunda pek güvenmeyin :D
 
Üst