Hicret ayetleri

nefahtü

Kıdemli Üye
Bakara 218- Şüphesiz iman edenler, hicret edenler, Allah yolunda cihat yapanlar, işte onlar Allah’ın rahmetini umarlar. Allah bağışlayandır, esirgeyendir.

Âl-i İmran 195- Rableri onlara şöyle cevap verdi: “Sizden erkek ve kadından amel eden hiçbir kimsenin amelini boşa çıkarmayacağım. Siz birbirinizdensiniz. Hicret (göç) eden, yurtlarından çıkarılan, benim yolumda eziyet çeken, harbeden ve öldürülenlerin kötülüklerini mutlaka örteceğim ve mutlaka onları, Allah katından bir mükâfat olmak üzere, altından ırmaklar akan Cennetlere koyacağım. Mükâfatın güzeli, Allah katındadır.”

Nisa 89- Onlar, kendileri inkâr ettikleri gibi sizin de inkãr etmenizi, onlarla denk olmanızı isterler. Onlar Allah yolunda hicret edinceye kadar, onlardan dost ve yönetici edinmeyiniz. Eğer yüz çevirirlerse onları yakalayın, nerede bulursanız onları öldürün. Onlardan dost ve yardımcı edinmeyin.

Nisa 97- (Mücahitlere katılmayarak) kendilerine zulmedenlerin canlarını melekler alırken: “Nerede idiniz” (niçin mücahitlerle beraber değildiniz?) dediklerinde, “Biz yeryüzünde güçsüzdük” dediler. Melekler de: “Allah’ın arzı geniş değil miydi? Oralara hicret etseydiniz ya” dediler. İşte onların sığınağı cehennemdir. O ne kötü dönüş yeridir.

Nisa 100- Kim, Allah yolunda hicret ederse, yeryüzünde yerleşecek çok yer ve bolluk bulur. Kim, evinden Allah’a ve Rasülüne muhacir olarak çıkarsa, sonra da ölüm kendisine erişirse, muhakkak onun sevabı Allah’a düşer. Allah, bağışlayıcı ve esirgeyicidir.

Enfal 8/72- Şüphesiz iman edenler, hicret edenler, malları ve canlarıyla Allah yolunda cihat edenlerle onları barındıranlar ve onlara yardım edenler, birbirlerinin dostlarıdırlar. İman edip de hicret etmeyenler, hicret edinceye kadar sizin onlara hiçbir şekilde velayetiniz yoktur. Eğer din konusunda sizden yardım isterlerse, sizin yardım etmeniz gerekir. Ancak aranızda antlaşma olan bir kavim aleyhinde değil. Allah yaptıklarınızı görür.

Enfal 8/74- İman edenler, hicret edenler, Allah yolunda cihat edenler ve onları barındıranlar ve yardım edenler, işte onlar gerçek mü’minlerdir. İşte onlar için mağfiret ve tükenmeyen rızk vardır.

Enfal 8/75- Bundan (Hudeybiye’den) sonra, iman edip de hicret edenler ve sizinle beraber cihat edenler, işte onlar sizdendirler. Zevi-l-erham/Akrabalar (mirasta) Allah’ın kitabında birbirlerine daha layıktırlar. Şüphesiz Allah her şeyi bilendir.

Tevbe 9/20- İman edenler, hicret edenler ve Allah yolunda malları ve canlarıyla cihat edenler, Allah katında derecesi en büyük olanlardır. İşte onlardır kurtuluşa erenler.

Nahl 16/41- Zulme uğradıktan sonra Allah yolunda hicret edenleri dünyada güzel bir yere yerleştireceğiz. Ahiretin mükâfatı ise daha büyüktür. Keşke bilselerdi.

Nahl 16/110- Sonra şüphesiz Rabbin, işkenceye uğratıldıktan sonra hicret eden, sonra cihat edip sabredenlerin yanındadır. Şüphesiz Rabbin bunlardan sonra ğafur’dur, rahîm’dir.

Hac 22/58- Allah yolunda hicret eden sonra öldürülen veya ölenlere gelince elbette Allah onları güzel rızkla rızklandıracaktır. Şüphesiz Allah, rızk verenlerin en hayırlısıdır.

Hac 22/59- Onları hoşlanacakları yere sokacaktır. Allah her şeyi bilendir, halim’dir.

Nur 24/22- Sizden fazilet ve servet sahibi olanlar, yakınlara, fakirlere ve Allah yolunda hicret edenlere (bir şey) vermemeye yemin etmesinler. Afvetsinler ve görmezlikten gelsinler. Allah’ın sizi afvetmesini sevmez misiniz? Allah ğafur’dur, rahîm’dir.

Ankebut 29/26- Lût, Ona (İbrahim’e) iman etti ve “Ben Rabbime hicret ediyorum, şüphesiz O aziz’dir, hakim’dir” dedi.

Haşr 59/9- Onlardan (muhacirlerden) önce yurda (medine’ye) yerleşen ve iman sahibi olanlar (ensar) kendilerine hicret edenleri severler ve (muhacire) verilen (ganimet)ler konusunda yüreklerinde bir ihtiyaç duymazlar ve ihtiyaçları olsa bile onları (muhacirleri) kendilerine tercih ederler. Kim, nefsinin cimriliğinden korunursa işte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir.

nefahtü

Kıdemli Üye
Bu ayetlerden hangisi bir yerden bir yere hicret etme ölçümüzü göstermektedir?

Oturduğun semti değiştirmek ya da şehiri değiştirmek hangi durumlarda bize hicretin yolunu göstermekte...

nefahtü

Kıdemli Üye
Forum da bir Allah ın kulu yok mu bildiklerini paylaşacak..

adams77

Kanalizasyoncu
Hicretten anladığınız nedir?

adams77

Kanalizasyoncu
Sizlere sordum anladığım kısmını değil anlamak istediğim kısmını sordum..

Ne bildiğini bilmez isek ne anlatacağımızı nereden bileceğiz ki?
bir kaç mesaj önce semti değiştirmek yada şehiri değiştirmekten bahsetmişsiniz fakat hicret bu değildir ki?

nefahtü

Kıdemli Üye
Ne bildiğini bilmez isek ne anlatacağımızı nereden bileceğiz ki?
bir kaç mesaj önce semti değiştirmek yada şehiri değiştirmekten bahsetmişsiniz fakat hicret bu değildir ki?

Aslında açık olarak sordum ancak biraz daha izah edeyim.
Hicret bu değil diyerek siz baştan üzerini çiziyorsunuz. Tabi ki insanın içinde yaşadığı batınında yaşadığı hicretler de var.
Açıkaçık Peygamberimizin hicreti yaşadığı baskılar ile Mekkeden Medineye hicreti üzerinden sormuştum.
Ancak görüyorum ki siz daha baştan siliyorsunuz soruyu.
Ne yazık ki üyelerde pilav konusunu daha çekici buluyor.
Ancak yardımlaşmaya dair yazıları pek güzek kopyala yapıştır yapıyorlar..

adams77

Kanalizasyoncu
Aslında açık olarak sordum ancak biraz daha izah edeyim.
Hicret bu değil diyerek siz baştan üzerini çiziyorsunuz. Tabi ki insanın içinde yaşadığı batınında yaşadığı hicretler de var.
Açıkaçık Peygamberimizin hicreti yaşadığı baskılar ile Mekkeden Medineye hicreti üzerinden sormuştum.
Ancak görüyorum ki siz daha baştan siliyorsunuz soruyu.
Ne yazık ki üyelerde pilav konusunu daha çekici buluyor.
Ancak yardımlaşmaya dair yazıları pek güzek kopyala yapıştır yapıyorlar..

Peygamber 'in ilk hicreti içinde bulunduğu topluluğun inandığı inanç sisteminden olmuştur. Zaten dikkat ederseniz peygamber Medine 'ye hicret değil tebliğe gidiyor çünkü peygamber zaten hicret etmişti, hicret etmek isteyenlere yolu gösterdi.

bu ayet yeterince incelenirse daha iyi anlarsınız.

Nisa 89- Onlar, kendileri inkâr ettikleri gibi sizin de inkãr etmenizi, onlarla denk olmanızı isterler. Onlar Allah yolunda hicret edinceye kadar, onlardan dost ve yönetici edinmeyiniz. Eğer yüz çevirirlerse onları yakalayın, nerede bulursanız onları öldürün. Onlardan dost ve yardımcı edinmeyin.

Kaptan

Mecra Yazarı
Bu ayetlerden hangisi bir yerden bir yere hicret etme ölçümüzü göstermektedir?

Oturduğun semti değiştirmek ya da şehiri değiştirmek hangi durumlarda bize hicretin yolunu göstermekte...

sevgili nefahtu kardesim, ya müzzemmil 11.ayeti geregi;

"ve onlarin söyleyebilecekleri (halkin senin aleyhinde söyleyebilecegi) her seye karsi sabirla diren ve güzellikle uzaklas onlarin o cirkin tavirlarindan"

yine zuhruf suresi 89.ayeti geregi;

"sen onlardan gec ve size selam olsun de, zamani gelince onlar hakikati bileceklerdir"

tavri ortaya koyacagiz ve hicretin diger bir anlami olan seytanin psiliklerinden manevi anlamda Allah'a ve Allah'in rizasina hicret edip sabredecegiz. Sabir derken anlam kaymasina ugrayan korkak, ürkek, haksizliga ve yanlisa boyun egme anlaminda degil direnme, karsi koyma, yilmama, dayanma, inancin mücadelesini vermede her türlü zorluga ve zulme direnme ve umitsizlige dusmemeyi kastediyorum. Ya da buna gücümüz yetmiyorsa, meryem 48.ayeti geregi hicretin anlamlarindan biri olan kötülük ve zulüm oldugunu dusundugumüz diyarimizdan kurtulup ayrilacagiz. Ve sunu asla unutmayacagiz, tesellimiz bu olacak;

"Allah'in arzi genistir ve SIKINTILARA gögüs gerenlere mükafatlari sinirsiz verilecektir"

yeri gelmisken vatana, akrabaya, cevreye, mala, mülke olan bagliliklarin Allah icin yapilacak hicrete engel teskil etmemesi gerektigini bu ayetle ögrenmis oluyoruz.

bunu yapmanin kolay olmadigini en iyi bilenlerden biriyim. cünkü bende bu kararsizligi yasiyorum. icinde bulundugum cevrem inancimi yasama noktasinda bana SIKINTI vermese de tek basina olmak, ayni dusuncelere sahip inananlarla birlikte olamamanin getirdigi gevseklik, zaman zaman günahi önemsememe, hayatin akisina kapilma, ibadetlerde husuyu yakalayamama gibi ikilemler yasatiyor bana ve bu da beni oldukca rahatsiz ediyor. ha bunlardan kurtulabilecegim ve hicret edebilecegim yerler, arkadaslar yok mu, var elbette ama iste dedigim gibi kurulu bir düzeni yikma ve yeniden baslama dusuncesi korkusu, endisesi bizleri sarip sarmaliyor.

halbuki sahabe, Allah onlardan razi olsun mekanlari cennet olsun hicret ederken hicbir pazarligin icerisinde olmamislardi. acaba bana n'olur, ne yaparim ne ederim gibi kaygilarin icerisine girmemislerdi. Allah'in arzi genisti ve davalari ugruna, mallarini mülklerini, yerlerini yurtlarini, akrabalarini düsünmeden hicret edebilmislerdi.

ne diyelim, Allah bizlere onlar gibi hakiki manada pazarliksiz iman etmeyi nasip etsin. seytanin bir kandirmacasi olan korkularimizdan ve endiselerimizden bizleri emin kilsin.

nefahtü

Kıdemli Üye
@Kaptan Kardeşim samimi ve yapıcı yazınız için teşekkür ederim. Anlaşılacağı üzere bizimde şimdilerde içinde bulunduğumuz durumdan dolayı böyle bir düşünce içerisindeyiz. Üsküdar Fatih vs..semtleri yakın gelmekte.
aslında asıl istişare yapmak istediği konu şu , kişi sabır ile dayanmalı mı yoksa fazla uzatmadan yerini değiştirmelimi.

Kaptan

Mecra Yazarı
@Kaptan Kardeşim samimi ve yapıcı yazınız için teşekkür ederim. Anlaşılacağı üzere bizimde şimdilerde içinde bulunduğumuz durumdan dolayı böyle bir düşünce içerisindeyiz. Üsküdar Fatih vs..semtleri yakın gelmekte.
aslında asıl istişare yapmak istediği konu şu , kişi sabır ile dayanmalı mı yoksa fazla uzatmadan yerini değiştirmelimi.

kisi elbette kendini daha iyi bilir
aslolan sabretmek ve mücadeleye devam etmektir ancak dedigim gibi herkesi bununla mükellef kilamayiz. unutmayalim ki hicret esnanisinda hz. osman zafiylar arasindaydi :)
yani bir hz. ömer bir hz. ebubekir gibi degildi, kimi kilic ehlidir kimi degildir
onun gibi, bu duruma dayanabiliyor ve üstesinden geliyorsaniz ne ala ama gelemiyorsaniz da
dediginiz gibi fazla uzatmadan daha rahat edebileceginizi dusundugunuz yerlere hicret etmeniz dogru bir karar olacaktir. Allah size kolaylik ve sabir versin, bir vesileyle cikis yolu göstersin ins.

Kaptan

Mecra Yazarı
yukarida izah ettik adams, bak sabrimi daha fazla zorlama :)

adams77

Kanalizasyoncu
Ben yukarıda sabır hakkında bir şey görmedim.
Sen sabır 'ı ne anlıyorsun ki zorlama diyorsun:)

nefahtü

Kıdemli Üye
Hicrete çıktığımız da sevr mağrasına girmeyi ve yanımız da bir güvenilir insan olmasını yaşamımız da ki yansıması ile nasıl açıklarsınız? @Kaptan

nefahtü

Kıdemli Üye
Tanrı kavramından Allah ' a hicret etmek,
Hayallerden şartlanmalardan özüne hicret etmek.
Çokluktan tekliğe hicret..

Kişinin zulüm gördüğü yerden daha medeni(Medine) ye hicretini , kendi nefsinin zulmünden özüne gidiş dönüş olarak bakarsak sevr mağrası nereye denk geliyor..

adams77

Kanalizasyoncu
Düşündüğü yere yani aklına , aklettiği yere denk gelir.

nefahtü

Kıdemli Üye
Aklın nefsi kül mü yoksa aklı kül mü olduğunu nasıl anlıyor insan? Peygamberimizin yanın da ki Hz. Ebu Bekir o zaman neyi temsil ediyor?

adams77

Kanalizasyoncu
Nakil algıları terk etmeniz gerekiyor.
Asıl algıya odaklanmanız gerekiyor.

adams77

Kanalizasyoncu
Yapıyı okuyarak, yapının algılattığını işitmek gerekiyor. Unutmayınki insan gören ve işiten kılınmıştır.

Algılarsınız ve algıladığınız ile diyalog kurabilirsiniz. Algılayabileceğiniz şeyler sizi etkiler ve etkileşimde bulunursunuz.