Hicabi Kırlangıç / Düşte Yürüyen Derviş

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Hicabi Kırlangıç

1966 Amasya doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Amasya’da tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Fars dili ve edebiyatı alanında lisans (1987), yüksek lisans (1989) ve doktora derecesi (1996) alıp 2001 yılında bu alanda doçentlik unvanı aldı. 1988 yılında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladığı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmekte, Fars dili ve edebiyatı, özellikle de İran şiiri üzerine çalışmalar yapmaktadır.

Aynı zamanda şair olan Kırlangıç, şiir çalışmalarına 1981 yılında Aylık Dergi (Ankara)’de başladı. 1983-1988 yılları arasında çeşitli aralıklarla Aylık Dergi’de bilfiil görev aldı. Aylık Dergi’nin yayın hayatının sona ermesinin ardından Ayâne, Kardelen, Düş Çınarı, Dergâh, Edebiyat Ortamı, Yedi İklim ve Hece dergilerinde şiirleriyle göründü.
2004-2005 öğretim yılında İran Allame Tabatabai Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde misafir öğretim üyeliği yapmış ve bir dönem Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanlığını üstlenmiş olan Kırlangıç, şarkiyat ile ilgili bilimsel makalelere ortam sağlamak amacıyla 2001 yılında kurulan Nüsha dergisinin kurucularından ve yayın kurulu üyelerindendir. Kırlangıç, ayrıca Mevlâna ve eserleri üzerine bilimsel çalışmalar yapmak üzere kurulan Mevlânâ Araştırmaları Derneğinin kurucuları arasında yer almakta ve adı geçen derneğin yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır.
Evli ve üç çocuk babasıdır.

Kitap Olarak Yayımlanmış Bazı Çalışmaları:
1- Hayret Makamında (Şiir), Denge Yayınları, İstanbul 1993
2- Arap Siyasi Düşüncesinin Seyri, Hamid İnâyet’ten çeviri, Yöneliş Yayınları, 1. bs. İstanbul 1991, 2. bs. İstanbul 1997
3- Can Esintisi, Dr. Nasrullah Purcevâdî’den çeviri, İnsan Yayınları, İstanbul 1998 (Klasik İran şiirine ilişkin makaleler)
4- Tezkire, Şah Tahmasb-i Safevî’den çeviri, Anka Yayınları, İstanbul 2001 (anı-tarih)
5- İdrîs-i Bidlîsî, Selim Şah-nâme (inceleme-çeviri), Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 2001
6- Düşte Yürüyen Derviş (Şiir), İlke Yayınları, İstanbul 2004
7- Mesnevi, Mevlâna’dan çeviri (Derya Örs ile birlikte), 1. bs. Ekim Yayınları, İstanbul 2007, 2. ve 3. bs. Konya Büyük Şehir Belediyesi, 2008
8- Yedi Meclis, Mevlâna’dan çeviri, Ney Yayınları, İstanbul 2007
 

cicek demeti

Sükut
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
11,683
Tepkime puanı
3,778
Puanları
0
Sevdiğim orda ağlar
Gözyaşları okşar kalbimi
Yollar uzar da uzar
Özdeyişler alır savuru beni
Salar düşlerime sevdiğim saçlarını
Yürürlükten kalkar bütün acılar
tesekkurlerrrrr:flw:flw:flw
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
r84065.JPG


Sevgilim sen olmadan güller de solar
Oluk oluk ağlayışlar olur dolaşan ırmaklara
Seherde kuş sesleri en acılı yanımı kollar
Bulutlar secde eder topraklara
Sen olmadan ah güller de solar

Sevdiğim orda ağlar
Gözyaşları okşar kalbimi
Yollar uzar da uzar
Özdeyişler alır savuru beni
Salar düşlerime sevdiğim saçlarını
Yürürlükten kalkar bütün acılar
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
ŞAİRİN KİBARI AZ OLUR
23571.jpg

Hicabi Kırlangıç ne yapıyor?
Edebiyat ortamlarında görünmeyen, nezaketi ve şahsiyeti ile çok kıymetli bir ilim ve sanat adamı Hicabi Kırlangıç..


23574.jpg

Düşte yürüyen Derviş

23573.jpg

Hayret Makamında

23572.jpg


Ahmed Şamlu ve Şiiri Düşte Yürüyen Derviş
Hicabi Kırlangıç, her ne kadar akademisyen olsa da, şiirin köklerine bağlı kalmış bir şair. Mısralarındaki derin havayı iktibas etmek, şiirin özünü bulmuş bir havaya sokuyor sizi.
Öylesine bir şiir serüveni var ki, iki tane şiir kitabı yayınladıktan sonra üçüncü kitabı dosya halinde olmasına rağmen basılmasını istemiyor. Şiir gruplarının, şairlerin, eleştirmenlerin tartışmalarından bıkmış. Geçenlerde 1993 basımı “Hayret Makamında” adlı bir şiir kitabı elime geçti. O kitabı okumaya başladığımda Mukaddime bölümüyle karşılaştım. Şöyle diyordu: “her şey başlayınca bitti / her şey acıyla sarmaş dolaş / kimse aşka bu kadar sabretmedi” Kitabın bu şiirle başlaması, o kitabın bütünü hakkında bize derin kapılar açtı. Her ne kadar gözlerim muhavere, fasıl gibi bölümleri arasa da, şiirlerinin her biri muhtevası bitmeyecek bir fasıl gibiydi.
Peki kali böylesine güçlü bir şair neden şiir kitabı yayınlamıyor diye merak edip Hicabi Kırlangıç hocaya bu soruyu sorduğumda tartışmalardan bıkkınlığın cümleleri dökülüverdi.. “Hayret Makamı” ve “ Düşte Yürüyen Derviş” adlı iki şiir kitabı, hala yaşayan dizeleri barındırıyor içinde.
Hicabi Kırlangıç ne yapıyor?
Uzun zamandır şiirle okuyucu karşına çıkmayan Kırlangıç, aynı zamanda Ankara Üniversitesi Dil Tarif Coğrafya Fakültesinde Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı. Akademik hava cereyanına kapılmış bir isim değil. Şiir yazmaya devam ettiğini söylüyor. Asıl şairin, kendi köklerini tanımaya meyyal olması gerektiğini, batılı marjinal edebiyat eleştirmelerini okuyarak kendi öz şiirimizi oluşturamayacağımızı düşünüyor. Fars Dili ve Edebiyatı’nda akademisyen olması hasebiyle daimi olarak İran Edebiyatı üzerine çalışıyor. Ayrıca Türkiye Yazarlar Birliği’nde ayda bir Mesnevi dersleri veriyor. Mevlana Araştırmaları Derneği’nde diğer akademisyen arkadaşlarıyla birlikte gazel şerhleri yaparken, yine akademisyen arkadaşlarıyla birlikte, şarkiyat konusunda yılda iki sayı çıkan hakemli bir derginin yayın kurulunda yer alıyor. Tabi asıl işini ihmal etmeden, Ankara Üniversitesi’nde Fars Dili ve Edebiyatı dersleri veriyor. Şiir konusunda kitap yayınlamama taraftarı olan Kırlangıç, 20.yy İran Şiiriyle alakalı iki bölümlük bir kitap hazırlığını sürdürüyor. Bu kitabın ikinci bölümü antolojiden oluşacak.
Çevirileri de var
İran Edebiyatından çeviriler de yapan Hicabi Kırlangıç bu zamana kadar, Nasrullah Purcevâdî, Can Esintisi, Şah Tahmasb-i Safevî, Tezkire, Hasan-i Mîr Âbidînî, İran Öykü ve Romanının Yüz Yılı II, Hamid İnayet, Arap Siyasi Düşüncesinin Seyri adlarında dört çeviri kitap ve İdrîs-i Bidlîsî-Selim Şah-nâme isimli bir araştırma kitabı yayınlamış.
Kibar, beyefendi kişiliği ile tanıyanların takdir ettiği güzel bir ilim ve sanat işçisi Hicabi Kırlangıç.
Selam olsun Beyefendi edebiyat adamlarına!
 
Üst