Helle Çorbası

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


MALZEMELER
• 2 yemek kaşığı un
• 1 yemek kaşığı tereyağ
• 1 çay bardağı pirinç
• Kara biber
• 5 su bardağı su
YAPILIŞI
2 Yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı tereyağında kavrulur. 5 su bardağı soğuk su eklenir. Bir başka kapta bol suda haşlanmış bir çay bardağı pirinç hazırlanan meyaneye katılır. Kaynayana kadar devamlı karıştırılarak pişirilir. Üzerine kara biber serpilerek servis yapılır.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
çocukluğumun hit çorbalarındandı
çorbanın özelliği sıcak içeceksin,artırmayacaksın tekrar ısıtınca özelliğini yitiriyor
birde yukardaki çorbanın rengini pek beğenmedim biraz daha kahverengi olması lazım
pirincide gayet az olmalı kavrulmuş un tadını bastırmamalı
 

eylül

Veled-i kalbî
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Tepkime puanı
1,026
Puanları
0
Konum
mavera...
Yarın akşam bu çorbayı yapıp deneyeceğim...

Merak ettim :)

Abi bu arada nasıl kahverengi oluyor, içindeki her şey beyaz...:thinking:
 

talib

Kıdemli Üye
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
21,906
Tepkime puanı
1,076
Puanları
0
Konum
İstanbul
Bizim peder de arada Helle yemeği diye bir şey yapar ama.. Yağa mısır unu ekleyerek, pirinç katmaksızın. Demek ki tarifi biraz daha farklı bunun. Damak tadıma pek uygun gelmez benim :)
 
Katılım
15 Ocak 2011
Mesajlar
34
Tepkime puanı
6
Puanları
0
bunu biraz karışık yapıyorum.Tarifte herzaman değişir.Yani Allah ne verdiyse çorbası oluyor.ama güzel oluyor
108.gif
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yarın akşam bu çorbayı yapıp deneyeceğim...
Merak ettim :)
Abi bu arada nasıl kahverengi oluyor, içindeki her şey beyaz...:thinking:

İşin aslı iki çeşit helle çorbası var
biri pirinçli helle çorbası yukarıda verilen tarifteki

ikincisi benim söylediğim
unu tavada kahverengileşinceye kadar kavuracaksın içine herhangi bir şey koymadan
un iyice soğuduktan sonra soğuk suyla karıştıracaksın mikserle karıştırılırsa veya elekten geçirilirse tortular kalmaz
kaynayıncaya kadar karıştıracaksın 10 dk kısık ateşte pişer
isteyen bir iki yemek kaşığı pirinç kullanabilir
üzerine yağ ve kırmızı biberle sos yapacaksın
mis gibi kokar afiyet olsun
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Eleğe neyin gerek yok artık kardeeeş şimci el bilendır (bilendır da ne yaf?) ı var :)
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
biz eski usülleri biliyoruz zamane gençliği nasıl yapar bilmiyorum
gerçi bu çorbayı yapanda yoktur şimdi gariban çorbası nede olsa
bak şimdi canım nasılda çekti
 

eylül

Veled-i kalbî
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Tepkime puanı
1,026
Puanları
0
Konum
mavera...
Bir nevi un çorbası yani...

Ama yapacağım inşaAllah pirinçli helleyi...

Hazır kimse yokken, farklı tatlar deneyim :)
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
benim tarifimi de dene çok güzel olur yada ben öyle hatırlıyorum çok eski zamanlarda kaldı
unu kavurmak çok önemli tutturamazsan çorba güzel olmaz söyleyim şimdiden
birde resmini çekte olmuşmu olmamışmı ben not vereyim:p
 

eylül

Veled-i kalbî
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Tepkime puanı
1,026
Puanları
0
Konum
mavera...
benim tarifimi de dene çok güzel olur yada ben öyle hatırlıyorum çok eski zamanlarda kaldı
unu kavurmak çok önemli tutturamazsan çorba güzel olmaz söyleyim şimdiden
birde resmini çekte olmuşmu olmamışmı ben not vereyim:p

ooo abi içime korkuyu verdin, ya kavuramazsam :swoon:

neyse senin notunla anlarım yeteri kadar kavrulup kavrulmadığını ;)

yapar yapmaz çekerim abi :)
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
eylül unu kavuramadın galiba bir haftadır çorba pişireceksin diye bekliyoruz...
 

eylül

Veled-i kalbî
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Tepkime puanı
1,026
Puanları
0
Konum
mavera...
eylül unu kavuramadın galiba bir haftadır çorba pişireceksin diye bekliyoruz...

abi bir çorba pişirdim ama tadını bilmediğim daha önce görmediğim bir çorba, şimdi gözler önüne sersem rezil olacağım.

Cesaret edemedim buraya koymaya :eek:leyo:

Birde özellikle ayarlamaya çalıştım, buharı üstünde bir kare.. üşüdüm bu arada bunu yaparken :p

Rengi sanıyorum istediğin gibi oldu, ama emin değilim tabi, tadı güzeldi...

Birde rengi kahverengimsi olunca içine pirinç koymaktan vazgeçtim.

Bu kadar anlattın görüntü nerede dersen; sadece sana göstermeye cesaretim var :swoon:

Cesaretimi kırmayacaksan sana postalıyorum.

Beğenirsen buraya beğenmezsen bana yorum yazarsın :eek:leyo:
 

eylül

Veled-i kalbî
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Tepkime puanı
1,026
Puanları
0
Konum
mavera...
Sessizlik abi ne bana yorum yaptın ne buraya?

Bu şifreyi çözemedim şimdi :)

Acaba maili görmedin mi :ıslık:
 

Meryem

Komplike
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
15,309
Tepkime puanı
759
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
Sessizlik abi şuan senin bizim oralı olduğundan şüpheleniyorum, bu kadar olur yani... :D
Resmi görünce dedim ki içimden; "bu hiç helle çorbasına benzemiyor", sonra da senin yorumunu gördüm. :D Bu resimdeki daha çok Giresun'da yapılan tarif, arkadaşım Giresunlu, birçok kez yemek zorunda olduğum, hoş olmayan bir aroma ve tada sahip.. :) Kınamıyorum tabi, her yörenin damak tadı farklıdır.

Senin nasıl bir tattan bahsettiğini iyi biliyorum. Kavrulmuş un, pirinç ve çemen tadı... Biz çemen de koyarız, hafif acılık verir, lezzetli olur. :) Yoğun bir kıvamı olur, kahverengi olur (un iyice kavrulduğundan) ve acayip güzel bir kokusu olur. :)
Müge de bilir, Tokat'ta çok meşhurdur. Çocukluğumun, şu anımın ve her anımın vazgeçilmez çorbasıdır kendileri... :p:D
 

yaban_gülü

~N€ST€R€N~
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
1,452
Tepkime puanı
17
Puanları
0
Yaş
39
Konum
bende bilmiyomm
sivas yöresinde Herle vardır.. Helle olarak mı geçiyor acaba başka yörelerde..

özellikle Ramazan ayında sıkça yapılır. bence çokta lezzetlidir...

annem yapsada yesek..:)
 
Üst