Hattat Hüseyin Kutlu

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
Kur'an olmasa hat olmazdı!

Kur'an olmasa hat olmazdı! 30 Kasım 2010 - 01:15:25
Hattat Hüseyin Kutlu cevapladı...

İslam Medeniyetinin kaynağı olan Kur’an’ın “hüsnü hat” sanatının gelişmesinde ne gibi rolü olmuştur?

Kuran'ı Kerim, Kur’an medeniyeti diyebileceğimiz aynı zamanda İslam medeniyeti olarak da tarif edebileceğimiz muazzam bir medeniyetin kaynağıdır. Bu medeniyetin içerisinde ilim, teknoloji, sanat ve kültür gelişmiştir. Bir medeniyet hangi bölümlerden oluşur? diye sorarsak, tabi bunun bir ilmi tarafı vardır, bir de sanat ciheti vardır diyebiliriz. Bizim konumuz özellikle Kur'an’ın yazımıyla alakalıdır.

İnsanlık tarihi boyunca sanat olabilmiş yegâne yazı olan “hüsnü hat” sanatı dediğimiz bu yazının gelişmesinde Kur’an-ı Kerim'in ne gibi rolü olmuştur sorusuna gelirsek şöyle cevaplandırılabilir: “Kur'an-ı Kerim olmasaydı “hüsnü hat” diye bir sanattan bugün bahsedemezdik. Bu konuda bazı yorumlar var. Bunlardan biri İslam dini resim ve heykel konusunda yasakçı bir tutum içerisinde olduğundan dolayı sanatkar ruhlu insanlar, bu sanat kabiliyetlerini hüsnü hatta yöneltmişler, dolayısıyla hat sanatı gelişmiştir diye açıklanmaktadır.

Bunun tamamen asılsız olduğunu söyleyemem ama hat sanatının gelişiminde yegane sebep olarak da kabul etmiyorum. Çünki Müslüman sanatkarlar mesela minyatür yapmışlardır, eğer İslam dini resimi ve heykeli serbest bırakmış olsaydı da yine hat sanatı gelişecekti benim görüşüme göre. Çünkü apayrı sahalar bunlar. İşin özünde “Kur' an-ı Kerim’i en iyi şekilde nasıl yazabiliriz?” anlayışı vardır. “Ona yakışan ona layık şekilde yazmamız gerekir.” düşüncesi vardır. Bunu nasıl başarabiliriz sorusu Müslüman camiada makes bulmuş ve sanat ruhlu insanlar bunun üzerinde çalışmışlardır.

Çünkü Kur'an-ı Kerim bunu teşvik ediyor zaten. 114 bölümü olan Kur’an-ı Kerim'in bir bölümüne Allah Teala “Kalem Suresi” ismini veriyor ve o surenin başında da kaleme yazıya kasem ederek yani onları kutsayarak onların ne kadar mübarek üzerinde yemin edilebilecek kutsal şeyler olduğunu bize anlatmış oluyor. Şu halde Kur'an-ı Kerim hat sanatının yegane kaynağıdır. Kur'an-ı Kerim olmasaydı hat sanatı da olmayacaktı. Resim ve heykel yasaklanmış olsa da böyledir.



Talha Yıldırım
 
Üst