Hastanelerde 'malzeme yok' denilmeyecek

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


Devlet hastanelerinde yaşanan enjektör, maske, eldiven gibi malzeme eksikliği 'şifa köprüsü' ile aşılacak.

Sağlık Bakanlığı'nın geliştirdiği 'stok koordinasyon ekipleri uygulama programı' sayesinde hastaneler elinde fazla bulunan malzemeyi diğerleriyle paylaşacak. Sistem, şubat ayında faaliyete geçecek.

Sağlık Bakanlığı hastaneler arasındaki yardımseverliği pekiştirecek önemli bir uygulama başlattı. Kurumlar tarafından alınan malzemelerin zaman içinde stok fazlası kalması karşısında bu ürünlerin diğer hastanelerle paylaşılması için bir program geliştirildi.
'Stok koordinasyon ekipleri uygulama programı' adındaki sistemle, her hastane kendi envanterini çıkararak, elindeki malzemelerden ihtiyaç fazlası olanları kaydedecek.


Diğer hastanelerdeki stok fazlası malzemeleri 'ortak veri tabanı'ndan takip ederek, kendisinde eksik olanı talep edebilecek. Böylece İstanbul'dan Van'a, Ankara'dan Diyarbakır'a, İzmir'den Hakkâri'ye kadar bütün hastaneler birbirlerinin ihtiyaç fazlası malzemelerini paylaşacak.

Bu sayede dışarıdan gereksiz ürün alımının önüne geçilerek önemli oranda tasarruf sağlanacak.


Sağlık Bakanlığı tüm il sağlık müdürlüklerine gönderdiği yazıda kurumlarda bulunan stok ve ihtiyaç fazlası malzemenin ihtiyacı olan kurumlara devrini istedi. Geliştirilen 'stok koordinasyon ekipleri uygulama programı'nın 10 gün süreyle pilot uygulamasının yapılmasını isteyen Bakanlık, bu süre içinde hastaneler ve ağız diş sağlığı merkezlerindeki ihtiyaç fazlası malzemelerin yenilenmesini istedi.


Şubat ayından itibaren Türkiye genelinde uygulanacak olan programla, Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm hastaneler birbirlerinin ihtiyaç fazlası malzemelerini görecek ve ihtiyacı olan malzemeleri alabilecek. Türkiye'de daha önce hastanelerin 1 yıllık malzeme aldığına, bunun da stok fazlasına yol açtığına dikkat çeken yetkililer, "Şimdi en fazla 3 aylık stok yapılıyor. Mesela 3 ay için bir hastaneye 1000 enjektör yeterken, hastane 5 bin enjektör alıyor. 4 bini ihtiyaç fazlası görülüyor. Bu ihtiyaç fazlaları da başka hastanelere dağılıyor." bilgisini verdi. Yeni programın en önemli özelliğinin dışarıdan devamlı malzeme alma durumunu ortadan kaldırması olduğunu vurgulayan yetkililer, "Kurumlar bu sisteme girerek diğer hastanelerde fazla olan malzemeleri talep edebiliyor. Enjektörlerden ameliyat malzemelerine kadar birçok malzeme tedarik ediyor." dedi.
Zaman
 
Üst