Hamileyim, Oruç Tutmasam Olur mu?

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Soru

Hamile olan bir bayan, son günleri Ramazan ayına denk gelmesi durumunda nasıl davranmalıdır? Namazlarını ayakta değil de oturarak kılmasında bir sakınca var mıdır?

Tarih 02.05.2012

Cevap (Mehmet Talu hoca)

Bismillahirrahmanirrahim

Hamile bayanlar hasta hükmündedir. Dini hassasiyete sahip uzman bir doktorun tavsiyesi doğrultusunda hareket eder.

Oruç tutması kendi veya bebeğin sağlığı açısından sakıncalı ise, oruç tutmaz, daha sonra gününe gün kaza eder. Böyle bir sakınca yoksa, orucunu tutar.

Hamile bayan, imkân varsa normal şekilde tüm rükünleri yerine getirerek namazını kılar. Fakat o anki sağlık nedeniyle normal bir şekilde kılamazsa, sağlığı nasıl elveriyorsa o şekilde namazını kılmalıdır. Yani oturarak namaz kılabilir.

Selam Ve Dua ile
 

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83
Hamile bayan hasta hükmündedir, sözü doğru değil. Bu söz hamile kadınların kendisini hasta hissetmesine yol açıyor. Şuur altına yanlış bilgi yüklüyor bu söz. Bu kadınlar sonra da, ah anam of anam, diye hastaymışçasına yataktan çıkmıyor. Çocuk düşüklerinin ana sebebi hareketsizlikten doğan kas gevşekliğine dayalı hamilelik gelişmesidir. Gelişen fötus, tutunma damarlarını gördüğü yüke göre geliştiriyor. Yatan kadında bu fötusu tutan damarlar zayıf gelişiyor. Sonra bu tip kadınlar birden bir hareket yapıncada lop diye düşük yapıyorlar. Normal günlük düzenini bozmadan devam eden, yürüyen, yatan, kalkan kadınlar düşük yapmıyor.. Tabi istisnalar kaideleri bozmaz..

Bizim millet son zamanlarda şu hamileliğe cicili bicili, ah vah tarzı bir yaklaşım kültürü geliştirdi. Kadına saygıyla bunun alakası yok. Münâfıkvari bir tavırdır bu.. Kadına karşı uyguladığımız yoz ve kaba tavrı örtmek için vitrin düzmektir bu. Batı ülkelerinde böyle bir tavır yoktur. Onun için münâfıklık dedim. Doğrusunu yapacaksak önce kadın cinayetleri, şiddet, kaba saba bağırıp çağırmaları düzeltelim. Hamile kalınca üstüne beş kat yorgan örtmekle adam olunmuyor. Beş kat yorgan örtmediler diye tafra yapan kadınlar da ayrı bir dert.
 
Üst