Hamido yu Rahmetle Anıyoruz

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,114
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
"Hamido" lakaplı eski Malatya Belediyesi Başkanı Hamid Fendoğlu 1919 Yılında Malatya'da doğdu. Malatya Belediyesi Başkanıyken bombalı suikast sonucu 17 Nisan 1978 tarihinde gelini ve 2 torunuyla birlikte öldürüldü.
Malatya'da 17 Nisan 1978 tarihinde meydana gelen olayda, eski milletvekili ve o dönemde Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin ortak desteği ile seçilen Bağımsız Belediye Başkanı Hamid Fendoğlu, Ankara'dan kendi adına gönderilen paketi evinde açarken bombanın patlaması üzerine, gelini ve 2 torunu ile birlikte hayatını kaybetmişti. Yaşanan suikast sonucunda kentte meydana gelen olaylarda yüzlerce işyeri ateşe verilip talan edilirken, 4 kişi öldürülmüş ve çok sayıda kişi deyaralanmıştı. Merhum Fendoğlu için ailesi tarafından her yıl olduğu gibi, bu yıl da Yeni Camii'de İkindi namazına müteakip Mevlid-i Şerif okutuldu. Mevlid-i Şerife Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten, Malatya Eski Belediye Başkanı Seyhan Semercioğlu, Fendoğlu'nun yeğeni Mehmet Fendoğlu ve kalabalık bir topluluk katıldı.
SUİKAST DARBE İDDİANAMESİNE GİRDİ
Fendoğlu'nun öldürülmesi olayı, 1998 yılında zaman aşımı nedeniyle kapatılmıştı. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in, 12 Eylül 1980 darbesine ilişkin yürüttüğü soruşturmanın ardından hazırladığı 80 sayfalık iddianamede, Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu ve yakınlarının ölümüne yol açan bombalı suikast gündeme geldi. İddianamede, 12 Eylül darbesine giden süreçte, ülkeyi anarşi ve terör olaylarıyla kaosa sürükleyen olaylara da yer verilerek, bu olayların şüpheli yönleri de dile
getirildi. 17 Nisan 1978'de, Fendoğlu'nun adına gönderilen, kendisinin yanı sıra gelini ve 2 torununun ölümüyle sonuçlanan bombalı paketle suikast olayı da ihtilale gerekçe olaylardan biri olarak gösterildi.
YASSIADA'DA İDAMLA YARGILANDI
27 Mayıs 1960 darbesinden sonra DP yöneticileri ile birlikte Yassıada'da idamla yargılanan Hamid Fendoğlu, 1965 milletvekili genel seçimlerinde AP'nin listesinden Malatya Milletvekili seçilerek, 1969'a kadar milletvekili olarak TBMM'de görev yaptı. Adnan Menderes, Celal Bayar ve Süleyman Demirel'e çok yakın bir isim olarak biliniyordu. Fendoğlu, 1977'de yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin desteği ile bağımsız aday olarak Malatya
Belediye Başkanı seçildi. Fendoğlu, 17 Nisan 1978 tarihinde bombalı suikast sonucunda gelini ve 2 torunu ile birlikte hayatını kaybetti.

Mha


 

Mahpeyker

Kıdemli Üye
Katılım
2 Eyl 2009
Mesajlar
4,456
Tepkime puanı
742
Puanları
0
Bu millet ne kadar cok babayigit sehit verdi....

Bastigin yerleri toprak diyerek gecme tani
Dusun altinda binlerce kefensiz yatani ...

Kim bu cennet vatanin ugruna olmaz ki feda ...
 
Üst