Hamas'tan Savaş Uyarısı!

  • Konbuyu başlatan Kaçak
  • Başlangıç tarihi
K

Kaçak

Guest
İslami Direniş Hareketi Hamas liderlerinden Mahmut Zahar, Filistin-İsrail arasındaki doğrudan müzakerelerin yerleşim faaliyetlerinin yeniden başlaması sebebiyle kesintiye uğraması halinde meydana gelecek yeni durumun boyutlarını masaya yatırdı.

Dün Gazze'de düzenlenen 'Müzakereler nereye gidiyor?' adlı sempozyumda konuşan Zahar “Yerleşimlerin bir-iki ay kadar dondurulup müzakerelerin Amerika'da ki seçimler başlayana kadar en az bir sene devam etmesi söz konusu ihtimaller arasında” diyerek Arap devletlerine, müzakerelere olanak tanımamaları konusunda çağrıda bulundu.

Zahar şunları ekledi: “Diğer bir ihtimal de işgal Rejiminin yerleşimleri durdurmayı reddetmesi ve yetkisini kaybeden Mahmut Abbas'ın da görevinden istifa etmesi olarak gözüküyor. Bu en mantıklı olandır. Çünkü görevini hakkıyla yerine getiremeyen kişinin istifa etmesi gerekir. Ancak Abbas'ın istifasını sunması durumunda büyük bir problemle karşı karşıya kalacağız. Çünkü Fetih, belediye seçimlerinde dahi bir liste üzerinde anlaşmaya varamamıştı.”

Zahar, Abbas'ın istifasını sunmasının Filistin sorunu üzerinde olumsuz yansımaları olacağını belirterek “Bu durumda Filistin Yönetimi Filistin Devleti'ne vekâlet etmesi için Güvenlik Konseyi'ne gidebilir. Varsayalım ki Güvenlik Konseyi bu kararı verdi. Amerika böyle bir karara razı olacak mı?” diyerek bu seçeneğin de pratik bir çözüm olamayacağını, çünkü ileriye kaçış çabası olduğunu ve geçerli olamayacağını vurguladı.

Zahar, Amerika'nın adamı sayılan Ramallah'taki Filistin Hükümet Başkanı Selam Feyyad'ın da “devlet kurumlarını oluşturalım” diyerek farklı bir öneri getirdiğini dile getirdi.

Taşla yapılan direnişin ardından silahlı direnişin ve intifadanın patlak verme ihtimaline değinen Zahar, “Eğer siyasi bir çıkmaza girersek İşgal Rejimi, siyasi haritayı hemen savaşla değiştirmeye kalkışacaktır. Bu da bölgenin tamamında gerilime yol açacaktır” dedi.



Amerikan Seçimleri

“Filistin Halkı, Amerikan seçimlerinin faturasını ödüyor. Amerikan Başkanının 4 yıllık görev süresi var. Biz her yıl bedel ödüyoruz” diyen Zahar, “İlk yıl sistemi oturtma senesiydi.

Obama bunu başardı. Mitchell'i Orta Doğu'ya özel elçi tayin ederek bu sürecin bir önceki süreçle aynı siyaseti takip etmesini sağladı. İkinci yıl ise yerli programların uygulanmasına geçildi. Obama'nın şuan sağlık sigortası sorununa odaklanması da bunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

“Önümüzdeki ara dönem seçimlerinde Yahudi Lobisi, isteklerinin gerçekleşmesi için şiddetli baskı uygulayacaktır. Seçimlerdeki rekabet kongrenin neredeyse yarısını etkileyecektir. Bu durumda Amerika'nın İsrail üzerine baskı uygulaması mümkün değildir” diyen Zahar şöyle devam etti: “Üçüncü yıl seçimler bitmiş olacak. Dördüncü yıl da Amerikan yönetimi yeni seçim hazırlıkları sebebiyle çalışmalarını durduracaktır.”



Yerleşim Oyunu

Zahar, yerleşim oyununun apaçık ortada olduğunu belirterek yerleşimlere ara verildiğinin duyurulduğu dönemde hiçbir denetim mekanizmasının olmadığına dikkat çekti ve “ tüm bunlar İsrail için birer şantaj aracıdır” dedi.

Üzerinde görüşmelerin yapıldığı meselelerin içeriğinin merak konusu olduğunu söyleyen Zahar “Müzakereler neyi referans almaktadır ve çalışma cetveli nedir?” diye sordu.

“Biz yerleşim faaliyetlerinin durması ve tamamen sona ermesinden yanayız. Eğer yerleşimlerin tamamen sona ermesini değil de bir süreliğine durdurulmasını onaylarsan bu, Filistin topraklarının işgal topraklarına dâhil edilebileceğini onaylaman demek olur” diyen Zahar, İsrail'in sınır, güvenlik, Batı Şeria ve Gazze Şeridi arasındaki ilişki konularındaki tutumunun belirsiz olduğunu, bu sebeple de Mahmut Abbas'ın belirsiz konular üzerinde müzakerelere kalkıştığını ifade etti.

Uzlaşı

Filistinli taraflar arasındaki barış görüşmelerine de değinen Zahar, Hamas olarak, işgale karşı direnişi ve karşı koymayı esas alan bir barış ve uzlaşıdan yana olduklarını, müzakere şartlarını sevimli göstermek için bir taktik olmadığı sürece uzlaşıyı desteklediklerini belirtti.

Bu aşamada uzlaşı dosyasında esneklik gösterilmesinin sebepleriyle ilgili kafalarda oluşan soru işaretlerine değinerek “ Biz, uzlaşı dosyasıyla ilgili şüphelere takılmıyoruz. Ancak Fetih Yönetimi uzlaşıyı istiyor mu istemiyor mu?” dedi.

Zahar en kritik dönemini yaşayan FKÖ'ye bu son durum karşısında ciddi bir duruş sergileme çağrısında bulunarak “ Gelin! Direniş çizgisine katılın! İşgalciyi Gazze Şeridi'nden kovan bu direnişti. Unutmayın!” diye seslendi.




israhaber
 
Üst