Halka, 'Ben Profum başka kapıya' eziyeti

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Üniversite hastanelerinde hoca farkına son

Üniversite hastanelerinde ''hoca farkı'' olarak bilinen, öğretim üyelerine muayene ücreti ödenmesi dönemi yarından itibaren sona eriyor.


Tam Gün Yasası'nın yarın yürürlüğe girecek hükmüyle, üniversite hastanelerinde de Sağlık Bakanlığı hastanelerinde uzun bir süredir uygulanan performans sistemine geçilecek.


Performans sistemiyle tıp fakültelerindeki öğretim üyeleri de yaptıkları muayene, ameliyat ve diğer işlemlerin yanı sıra yürüttükleri eğitim-araştırma faaliyetleri için ek ücret alacak. Performans uygulaması, sadece tıp fakülteleri için değil, diğer fakülteler için de geçerli olacak. Ayrıca, tıp fakültelerindeki diğer sağlık çalışanları da bu ek ödemelerden yararlanacak. YÖK, üniversitelerdeki performans sisteminin ana hatlarını bir yönetmelik ile düzenleyecek.


-BAZI ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE BİR SÜREDİR UYGULANIYOR-
Öte yandan, performansa dayalı ek ödeme sistemi yasal zorunluluk olmamasına rağmen bir süredir bazı tıp fakültelerinde uygulanıyor.
Bu fakültelerde uygulamanın başlamasıyla herhangi bir sıkıntı yaşanmasının beklenmediği, ancak uygulamaya yeni geçecek yükseköğretim kurumları için 6 aylık bir geçiş süreci tanınacağı bildirildi.
Uygulamaya hemen geçemeyen bu kurumlarda ek ödemelerin avans olarak verileceği, sisteme geçilmesinin ardından da mahsuplaşmaya gidileceği belirtildi.
Performans ödemelerinde esas alınacak katsayılar için YÖK'ün düzenlemesinde belirli aralıklar olacağı, üniversite yönetimlerin buna göre bir sistem belirleyeceği kaydedildi.


-AKDAĞ, YENİ BİR DÜZENLEME İÇİN SİNYAL VERMİŞTİ-
Bu arada, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kısa bir süre önce katıldığı bir toplantıda, üniversitelerdeki hoca farkının kalkmasının tıp fakültelerinin gelirlerini etkileyeceğini belirterek, üniversitelere aktarılan parasal kaynağın artırılması için bir takım tedbirler alınacağını açıklamıştı.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Halka, 'Ben Profum başka kapıya' eziyeti


Üniversite hastanelerinde performansa dayalı sisteme doktorların tepkisi çığ gibi! Bu konuda en çok mağdur olan ise vatandaş oluyor. Hastalar, profesörlere akın edince öğretim üyeleri kendilerini içeri kilitledi.
En ilginç olay KTÜ Farabi Hastanesi'nde yaşandı. Hastalar, profesörlere akın edince öğretim üyeleri de kendilerini odalarına kilitledi.
Üniversite hastanelerinde 'performansa dayalı sisteme' geçişin ardından öğretim üyelerinden çeşitli tepkiler yükseldi. Protestoların en ilginci Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'nde yaşanıyor.
Akşam gazetesinin haberine göre, yeni düzenleme sonrası birçok hasta, asistanlar yerine öğretim üyelerine muayene olmak için yoğun baskı yapınca hocalar da çarpıcı bir çözüm buldu.
Bu yönde gelen taleplerin artması üzerine, doçent ve profesörler, odalarının kapılarını içeriden kilitledi. Öğretim üyeleri, sadece acil hastaların kendilerine yönlendirilmesini istedi.
Öğretim üyelerinin 'Tam Gün' yasasına kendilerince çözümler ürettiğini ifade eden Farabi Hastanesi öğretim üyesi ve Trabzon Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Yakup Aslan, 'Bu kararla bir profesöre, 'Basit bir sivilce veya kulak ağrısıyla uğraş' deniliyor. Böyle bir şey olabilir mi? Biz kritik hastalarla uğraşmalıyız. Günde yüzlerce hastaya bakarsak ne zaman eğitim verecek, ne zaman ameliyat yapacak ve hangi kafayla araştırmalar yapacağız?' dedi.
'Biz kimsenin uşağı değiliz, bizi böyle toplumun önüne atmak doğru değil. Bu büyük haksızlık' diyen Prof. Dr. Aslan şöyle devam etti: 'Bize 'Ya aç kalırsınız, ya da yüzlerce hastaya bakarsınız' deniliyor. Mesleğin zirvesindeki bir doktoru pratisyen hekim gibi çalıştırmak ne kadar akılcı? Bu yasa her açıdan zararlı, yanlış. Biz zaten asistanların baktıkları her hastadan haberdar edilip birlikte çözüm arıyoruz. Bu yasanın anlamı yok.'
MESLEK DEĞİŞTİRİRİZ

Plastik Cerrahi bölümünden Doç. Dr. Naci Karaçam ise yeni sisteme çok sert tepki göstererek, 'Gerekirse meslek değiştireceğiz. Birçok meslektaşımın görüşü bu yönde. Pazartesi gününden itibaren hiçbir uzman doktor, hastalarla muhatap olmak istemiyor. Niye olsun ki, karşılığında 40 kuruş ila 1 TL arasında ücret alacağız. Bize reva görülen bu mu' dedi.
ACİLDE SORUN YOK

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise 'Hocalar zaten poliklinik hastalarına bakıyor, bu yasayla özel muayene hakları ellerinden alınıyor. Hocalar eski hastalarına ücretsiz de olsa bakıyor ama yeni hastalar konusunda sorun var. Birçok ildeki meslektaşlarımız gibi burada da doktorlar tepkili' dedi. Özlü, acil hastaların tedavisi konusunda problemin olmadığını ifade etti.
HEKİMLER DEFANSTA

Sistemin fakülte hastanelerine uymaması nedeniyle doktorların tepki gösterdiğini belirten Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu şöyle konuştu:
'Hekimler defansif tıp uygulamasına geçmiş durumda. Bu şu anlama geliyor, her konuda tutum almamak, daha tutuk davranmak. Bu da hastaların yararına olmayan durumlar ortaya çıkarır. Üniversitedeki öğretim üyelerinin üç görevi var: Eğitim, araştırma ve hizmet. Öğretim üyelerinden verim almak, birikimlerine denk düşen vakalara bakmalarıyla sağlanır. Ne kadar çok iş yaparsan o kadar para alırsın denen performans sistemi dayatılıyor. Hekimler bir yarışa itiliyor.
 
Üst