Hac mevsimi geldi

Alper...

MarmaranınKralı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Tepkime puanı
452
Puanları
0
Konum
İsLamBol
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
HAC MEVSİMİ GELDİ

Bismillah.Elhamdulillah."Lebbeyk Allahumme lebbeyk, lebbeyk la serike leke lebbeyk, innel hamde ven nimete leke vel mulk, la serike leke lebbeyk" Ümmeti Muhammed’in gözü aydın olsun inşaAllah.Zira tekrardan nasip oldu ve hac mevsimine tekrardan kavuştuk.


Sehl İbnu Sa'd (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Telbiyede bulunan hiç bir Müslüman yoktur ki, onun sağında ve solunda bulunan taş, ağaç, sert toprak onunla birlikte telbiyede bulunmasın, bu iştirak (sağ ve solunu göstererek) şu ve şu istikâmette arzın son hududuna kadar devam eder."

İslamın ilk tohumlarının atıldığı topraklarda zaman geçirmek.Peygamber Sallallahu aleyhi vessellem efendimizin hatıralarını tekrardan yaşamak ya da hayaliyle Mekke Medine sokaklarında deli divane gibi dolaşmak.Ya Rab ne güzel bir haslet bu.Sahabe efendilerimizin yürüdüğü,kafirlere kafa tuttuğu topraklarda dolaşmak.Tekrardan dirilmek için ne büyük bir ibadet ve toplantıdır hac.

Kafir ve munafıkların içimizde cirit attığı.Biz ahir zaman ümmetini ayaklar altında ezmeye çalıştığı.Silahların ve bombaların hedifi haline getirdiği.Dünya üzerinde hiç bir etkinliği kalmayacak hale getirdiği şu ümmetin ,tekrardan kendine gelmesi için ne büyük bir fırsat ve imkandır hac.Keşke kıymetini bilebilsek...

Mukaddes bina Kabe-i muazzama,Ravza-ı mutahhara ve nice kutsal emanet.Her biri tek tek ziyareti gerektiriyor.Bütün mal varlığımı harcasam ve o kutsalları görsem.Onlar bana peygamberimden Sallallahu aleyhi vessellem hatıra, yadigar, çiğnetmem kafir çizmelerinin altında .En azından karınca olamaz mıyım? Bir taş da ben öremez miyim kafir seddinin önüne?

İbnu Abbas (radıyallahu anhümâ), Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın şu sözünü rivayet etmiştir: "Hacc yapmak isteyen acele davransın." Zira bir insan zengin olduktan sonra hac üzerine farz olur ve eğer o zat vaktinde yapmaz da geçiştirirse ibadeti hesabı sorulur.Bir başka açıdan da ölüm herkesin başına gelecek bir gerçektir, bir ibrettir.Hangi insana ne zaman, nerede ,ne şekilde geleceği bilinmez.Ondan sebeb bir an evvel hacca gitmeli ve bu ibadeti yerine getirmeli.

Hazreti. Ali (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) efendimiz şöyle buyurdular: "Kim kendisini Beytullahi'1-haram'a ulaştıracak kadar azık ve bineğe sahip olduğu halde haccetmemişse onun Yahudi veya Hıristiyan olarak ölmesi arasında fark yoktur. Zîra, Cenab-ı Hakk şöyle buyurmuştur: "Oraya yol bulabilen insana, Allah için Kâbe'yi haccetmesi gerekir" (Âl-i İmrân 97).

Bilindiği üzere hac ayları Ramazan-ı şerif ayının akebinde gelen; Şevval,Zilhicce,Zilkade aylarıdır.Bunlar haram aylardır.Bunlara bir de Receb-i şerif ayı katılmıştır.Böylece haram aylar dörde tamamlanmış olur.Bu haram aylardan üçü peş peşe ,bir tanesi ise tek başınadır. O tek olan ay Allahın ayı olan Receb-i şerif ayıdır.İbnu Ömer (radıyallahu anhümâ) dedi ki: "Hacc ayları Şevvâl, Zülkade ve Zilhicce'den de on gündür."

Rivayet olunur ki, Cenabı Hak Musa aleyhisselam ile tur dağında 30 günlüğüne sözleşmişti,(buluşmuştu).Ve on gün daha eklendi buna. Bu süre ise Zilkade ayının tamamıyla, Zilhicce ayının ilk on günüdür.

Hac ayının o kadar büyük hatırası var ki.Her peygamber devrinden bir hatırası, bir izi mutlaka vardır.Mesela Hazreti İbrahim aleyhisselam ile oğlu İsmail aleyhisselam desem.Herkesin aklına kabenin inşası gelir.Mesela Hazreti Adem aleyhisselam desem yine kabenin ilk yapılışı gelir.Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi vessellem desem o kadar çok anı dökülür ki dudaklardan.O anılardan bir tanesini yad edelim.Bir keresinde Kabe de Peygamber sallallahu aleyhi vessellem namaz kılıyordu.Ebu cehil secde halindeki Nebi sallallahu aleyhi vesselleminin başına deve işkembesi koymuştu.Peygamber secdeden kalkamamış ve kızı Fatıma anamız (radıyallahu anha) koşarak gelmiş pisliği başından kaldırmıştı.İşte hüzünlü bir hatıra...

Dâvud İbnu Aclân radıyallahu anh anlatıyor: "Babam İkal ile birlikte yağmurlu bir günde tavafta bulunduk. Tavafımız bitince Makam(-ı İbrahim)in arka kısmına geldik. Babam orada dedi ki: "Enes İbnu Mâlik radıyallahu anh ile birlikte yağmur altında tavaf yaptım. Tavafı bitirdiğimizde, buraya geldik, iki rek'at namaz kıldık. O zaman Enes radıyallahu anh bize: "Tavafa yeniden başlayın. Zira mağfiret olundunuz. Biz Resülullah aleyhissalâtu vesselam'la birlikte yağmur altında tavaf etmiştik de bize böyle buyurmuştu" dedi."


Hazreti. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Ey Allahım! İbrahim aleyhisselâm senin Halilindir, peygamberindir. Sen Mekke'yi İbrahim'in diliyle haram kıldın. Ey Allahım! Ben de senin abdin ve peygamberinim. Ben de (Medine'yi) iki kayalığı arasında kalan kısmıyla haram kılıyorum."

Safiyye Bintu Şeybe radıyallahu anhâ anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'ı Fetih yılında dinlemiştim. Şöyle buyurdular: "Ey insanlar! Allah arz ve semayı yarattığı gün Mekke'yi haram kılmıştır. Orası Kıyamet gününe kadar haramdır. Bitkisi sürülmez, av hayvanı ürkütülmez, buluntusu da sadece (sahibini bulmak üzere) ilan etmek için alınır."
Bu esnada (amcası) Abbas radıyallahu anh: "İzhir otu hariç (olsun!). Çünkü evler ve kabirler için ona ihtiyacımız var!" dedi. Aleyhissalâtu vesselâm da: "İzhir otu hariç!" buyurdular."

Muhammed İbnu Abdirrahman İbni Ebi Bekr radıyallahu anhüm anlatıyor: "Ben İbnu Abbas radıyallahu anhüma'nın yanında oturuyordum. Ona bir adam gelmişti. "Nereden geliyorsun?" diye sordu. Adam: "Zemzemden!" dedi. İbnu Abbâs: "Ondan gerektiği şekilde içtin mi?" diye sordu. Adam: "Nasıl?" deyince açıkladı: "Zemzem içerken kıbleye döneceksin. Besmele çekeceksin. Üç kere nefes alıp kana kana içeceksin. İçip bitirince aziz ve celil olan Allah'a hamdedeceksin. Zira Aleyhissalâtu vesselâm şöyle buyurdular: "Münafıklarla bizim aramızdaki fark, onların zemzemi kana kana içmemeleridir."


Rahman olan Allah gidenlerin hac ve umrelerini kabul eylesin ,gitmeyenlere de gitmeyi nasip eylesin.Amin. Geride bıraktığımız Şevval ayı hakkımızda hayırlı ve tekrardan sağlık afiyet üzere kavuşmak nasip olsun.Girdiğimiz Zilkade ayıda hakkımızda hayırlı olsun.


3 Kasım 2008
5 Zilkade 1429
Pazartesi
Alper...
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Bu yılda kaldık buralarda... belki ya da inşaallah seneye....
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
Rabbim gitmek isteyen herkeze nasip etsin
 

İstihya

Doçent
Katılım
25 Eyl 2010
Mesajlar
723
Tepkime puanı
122
Puanları
0
Gitmeden duyulan hasret çok az, gidip geldikten sonrası daha da şiddetle yakıcı kalbi..
Manevi zenginliklerle Dolarak ve Vuslata ermiş olarak gidip-gelmeyi nasip etsin gidenlerimize inş.
 

İstihya

Doçent
Katılım
25 Eyl 2010
Mesajlar
723
Tepkime puanı
122
Puanları
0
Ne gibi ?
dua en büyük icraat değil midir?
 

Alper...

MarmaranınKralı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Tepkime puanı
452
Puanları
0
Konum
İsLamBol
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
Evet, dua en büyük icraattır ama bir de yürümek, gitmek, tavaf etmek eylemlerini de yapmak gerek. Hem fiili dua hem sözlü dua etmeli diye düşünüyorum.
 

İstihya

Doçent
Katılım
25 Eyl 2010
Mesajlar
723
Tepkime puanı
122
Puanları
0
Sınav mı varda:)

Nafakadan fazla olarak, hacca götürüp getirecek ve evindekilere yetecek kadar parası olmak; bu madde hep düşündürür beni?
 

İstihya

Doçent
Katılım
25 Eyl 2010
Mesajlar
723
Tepkime puanı
122
Puanları
0
Haccın Şartları Nelerdir?
Haccın şartları üçe ayrılır: 1 - Vücubunun şartları, 2 - Edâsının şartları, 3 - Sıhhatının şartları.

Haccın Vücubunun(farz olmasının) Şartları Nelerdir?
Haccın bir kimseye vâcib, yani, farz olması için o kimsede şu şartların bulunması gereklidir: 1 - Müslüman olmak. 2 - Âkıl ve bâliğ olmak. 3 - Hür olmak. 4 - Yol masraflarını karşılayacak ve gidip gelinceye kadar başkalarına muhtaç olmayacak şekilde ailesinin, çoluk çocuklarının ve kendisinin geçimini te'min edecek maddî imkâna sahip olmak. 5 - Haccın farz olduğunu bilmek.

Haccın Edâsının(yapılmasının) Şartları Nelerdir?
Kendisine hac farz olan bir kimse, bu hac farîzasını yerine getirebilmesi, edâ edebilmesi için şu şartların da bulunması gerekmektedir:
1 - Sıhhat. Hacı adayının hac farîzasını yerine getirebilecek kadar sıhhatli olması şarttır. Kötürüm, ayakları kesik, felçli, yolculuğa dayanamıyacak kadar yaşlı kimselere zengin bile olsalar hac farz değildir. Başkalarını kendi yerlerine haccettirmek de üzerlerine gerekmez. Hapiste bulunanlar için de durum böyledir. İki gözü âmâ olanların kendilerini hacca götürecek kimseleri yoksa bunlara da hac farz değildir. Ancak vücudu sağlam, sıhhati yerinde iken kendisine hac farz olup da haccetmeyen, sonra da bu şekilde hacca mâni bir hastalığa yakalanan kimseye ise hac farz olmaktan düşmez. Çünkü hac kendisine sağlığı yerinde iken farz olmuş, o ise gitmeyip haccı te'hir etmiştir. Bu bakımdan kendisi gidemiyecek bir hastalığa yakalanmış olsa bile, kendi yerine başkasını hacca göndermesi ve hac farîzasını mutlaka yerine getirmesi şarttır.
2 - Yol emniyeti. İster kara, ister deniz, isterse hava olsun yolda selâmet ve emniyet bulunduğu takdirde haccın edâsı farz olur. Yolda harb veya başka bir sebeble emniyet olmadığı takdirde ise haccın edâsı farz olmaktan çıkar.
3 - Kadının yanında kocasının veya bir mahreminin bulunması. Hacca gidecek kadının bulunduğu yerle Kâbe arasında bir sefer mesafesi (90 km.'lik yol) veya daha fazla mesafe bulunduğu zaman kadın ister genç, isterse yaşlı olsun, beraberinde kocası veya bir mahremi bulunmadan haccedemez. Kadına mahrem sayılanlar, onun ebedî olarak kendileriyle evlenemeyeceği kimselerdir. Bununla beraber bu kimselerin âkıl, bâliğ ve kendilerine güvenilir kimseler olmaları da şarttır. Kadını hacca götürecek olan kocanın veya mahremin yol ve nafaka masrafları, kadın tarafından ödenir.
4 - Kadınlar için iddet hâli olmamak. Kocasından boşanmış veya kocası vefat etmiş kadınlar, iddet hâli içine girmiş olurlar. İddet müddeti, kocanın vefatı dolayısıyla 4 ay 10 gün, boşanmalarda ise üç aylık bir zamandır. İddet hâlinde bulunan kadınlar evlenemiyecekleri gibi, hacca da gidemezler.

Haccın Sahih(kabul) Olmasının Şartları Nelerdir?
Haccın sahih olmasının şartı 3'tür:
1 - Zaman (vakt-i mahsus): Haccın rükünleri, kendilerine mahsus zaman içinde yapıldıkları takdirde sahih olur. Başka zamanlarda yapılırsa hac sahih olmaz; bozulmuş, bâtıl olmuş olur. Zamandan murad, ziyaret tavafının ve Arafatta vakfenin vaktidir. Çünkü hacın rükünleri bu ikisidir. Arafatta vakfenin vakti, Arefe günü öğleden sonra Kurban bayramının 1. günü fecrin doğuşuna kadardır. Kâbe'yi ziyaret tavafının vakti ise, kurban bayramının 1. günü fecrin doğuşundan itibaren ömrün sonuna kadardır. Bir de Şevval ve Zilka'de ayları ve Zilhicce'nin ilk 10 günü haricinde hac işlerinden herhangi birini yapmak sahih olmaz. Meselâ bu aylar dışında hac için tavaf veya sa'y yapılmış olsa, sahih olmaz. Ancak ihrama girmek kerahetle câiz olur.
2- Mekân (Mekân-ı mahsus): Vakfe için şart olan mekân, Arafat dağı; ziyaret tavafı için, şart olan mekân ise, Mescid-i Haram'dır.
3 - İhram: Hac için niyet edip ihrama girmedikçe hac sahih olmaz. İhrama mîkatta veya mîkattan önce girilmesi şarttır.
Haccın Rükünleri(farzları) Nelerdir? Haccın rükünleri ikidir: 1 - Arafatta bir müddet beklemek. Buna vakfe denir. 2 - Ziyaret tavafı yapmak. Bu ikisinden birisi yapılmadığı takdirde hac fâsid olur, bozulur. Vakfe, tavafdan daha kuvvetli bir rükündür.
 

Alper...

MarmaranınKralı
Katılım
10 Eki 2006
Mesajlar
9,574
Tepkime puanı
452
Puanları
0
Konum
İsLamBol
Web sitesi
cennetsarayi.blogcu.com
:) sınav demiyelim, bilgi tazelemek diyebiliriz...

Evet , fazla para.hac zenginlerin yapacağı bir ibadet olarak geçer ilmihallerde.Peki o kadar parası olmayıp gidenin durumu nedir? yani o kişiler zenginleşince bir daha mı gitmeleri gerek?
 

İstihya

Doçent
Katılım
25 Eyl 2010
Mesajlar
723
Tepkime puanı
122
Puanları
0
Hac ömürde 1 defa farzdır..

Sonra tekrar tekrar yapılabilir elbet ama nafile olmuş olur..
 

zeynephanne

Aşka Meftûn…
Katılım
24 Ağu 2009
Mesajlar
1,281
Tepkime puanı
251
Puanları
0
Konum
kördüğüm
istihya kardeşim yeterince açıklama eklemiş sağolsun.gidebilenlerimiz var elbet."sabır hafızım" ihvan ailesinden bir hacı adayı örneğin.Allah'ım haccını kabul ettiklerinin arasına alsın onu inşaAllah.şartları uygun olan gidiyor.bizim elimizden de şuan sadece dua dilemek geliyor.
 
Üst