Güneydoğuda Neler Oluyor?

Dergaz

Profesör
Katılım
31 Ara 2007
Mesajlar
1,685
Tepkime puanı
28
Puanları
0
Yaş
38
Konum
Ne fark eder ki
Türkiye üst üste gelen şehit haberleriyle sarsıldı. Uzmanlar ise terör ile net mücadele için izlenmesi gereken yolu tarif etti.

Türkiye'nin kanayan yarası terör yeniden tırmanışa geçti. Anayasa değişiklik teklifinin TBMM'de kabul edildiği döneme denk gelen Nisan ayı ve Mayıs ayı başındaki hain saldırılarda toplam 17 askerimiz şehit düştü. 1984 yılında Eruh baskınıyla gündeme gelen kanlı terör aradan geçen 26 yıla rağmen bir türlü bitirilemedi. Askerlerimiz bunca yıllık acı tecrübeye rağmen terörün başladığı yıllarda olduğu gibi mayına basarak, karakolun baskına uğraması sonucu, operasyonda çatışmaya girerek ya da taciz ateşleri sonucu şehit düştü. Gelinen aşama terörle mücadele yöntemini yeniden gözden geçirmenin gerekliliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Bugün'ün görüştüğü uzmanlar profesyonel ordunun terörle mücadelede önemine dikkat çektikleri gibi teröre karşı bundan sonra izlenecek yöntemle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

SORUN ORDUNUN ÖTESİNDE

Yrd. Doç. Dr. Emre Uslu, toplumun genelinde profesyonel ordu konusunda bir konsensüs olduğunu söyledi. Son bir yıl içerisinde komandoların daha geriye çekilip uzman çavuşların müdahale etmesinin bunun bir göstergesi olduğunu ifade eden Uslu, "Terörü önlemek için öncelikle mantığın değişmesi gerekiyor. Sadece askeri yöntem çözüm olmaz deniliyor fakat bunu söylerken bile arkasında nelerin yapılması gerektiğini belirten adımlar atılmıyor. Bu kimlik sorununun teröre dönüşmüş halinden ve terör örgütünün mobilizasyon gücünü nasıl engelleyeceğimize ilişkin siyasal tedbirlerin neler olduğu konusunda bir şey yok. Bu sorun ordunun ötesinde bir şey. Profesyonel ordu terörü çözmek için gerekli, belki daha az şehit verebiliriz. Ama bu tek başına yeterli değil" ifadelerini kullandı.

SİNEK AVLAMAK GİBİ OLUR

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Doğu Ergil de profesyonel ordunun her halükarda gerekli olduğunu söyledi. Köylü taburlarıyla, süngü hücumları yaparak askeri bir zafer kazanılmayacağının açık olduğunu ifade eden Ergil, "Mesleği asker olanların bu işi yapması lazım. Terörizm askeri olmaktan çok siyasi bir mücadele tarzıdır. Toplumsal, ekonomik, kültürel sorunlara hiç eğilmeden sadece askeri açıdan bu işin üstüne gitmek bir topla sinek avlamak gibi olur. Çözümü dağda arayan stratejik olarak kaybetmiş demektir. Terörizme giden yolu geri doğru sarmak lazım" diye konuştu.

iSTiHBARAT ALINABiLiYOR AMA ÖNLENEMiYORSA...

Terör ve Güvenlik Stratejisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Maya Arakon, ayrılıkçı terör örgütlerine karşı mücadelenin profesyonel timler ile yapılması gerektiğini belirtti. Bunun siyasi varlık sebebinin de terör örgütünün ayakta kalamaması için kaldırılması gerektiğini ifade eden Arakon, "Örgütler davalarında halkı kazanmaya çalışırlar. O nedenle devletin vereceği hizmetlerle halkı bu örgütlerin pençesinden kurtarmak gereklidir. Geçmişte siyasi ve kültürel anlamda büyük hatalar yaptık. Bu aslında bildik bir kaosun yeniden gündeme getirilmesidir" dedi.

KAOS ORTAMI İÇİN...

PKK ile ortak bir Ergenekon uzantısının olduğuna dikkat çeken Arakon, şöyle konuştu: "İstihbarat alınabiliyor ama önlenmiyor. Demek ki bu çatışmaların önlenmesini istemeyen bir odak var devletin içerisinde. Onun bulunup yok edilmesi gerekiyor. Son bir ayda 17 şehit haberi geldi. Üstelik de Kürt açılımı yapıldıktan sonra böyle bir şey olması. Hem bu Kürt açılımı konusunda AKP'nin elini bu konuda zayıflatmak hem de bu kaos ortamında Anayasa’ya 'evet' oyu verecek olan kamuoyunu da 'hayır'a çekmeye çalışan bir çaba görüyorum bu eylemlerin altında."

SÜNGÜYLE SAVAŞMIYORUZ

780 bin kişilik bir ordunun içerisinde eline silah almamış bir çoğunlukla mücadele edildiğini ifade eden Maya Arakon, "Bunları dağlık alanda terörist avına sürerseniz bu illaki can kaybı ile sonuçlanır. Acilen ordunun küçültülmesi ve profesyonelleştirilmesi gerekiyor. Milli duygular zayıflayacak görüşüne de inanmıyorum. Elimizde süngüyle Malazgirt meydan muharebesini yapmıyoruz. Teknolojiye hakim olmamız lazım. Orduya yapılan harcama Güneydoğu'ya yatırım olarak yapılmış olsaydı ne Kürt sorunu ne de PKK terörü baş edilemez bir noktaya gelmiş olurdu" değerlendirmesinde bulundu.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜ AYNI TAKTiKLE YOK ETMELiYiZ

Terörle mücadelede etkin olarak görev almış askerler, verilen kayıplarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Askerler terör örgütüne karşı düzenli orduyla değil aynı yöntemle mücadele etmenin önemine dikkat çekti. Emekli Jandarma Yüzbaşı İrfan Çalışkan, terörü yok etmek için karşıdaki silahlı gücün uyguladığı taktikleri aynen uygulamak gerektiğini söyledi. Teröristlerin hiçbir zaman görüntü vermeyen ve her yerde olduğunu ifade eden Çalışkan, "Görev yaptığım yıllarda da bir metot vardı. Arazide sürekli bulunma. Kuvvetlerin bir kısmı sabit karakollarda bulunurken daha dayanıklı olanı da sürekli arazide kalırsa teröristler tedirgin olur. Bıkkınlık meydana getirir ve lojistik desteklerine de ulaşamazlar" dedi.
“Yaklaşık 50 bin kişilik bir kuvveti sürekli arazide tutabilmeliyiz" diyen Çalışkan şöyle konuştu: "Ele geçen teröristler kendileri ifade etti. Operasyon 3 gün daha süre teslim olacaktık yiyecek depolarımız askerlerle doluydu diyorlardı. Biz araziyi boşaltınca rahatlıyorlar yeniden eylem planları yapıyorlar. Biz dönmeme iradesini göstersek kayıplar daha aza düşer. Bunu yapacak kuvvet profesyonel olabilir. Mehmetçik bunu yapamaz."

GÜVENLİK AYAĞI SORUNLU

Emekli Kurmay Binbaşı Kemal Şahin, ordunun eğitimsiz olduğu tartışmalarının 26 seneden beri yapıldığını söyledi. Son günlerde yaşanan terör olaylarının Anayasa değişiklik çalışmaları ve demokratikleşme faaliyetlerini provoke etmeye yönelik olduğunu ifade eden Şahin, "Demek ki olayların neden yapıldığı belli. Tamam bizim askerimiz amatördür, zaman zaman eğitimsizlikten dolayı zayiatlarımız olmuştur ama canla başla mücadele verildi. Bu PKK ve Ergenekon'un provokasyonlarıdır. Profesyonel ordunun faydaları ve eksiklerinin tartışılması lazım. 26 seneden beri terörle mücadelede askeri olarak bir sıkıntı var. Siyasi, sosyal, ekonomik ayakları topal ve askeri tedbirler yetmiyor diye şikayet edilirdi. Şimdi bütün ayaklar oldukça iyi ama güvenlik ayağı açısından sıkıntı var. Bunu yürüten kurumlar başbakanlığın elinde hesabını sorsunlar."

KOMUTANLAR DÜŞÜNMELİ

Karakol baskınlarını değerlendiren emekli Kurmay Albay Mahmut Sancak da TSK'nın 26 senelik bir terörle mücadele tecrübesine sahip olduğunu hatırlattı. Sancak, eksikleri ise şöyle anlattı; "84'te Eruh'u basarak bu eylemi başlatan adamlar 2010'da bir karakol basıyorsa silahlı kuvvetlerin düşünmesi lazım. Askerlerimiz PKK'nın arkasından koşacakken bulunduğun yerde baskın yiyiyorsun. Yani örgüt her geçen sene tecrübe kazanırken biz acemi askerleri çıkartıyoruz. Yazık yani pırıl pırıl gençler, hepsi de fakir ailelerden şehit oluyor. Komutanların elini şakağına koyup düşünmesi gereken çok şey var. Geçmiş olaylardan ders alınmamış gibi bir durum var."

12 günlük acı bilanço

Hakkari ve Şırnak'tan dün gelen acı haberlerle birlikte son 12 günde 13 askerimiz şehit düştü.

İşte o acı tablo:

** 8 Mayıs / Hakkari-Yüksekova'da 1 çavuş şehit.
** 8 Mayıs / Şırnak-Uludere mayın patlaması soncu 1 er şehit.
** 7 Mayıs / Hakkari Dağlıca'da taciz ateşinde 2 uzman çavuş şehit.
** 1 Mayıs / Diyarbakır Lice'de 1 subay şehit. 30 Nisan / Tunceli Nazimiye Sarıyayla Karakolu'nda 1 astsubay, 1 uzman çavuş, 2 er şehit.
** 30 Nisan / Hakkari Çukurca'da mayın patlaması sonucu 1 er şehit. 27 Nisan / Hakkari Şemdinli'de 1 uzman çavuş, 1 er şehit.
26 Nisan / Giresun Dereli ilçesi mayın patlaması sonucu 1 astsubay şehit.

kaynak
 

oguz

Yeni
Katılım
29 Eki 2006
Mesajlar
1,560
Tepkime puanı
36
Puanları
0
terör artışları mevsimlik mi ,yoksa belli sebepleremi dayanmaktadır.
anayasa paketi ile ilgisi nedir ,yoksa ABD Türkiye’yi Irak’ta yine bir projeye razı etmeye mi çalışıyor.
Amerika pkk ya açıktan destek vermesi ne anlama geliyor ,Kürt sorununu neden hep Amerika kaşıyor ......
 
K

Kaçak

Guest
O zaman şu soruları iyi cevaplamak lazım ..
Terörün sebebi nedir ?
Neden dogmuştur Terör ?
ABD mi dogrudu bu terörü ?
Bu denli kontrol altında tutabiliyor ?
 

Ebu'l-Feth

Doçent
Katılım
6 Ocak 2008
Mesajlar
648
Tepkime puanı
114
Puanları
0
Konum
dünya
terör artışları mevsimlik mi ,yoksa belli sebepleremi dayanmaktadır.
anayasa paketi ile ilgisi nedir ,yoksa ABD Türkiye’yi Irak’ta yine bir projeye razı etmeye mi çalışıyor.
Amerika pkk ya açıktan destek vermesi ne anlama geliyor ,Kürt sorununu neden hep Amerika kaşıyor ......

Kıymetli ihvanım alenen belil olan bir sebebi farklı mecralardan sorgulamak ancak bu olaylara farklı bir şekilde bakıp suçu kime yıkayım düşünce tarzından doğsa gerek diye düşünüyorum... Olayların patlak verdiği tarihe bakarsak ergenekon denilen derin devlet yapılanmasının deşifresiyle başladığına rastlayabiliriz tavsiyem googleden en azından sorgulama yapabilirsin... ABD'nın burda etkisi yoktur demem diyemem ama işin aslı ve astırıyla içimizdeki hainlerin ve pisliklerin temizlenmesi açısından bakmak daha sağlıklı olacaktır...

Ayrıca bunlar ne kadar cabalarsa cabalasın her adımları bir çaresizlik emaresi olacak ve bu oyunları başlarına geçecektir.... Onlar için yolun sonu gözüktü... Hak adalet ve islam için en güzel şekilde başlangıç ve yükselme var inşaAllah....
 

Rodî

Üye
Katılım
25 Mar 2010
Mesajlar
81
Tepkime puanı
6
Puanları
0
Konum
Ankara
Sorunu bîtîrmenîn tek yolu halkları (özelde Kürtlerî) (resmen) tanımaktan geçîyor..

İşte bu kadar basît..!!!!
 

oguz

Yeni
Katılım
29 Eki 2006
Mesajlar
1,560
Tepkime puanı
36
Puanları
0
Çok dogru bir tespit ...
Türk resmi ideolojisi çercevesinde düşünmeyen her Kürt , bir Apo dur ..
Haindir ...
Bebek katilidir ...

ırkçılık üzerinden siyaset yapılmaz ,hem ırkçılığa karşı olduğumuzu söyleyeceğiz ,hemde söylemlerimiz apo nun söylemleri ile paralellik arzedecek bu çelişki değilmidir ...
 

Rodî

Üye
Katılım
25 Mar 2010
Mesajlar
81
Tepkime puanı
6
Puanları
0
Konum
Ankara
apoda senin gibi düşünüyor ..

Aponun benîm gîbî düşünmesiî benîm düşüncemî hatalı mı gösterîr yanî.??

Örneğîn Aponun da Allah'a înanıyor olması sîzîn müslüman olmanıza engel mîdîr???

Bu tür sığ düşünceler yıllarımıza mâl oldu..!

Kürt sorunun çözümü Kürtlerî (sözde değîl özde) tanımaktan geçîyor..!!

Ne olur geleceğîmîze dokunmayın barî.. !!!

Saygıyla......
 
K

Kaçak

Guest
ırkçılık üzerinden siyaset yapılmaz ,hem ırkçılığa karşı olduğumuzu söyleyeceğiz ,hemde söylemlerimiz apo nun söylemleri ile paralellik arzedecek bu çelişki değilmidir ...
Irkçılık nerede ?
Kürt dilinin dahi tanınmadıgı ...
Kürtçe isim dahi konulmadıgı bir ortamda ...
Bana bunu verin demek mi ırkcılık ?
Yoksa sen bunları kullanamazsın edemezsin sen Türk'sün Türk ismi alır , Türkçe okur yazarsın demek mi ırkcılık ?
Söylemlerin Nihal Atsız ile örtüşürse ...
Sanada Nihal Atsız diyebilirmiyiz diyemezmiyiz ?
 

oguz

Yeni
Katılım
29 Eki 2006
Mesajlar
1,560
Tepkime puanı
36
Puanları
0
Aponun benîm gîbî düşünmesiî benîm düşüncemî hatalı mı gösterîr yanî.??

Örneğîn Aponun da Allah'a înanıyor olması sîzîn müslüman olmanıza engel mîdîr???

Bu tür sığ düşünceler yıllarımıza mâl oldu..!

Kürt sorunun çözümü Kürtlerî (sözde değîl özde) tanımaktan geçîyor..!!

Ne olur geleceğîmîze dokunmayın barî.. !!!

Saygıyla......

AKP nin izlediği siyaset gördüğümüz kadarıyla ,Amerika'nında istemleri doğrultusunda eyalet sistemi ve başkanlık sistemidir .
Amerika Irak'ta kırmızı çizgilerimizi AKP iktidarı sayesinde aştı ,Kuzey Irak kürdistanı bu sayede kuruldu ,tabiki
Amerika'nın Irak'ı işgaline destek veren ,Iraklı Kürdler bu sayede mükafatlandırılmış oldular ,pkk yı yıllarca
besleyen büyüten Amerika Türkiyedeki sözde ergenekoncu özde gladiocu güçler sayesinde terörü devamlı ülkemize karşı kullandı .
pkk aslında bir kürd hareketi değil ,ermeni asıllı aponun başkanlığında Türkiye'yi bölme hareketidir
bunların amaçları ilk önce ülkemizi bölmek sonrada bu bölgede büyük ermenistan hayalini gerçekleştirmektir
dikkat edin Amerikanın sözde ermeni soy kırımı meselesini ısıtıp ısıtıp ülkemizin önüne koyması bir raslantı değildir
Ermenilerle ,Kürdler arasında bir seçim yapması gerektiğinde Amerika müslüman Kürd'ü değil ,tabiki ,dindaşı ermenileri tercih edecektir ,zaten ,sözü edilen sözde soy kırımı tabiki kürdlere yükleyerek ...
 

AynAlı

Kıdemli Üye
Katılım
16 May 2007
Mesajlar
8,728
Tepkime puanı
1,378
Puanları
0
AKP nin izlediği siyaset gördüğümüz kadarıyla ,Amerika'nında istemleri doğrultusunda eyalet sistemi ve başkanlık sistemidir .
Amerika Irak'ta kırmızı çizgilerimizi AKP iktidarı sayesinde aştı ,Kuzey Irak kürdistanı bu sayede kuruldu ,tabiki
Amerika'nın Irak'ı işgaline destek veren ,Iraklı Kürdler bu sayede mükafatlandırılmış oldular ,pkk yı yıllarca
besleyen büyüten Amerika Türkiyedeki sözde ergenekoncu özde gladiocu güçler sayesinde terörü devamlı ülkemize karşı kullandı .
pkk aslında bir kürd hareketi değil ,ermeni asıllı aponun başkanlığında Türkiye'yi bölme hareketidir
bunların amaçları ilk önce ülkemizi bölmek sonrada bu bölgede büyük ermenistan hayalini gerçekleştirmektir
dikkat edin Amerikanın sözde ermeni soy kırımı meselesini ısıtıp ısıtıp ülkemizin önüne koyması bir raslantı değildir
Ermenilerle ,Kürdler arasında bir seçim yapması gerektiğinde Amerika müslüman Kürd'ü değil ,tabiki ,dindaşı ermenileri tercih edecektir ,zaten ,sözü edilen sözde soy kırımı tabiki kürdlere yükleyerek ...
bravo bu bilim kurgu işini nasıl iyi yaptığınızı bizede söyleyin bizde yapalım arasıra! ermeni soykırımı yapılmadı neden türkler yapmaz öyle şey.aslında ermenilere katliam yapılmıştı ee kürtler yaptı ne yaptıysa. bu sözüm türkçülüğün kendisini aklaması ve kürtleri suçlama politikasıdır.bu politika türkiye faşisminin politikasıdır.

terör sorununun çözümü ise basittir aklı selim insanların tartışması yani bu olaya aşırılar karışırsa sorun devam eder. oğuz beyler konuşmasa sorun bitecektir..yeterki sorundan beslenen kişileri pasvize etmek ellerinden oyuncaklarını alalım..
 

oguz

Yeni
Katılım
29 Eki 2006
Mesajlar
1,560
Tepkime puanı
36
Puanları
0
gerçekler acı malesef ....
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Birilerine kukla olmamak gerektiğinin eğitimi verilip anlatılarak mesela..... :)
 
K

Kaçak

Guest
Bravo ...
Tebrik ettim şimdi sizi Sayın Kawa ...
Evet bir Türk milliyetcisiyle Kürt sorunu konuşulamaz ...
Baştan saçma olur ..
Bir Kürt Milliyetcisiylede Türk sorunu konuşulamaz ...
Bir ermeni Milliyetcisiylede Ermeni sorunu ...
Bir milliyetci ile başka bir milletin sorunu konuşulmaz kısaca ....
Çunku başka bir milleti asla kendi milletiyle özdeş göremez ...
görürüm ederim derse , neden milliyetcisin sorusunun içinden çıkamaz ...
O yuzden milliyetcilik yapanlardan çözüm üretmesini beklemeyiniz ...
İster Kürt , İster Türk , İster Arap ....
Hiç bir farkı yok ...
 

AynAlı

Kıdemli Üye
Katılım
16 May 2007
Mesajlar
8,728
Tepkime puanı
1,378
Puanları
0
bu millet hangi millet bizimle engin bilgilerinizi paylaşınız...
 

Hikem

Kıdemli Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
6,073
Tepkime puanı
702
Puanları
0
Terörü bitirmenin gerek ve yeter şartı bu topraklarda İslamı hakim kılmak ve saniyen İtihadı İslamı gerçekleştirmektir.Gerisi angarya.
 
Üst