Günde beş porsiyon meyve tüketin!

ziruh

Kıdemli Üye
Katılım
22 Kas 2007
Mesajlar
5,245
Tepkime puanı
1,279
Puanları
0


Özel BSK Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç.Dr. SemahatAltuhul, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin günlük hayatımızdakiönemi hakkında bilgiler verdi.
Taze sebze ve meyve, metabolik bütün faaliyetlerin sürdüğü canlı
hücrelerden oluşmuştur. Yani taze bir elma, hala canlı hücrelerden
oluşur ancak tazeliğini kaybettiğinde ve pişirildiğinde bu canlı
hücreler yaşamını yitirir.



Meyve ve sebze içerisinde bulunan bu canlı hücreler, hücre duvarı
denilen organellerle birbirine bağlanır. Bu maddeler bizi kalp
damar hastalıkları, kanser, şeker hastalığı gibi en çok öldüren
hastalıklardan koruyan posalardır. Örneğin beyaz ekmek, bitkinin
rafine edilerek söz konusu posanın çıkartıldığı bir besin maddesi
iken, kepekli ekmek ise topraktan çıkan buğdayın en az işlem
görmüş, yani doğal halidir.



Sebzelerdeki besin öğeleri oldukça değişkenlik gösterir. Havuç,
patates gibi sarı sebzelerle ıspanak gibi koyu yeşil sebzeler A
vitaminin öncü maddelerinden, iyi bir antioksidan olan Beta Karoten
içerir. Brüksel lahanası, biber ve domates gibi sebzelerin C
vitamini içeriği yüksektir. Taze bezelye gibi bazı sebzeler, vitamin
içerikleri düşük olmasına karşın kompleks karbonhidratların iyi
kaynaklarıdırlar. Bu tür sebzeler hem posa yönünden hem de folik
asit açısından zengindirler.



Günlük Sebze Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler:



· Günde 3-5 porsiyon sebze yemeği ve salata tüketin.

· Beta Karoten'i yüksek sebzeleri (Roka, kıvırcık, tere,
maydanoz gibi) salatalarınızda kesinlikle kullanın.

· Her zaman yediğinizin dışında, yeni sebze ve salatalar deneyin.

· Hergün yediğiniz yiyeceklere sebze eklemeyi deneyin.
(Makarna, pilav, sandviç)



Sebzelerde olduğu gibi meyve grubunda yer alan besinler de değişen
oranlarda A ve C vitamini kaynağıdırlar. Turunçgiller, karpuz,
kavun, çilek gibi meyveler C vitamini, kayısı, kavun, şeftali A
vitamini yönünden zengin besinlerdir. Kabuklu meyvelerin posa
içeriği zengin olmakla birlikte, potasyum ve folik asit
miktarları da yüksektir.



Günlük Meyve Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler:



· Günde 5 porsiyon meyve tüketin.

· Atıştırmak için kuru meyveler iyi birer seçimdir. (Kayısı,
erik, üzüm gibi)

· Özellikle C vitamini olan bir meyveyi günlük öğünlerinizden
eksik etmeyin.
 
Üst