Görme engellilerin hayatı nasıl?

  • Konbuyu başlatan Kaçak
  • Başlangıç tarihi
K

Kaçak

Guest
Görme özürlü Serdar Özyurt’a sorular sorduk ama kendisi cevapları vermeden önce, “Bazen sesini duyurabilmen için susman gerekir. Çünkü susmak, dayanılması çok güç bir cevaptır” dedi ve konuşmaktan ziyade susmayı tercih ettiğini ifade etti. Çünkü kendisi gibi diğer görme engelli arkadaşlarının en büyük sıkıntılarının “dinleyecek” birilerinin olmamasından yakınarak susmayı tercih ettiğini kaydetti.

20456.jpg



Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
24.10.80 Karaman doğumluyum. Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümü mezunuyum. Şu an Osmanlı arşivlerinde devlet personeli olarak görev yapmaktayım.

Ne zamandır görme engellisiniz?
Her ne kadar doğuştan görme engelli olsam da, aslında kendimi görme engelli olarak görmüyorum. Çünkü en büyük görülmesi gereken şeyin “insan sevgisi”, birbirine saygı olduğunu bildiğim için etrafımda gören ama bunlara dikkat etmeyenleri görünce artık kendimi görme engelli olarak görmüyorum.

Sizi hayata ne tutuyor?
Allah korkusu. Yaşama mecburiyeti.

Dünyada yaşama azmi ve zevkini nereden ya da nerelerden alıyorsunuz?
Yüce rabbimizin bir lütfü ve ikramıdır hayat. İnancımızdan kaynaklansa gerek.

İstanbul'da adını çok duyduğunuz ama gidemediğiniz yerler neresidir?
Aslında gidememek değil, anlatacak birini bulamamaktan dolayı gidemedim. Her ne kadar göremesek de o heyecanı yaşayan birinin ağzından o tarihî eserlerin hayatını dinlemek bana hep heyecan veriyor. Canlandırıyorsunuz, tarihi ve tarihî eserleri seviyorum. Mesela Sultanahmet Camii ve Eyüp Sultan Hazretlerinin türbesi ve çevresini hep merak ediyorum, hep ziyaret etmek istiyorum… Gören gözlere tavsiyem buraları ihmal etmesinler…

20457.jpg


Okumayı bırakmadınız, hâlâ okuyorsunuz. Okumak için neler yapıyorsunuz?
Öykü hikâye ve ders kitapları okuyorum. Genel de sınavlara yönelik tarih, Türkçe, coğrafya vb. ders kitaplarını okumaktan hoşlanıyorum.

Bize bir gününüzü anlatır mısınız kısaca?
Hafta sonları bilgisayar başında üye olduğum mail gruplarında kendim gibi görme engelli arkadaşlarıma yardımcı olmaya çalışıyorum. Maç varsa maç dinliyorum. İlahi dinliyorum. Ara sıra müzik dinliyorum. Kitap okuyorum. Hafta içi işime gidiyorum. İşten eve geldiğimde bilgisayar başında maillerime bakıyorum. Varsa cevabını bildiğim soruları cevaplamaya çalışıyorum. Arkadaşlarla sohbetlere katılıyorum. Kur’an dinliyorum.

Kendinizi nasıl yetiştiriyorsunuz?
Branşım Türkçe öğretmenliği olduğu için Türkçe ve edebiyat üzerine eksiklerimi tamamlamaya çalışıyorum.

İstanbul'da en çok zorlandığınız alanlar nelerdir?
Ulaşım oldukça olumsuz etkiliyor. Kaldırım üzerlerine ve yol kenarlarına park edilen arabalar biz görmeyenleri oldukça etkiliyor.

Belediyelerden beklentileriniz nelerdir?
“Bu şehirde görme engellilerin de yaşadığını bilsinler!” cümlesi sanırım isteklerimizi ve yapılması lazım gelenleri özetlese gerek.
 

Yitik Lale

“Men dakka dukka”
Katılım
3 May 2010
Mesajlar
3,282
Tepkime puanı
810
Puanları
0
Bizler görüyoruz ama gördüğümüzü sanarak görüyoruz...Çünkü artık bizlerde ülfet oluşmuş sadece bakıyoruz Rabbimizin nimetlerine bakmaktan öteye gidemiyoruz...Neredeyse gerçek manada görmeyi unutmuşuz...Görme engelli bir insan o karanlık dünyasında bile Rabbi'nin ona bahşettiği nimetlerinin farkındayken bizler gerçekten gafletteyiz...
 
Üst