Google'da MP3 ve video nasıl aranır?

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


Google'ın arama çubuğu hiç de öyle dışarıdan gözüktüğü gibi basit değil. O çubuğun içine ne yazdığınız çok önemli. Bir MP3'e ya da benzer bir dosyaya nasıl doğrudan erişebilirsiniz biliyor musunuz?

İnternette bir şey aramak istediğimizde çoğumuzun ilk başvurduğu adres Google'dır. Sadece arama motoru değil internet denildiğinde de ilk akla gelen isim olan Google'ın basit gibi görünen arama çubuğu ile yapılabilecek çok sayıda işlem bulunuyor.


google_kod01296483731.jpg
MP3 Aramanın Yolu
Bunların bazıları çoğu kullanıcı tarafından bilinirken bazı özellikler ise neredeyse gizli tutuluyor.


Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net, Google'ın bilinmeyen kodlarını kulnlarak, MP3, film ve e-kitap arama yöntemlerini listeledi.



MP3 Listelerine Ulaşmak
Bir müzik, video ya da e-kitap aradığınızda Google'da bunun adını yazdıktan sonra indirme linkine ulaşana kadar sayfalar arasında epey bir dolaşmak gerekiyor.
Bu dosyaları tutan sitelerin içinde kaybolmadan doğrudan MP3, AVI, JPEG, ZIP, RAR ya da herhangi başka bir dosya uzantısına ulaşmak istiyorsanız, yapmanız gereken şey çok basit.


Dosyaların listesine doğrudan erişmek için Google arama kutusuna uzun bir kod girmelisiniz.
google_kod21296484066.jpg
-inurl:htm -inurl:html intitle:"index of" isim mp3 şeklindeki bu kodda dikkat etmeniz gereken bölüm son iki kısım.
"isim" yazan yere aradığınız MP3'ün adını yazıp arattığınızda, karşınıza bu ismin geçtiği MP3 dosyalarının listelerine giden sonuçlar çıkıyor.

(ShiftDelete.Net )



lg.php


#richsnippet_rdfa { display: none; }.govde-X63 { text-align: justify; }.govde-X63 ul li { list-style-type: disc; margin-left: 35px; }.quote_container .message { font-style: italic; color: rgb(97, 91, 93); } Google'da MP3 Nasıl Aranır?





Sonuçlar Nasıl?
Bu sonuçların birçoğu bu şekilde bir sayfa şeklinde açılıyor. Liste içerisinde aradığınız dosyayı kendiniz bulmalısınız.


google_kod31296484136.jpg
Buradaki MP3 dosyalarını indirmek için bağlantıya sağ tıklayıp "Farklı Kaydet" seçeneğine tıklamalısınız.
google_kod41296484163.jpg
Burada, kaydedilen dosyanın hangi biçimde olduğuna dikkat etmelisiniz. Eğer bu kısımda MP3 yazmıyorsa indireceğiniz dosya bir müzik dosyası değildir.
Sonuçlara Dikkat Edin
Bu şekilde yapılan aramaların sonuçlarının her zaman bu şekilde çıkmadığını da söyleyelim. Bazen dosyaları yayınlayan sitelerin kendisine gidebiliyorsunuz. Ayrıca indirdiğiniz dosyarların da güvenli ya da yasal olup olmadığının bir garantisi yok.
Size verdiğimiz kodun son kısmında yer alan mp3 ifadesini başka bir dosya uzantısıyla değiştirerek farklı dosya biçimleri de aratabiliyorsunuz.
Örneğin jpeg yazarsanız arattığınız kelime ile ilgili resim dosyalarına erişebilirsiniz. Ancak detaylı bir arama yapmak istiyorsanız bir yöntem daha bulunuyor.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Daha Detaylı Bir Arama
Farklı dosya formatları için daha detaylı bir arama yapmak istiyorsanız, arama çubuğuna yazabileceğiniz başka kodlar da var.
Bunlardan biri şu şekilde: -inurl:htm -inurl:html intitle:"index of" +("/isim1"|"/isim2") +(df1|df2|df2)
google_kod51296484624.jpg


google_kod51296484624.jpg
Bu kodda, isim1 ve isim2 olarak adlandırdığımız yerlere aramak istediğiniz şeyin adını ya da türünü yazabilirsiniz. Örneğin isim1 yerine Lord of the Rings, isim 2 yerine de book yazabilirsiniz.
google_kod61296484710.jpg
Bu kodda dikkat edeceğiniz bir diğer kısım ise df1, df2 diye adlandırdığımız bölüm. Buralara yazmanız gereken şeyler dosya uzantıları. Yine kitap örneğinden ilerlersek buralara PDF, RAR ve ZIP gibi uzantıları ekleyebiliyorsunuz.
Çıkan sonuçlar yine bir önceki sayfada gösterdiğimiz şekilde çıkacaktır. İndirmek istediğiniz dosyaya sağ tıklayıp "Farklı kaydet" dediğinizde dosya biçimine dikkat ederek indirme işlemini başlatabilirsiniz.

Kısa Kodlu Yöntem
İstediğiniz dosyaları daha kısa bir kodla da aramanız mümkün. ?intitle:index.of? df isim şeklindeki bu kodda diğer saydığımız kodlara nazaran daha az sonuç çıktığını söyleyebiliriz.
Kodda yer alan "df" yerine aradığınız dosyanın uzantısını, "isim" yerine de tahmin edebileceğiniz gibi dosyanın ismini yazıyorsunuz.
google_kod71296485583.jpg
Karşınıza çıkan sonuçlar yine daha önceki yöntemlerde olduğu gibi sıralanıyor. İndirdiğiniz dosyanın biçimine dikkat etmek birinci önceliğiniz olmalı.
Tüm bu yöntemlerle indirdiğiniz dosyaların güvenli ya da yasal olamayabileceğini unutmamanız gerekiyor. Bu yüzden son kararı sizlere bırakıyoruz.


SDN - ShiftDelete.Net
 
Üst