Google'da en çok Kur'an okunuyor

Zeynep Özmen

Kevok_84
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
3,306
Tepkime puanı
11
Puanları
0
Google’ın bu başında hizmete açtığı Book Search isimli dijital kitapları arasında en çok Kur'an-ı Kerim ve ABD'li muhalif yazar Noam Chomsky'nin kitapları okunuyor. Google firması yetkilileri, sitelerinde en çok okunan kitapların listesini Frankfurt kitap fuarında geçtiğimiz hafta açıkladı.

Dijital kitaplar büyük ilgi görüyor

Google, Book Search isimli dijital kitap arama hizmetini bir adım ileri taşıdı. Dev İnternet şirketi yeni atılımıyla birlikte kitap arama hizmeti ile sunulan dijital kitapların bir kısmını kullanıcıların bilgisayarlarına indirebilmesini sağlıyor. Bu kitaplar zaman ile kopya hakkını kaybeden kitaplardan oluşuyor ve arasında çeşitli klasikler de bulunuyor. Kullanıcılar indirdikleri kitapları daha sonra yazıcıları ile kağıda basarak çoğaltabiliyorlar.


Google, kopya hakkının ülkeden ülkeye değişmesinden dolayı hizmeti dahilinde bazı ‘engellemeler’ de yapıyor. Örneğin bir kullanıcı bazı ülkelerde kopya hakkı düşmüş olan fakat bulunduğu ülkede kopya hakkı devam eden kitaplara erişemiyor. Google ayrıca, kullanıcıların kendi ülkelerinde geçerli olan kopya hakkı kanunlarını takip etmekten sorumlu olduklarını da yaptığı açıklamada dile getirdi.

googlekitap.jpg



Kullanıcılar indirilebilen kitaplara Google Book Search hizmetinin ana sayfasında yer alan "Full view books" seçeneğini işaretleyerek ulaşabiliyorlar. Bu seçenek işaretlendikten sonra kullanıcılar arama kriterlerini girerek çıkan sonuçlardan aradıkları kitabın indirilebilip indirilemediğini anlayabiliyorlar. Arama sonucunda kitap ile beraber görülen “download” düğmesi kitabın indirilebileceğine işaret ediyor.


Google’ın djital kitaplık projesine ABD ve İngiltere’den; Kalifornia Üniversitesi, Harvard Üniversitesi, Michigan Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve New York Halk Kütüphanesi destek veriyor.

dünyabülteni
 
Üst