Google Korsan mı Oldu?!

YagmuR

Üye
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
2,504
Tepkime puanı
586
Puanları
0
Yaş
35
Konum
¤´ UnuTuLu§taN `¤
Web sitesi
www.gencislam.com
20101227095736_pirategoogle.jpg



Müzik endüstrisi Google'dan şikayetçi!

Google korsana destek mi oluyor? İşte internet devi hakkında şok iddialar...


İngiltere müzik sektörünün ticari birliği olan BPI, Google'a karşı bazı suçlamalarla geldi. BPI'a göre Google, korsan içeriğin yayılmasından en az paylaşım ağları kadar sorumlu. Müzik endüstrisi, Google'dan arama sonuçlarını "yasal" kaynaklarla sınırlandırmasını talep ediyor.

Bugün Google'da müzik araması yapanlar, sonuçların en tepesinde genellikle BitTorrent ve paylaşım ağlarının sonuçlarını görebilecektir. BPI'a göre bu durum, birçok kişinin korsan içerik kullanmasının en büyük sebebi.

Google'a karşı iddialarını kanıtlamak için test aramaları yapan BPI, arama sonuçlarının en tepesini büyük oranda yasadışı içeriğin oluşturduğunu belirledi. 20 şarkıcının ve albümünün ismini sonuna "mp3" ekleyerek aratan BPI, ilk 20 sonuçtan 17'sinin yasadışı kaynaklara yönlendirdiğini tespit etti.

Arama sonuçları ise müzik endüstrinin dikkatini çeken tek sorun değil. Buna ek olarak yazdığınız aramaya ilişkin, otomatik öneri özelliğine de dikkat çekiliyor. Bu eleştiriye göre, Google'ın otomatik önerileri kullanıcıları doğrudan yasadışı içeriğe yönlendirebiliyor.

Talepler neler ve Google ne yapacak?

BPI, iddialarında haklı olduğunu düşünüyor ancak diğer yandan bu sonuçların belli etkenler tarafından belirlendiğinin de farkında. Korsan içerik sonuçları otomatik önerilerin içinde geçiyor çünkü insanların aradığı ve tıkladığı bağlantılardan oluşuyorlar ve Google'ın bu konuda hiçbir rolü bulunmuyor.

BPI'nın değiştirilmesini umduğu şey de bu. BPI, Google'ın yasadışı arama sonuçlarını sansürlemesini ve yasal içerik mağazalarını üst sıralara taşımasını istiyor. Müzik endüstrisine göre bu adım, korsanlığın önüne önemli ölçüde geçecek.

Bunun yanında BPI, bir süredir arama motorlarına bu konuda baskı yapmayı sürdürüyordu ve işin aslı bu çabaları sonuç verdi. Google yaklaşık üç hafta önce, telif haklarını korumaya yönelik önlemler alacağını duyurmuştu. Arama devi bunun yanında, otomatik öneriler içinde korsan içeriğe yönlendirecek kelimelerin bundan böyle bulunmayacağını da belirtmişti.

Google'ın bunun ötesinde ticari sansür uygulayıp uygulamayacağı ise merak konusu. Müzik endüstrisi sansür taleplerinde başarılı olursa bunu diğer sektörler de takip edecektir. Google'ın adımlarının korsan içeriği gözden uzaklaştırmanın ötesine gidip, sansürlemeye dönüşüp dönüşmeyeceği de diğer soru işaretlerinden.
 
Üst