Gıda Fiyatları Üzerinde Oynan Spekülatif Oyun Bozulacak Fiyatlar Normale Dönecek : STOKÇULAR PANİKTE

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Gıda Fiyatları Üzerinde Oynan Spekülatif Oyun Bozulacak Fiyatlar Normale Dönecek : STOKÇULAR PANİKTE

Son açıklanan rakamlar ile enflasyonverilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi üzerine harekete geçildi. Merkez Bankası'nın tavsiyesi ile geçtiğimiz yıl Aralık ayında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da onayı ile kurulmasına karar verilenGıda Komitesi çalışmalarını bitirdi. Çok yakında ardı ardına çekilecek silahlar ile enflasyonun yükselmesinde en büyük etkiyi yapan gıda fiyatları üzerinde oynan spekülatif oyun bozulacak ve fiyatlar olması gereken seviyelere çekilecek.

FİYATLAR ZİRVE YAPTI

Geçtiğimiz yıl yoğun olarak yaşanan kuralığın yanı sıra üstüne birde peş peşe don olayları yaşanınca arzda çok ciddi sıkıtılar meydana geldi. Kuraklık ve don olaylarından ötürü yükselen gıda fiyatlarına yaşanan durumu fırsata çevirmek isteyen spekülatörler de eklenince bazı ürünlerde fiyatlar adeta zirve yaptı.

PERDE ARKASINDAN STOKÇULAR ÇIKTI

En son fiyatı son 4 ayda yüzde 80 artarak bir zamanlar bedavaya dahi dağıtılan 5 liralık patates gündeme geldi. Patates fiyatlarındaki anormal artışı araştırmak üzere harekete geçen denetim elemanları ise yaşanan artışların arka planında stokçuların olduğunu ortaya çıkardı.

ENFLASYONA DA YANSIDI

Gıda fiyatlarında yaşanan bu artış Merkez Bankası'nın enflasyon raporlarınada yansıdı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Nisan ayı enflasyonu beklentilerin çok üzerinde artarak yüzde 7,9 ile 8 bandına dayandı. Gıda enflasyonu ise yıllık yüzde 14,36 düzeyine çıktı.

BAŞÇI SİNYALİ VERMİŞTİ

Raporda enflasyonu yükselten etkenlere değinen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise gıda enflasyonuna dikkat çekip, gerekli tedbirlerin alınacağını düşündüklerini söyleyerek ufukta bekleyen müdahalenin ilk sinyalini verdi.

DÜĞMEYE BASILDI

İşte Başçı'nın işaret ettiği o tedbirler için düğmeye basıldı... Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından koordine edilen ve bir çok bakanlık ile kamu kurum ve kuruluşunun katkı sunduğu ''Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerleme Komitesi'' gıda ve tarım ürünlerini baştan sona izlemeye aldı.

AN BE AN RAPOR EDİLECEK!

Komite gıda ve tarım ürünlerine yönelik alternatifler geliştirerek değişik stratejiler izlemeye başlayacak. Fiyatlara etki yapan kötü hava koşullarının yanı sıra arz-talep, ihracat-ithalat, üretim-tüketim değiişimleri ile dağıtım zincirleri de sürekli takip edilecek. Yaşanacak gelişmeler an be an rapor edilecek.

HIZLI MÜDAHALE YETKİSİ

Tarladan sofraya kadar ki süreçte rekabatçi ve adil bir ortam oluşması için komite tüm kararları kendisi alabilecek ve ilgili kurumları harkete geçirmek için önerilerde bulunacak. Böylelikle bundan önce sağlanamayan koordinasyon tam anlamı ile sağlanmış olacak ve ani bir gelişme karşısında hiç vakit kaybetmeden eylem planları tek tek hayata geçirilerek piyasaya müdahale edilmiş olacak.

http://ekonomi.haber7.com/turkiye-e...kcular-simdi-yandi-kirmizi-et-formulu-geliyor
 

Dut_agaci

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ocak 2007
Mesajlar
7,219
Tepkime puanı
330
Puanları
0
Web sitesi
www.Menzil.Net
Bizi aldatan, bizden değildir...

Bizden olmayanlarla dost olanlar, ne haldedir ?
 

can feda

Profesör
Katılım
11 Ocak 2015
Mesajlar
1,014
Tepkime puanı
13
Puanları
0
Konum
dünya...
millet zaten yiyeceği kadar (afedersin ama) kazığı yedi zaten...yaz geldi...artık fiyatlar yavaş yavaş düşer...sen şimdi önlem alsan ne olur almasan ne olur...
 

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Yaz geldiği için patatesler çillenmeden, yeni üretim piyasaya sürmeden, üstelik birde ithal konusu var, stokçular paniklediyse tabiki akıllı taktik. Onlar düşünsün.
 

can feda

Profesör
Katılım
11 Ocak 2015
Mesajlar
1,014
Tepkime puanı
13
Puanları
0
Konum
dünya...
Yaz geldiği için patatesler çillenmeden, yeni üretim piyasaya sürmeden, üstelik birde ithal konusu var, stokçular paniklediyse tabiki akıllı taktik. Onlar düşünsün.


sanırım stokçular da sınıyor bizi :) kimse bizim sabrımızı sınamasın...
 

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Patates fırsatçısına çifte ceza

Sadece iki firmanın 70 bin ton patates stoğu tespit edilmesi üzerine başlatılan inceleme, spekülatörleri köşeye sıkıştırdı. Fiyat yükselten fırsatçılara, sebze-meyve ticaretini düzenleyen yasa ve Rekabet Kanunu’na göre iki ayrı ceza kesilecek.

http://www.haber10.com/haber/615870/#.VVAbB47tmko
 

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Rekabet Kurumu patatese el attı

Rekabet Kurumu, patates fiyatlarındaki artışı incelemeye aldı. Konuyu gündeme aldıklarını bildiren Kurum, fiyatlardaki yükselişin nedenlerinin araştırıldığını açıkladı.

Kurumdan yapılan açıklamada, "Son dönemde yazılı ve görsel basın yayın organlarında yayınlanan
haber ve yorumlarda, ülkemizdeki patates fiyatlarının önemli bir artış eğiliminde olduğu ve bunun altında yatan nedenin rekabete aykırı uygulama ve davranışlar olabileceği ileri sürülmüştür" denildi.

Bunun üzerine
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından yapılan açıklamada Bakanlığın bu konuya ilişkin bir çalışma yürüttüğü yönünde bilgi verildiği hatırlatılan açıklamada, bu artışın gerekçelerinin araştırıldığına değinildi.

Rekabet Kurumu'nun açıklamasında, "Bu kapsamda bahsi geçen konu Rekabet Kurumu'nun da gündeminde olup, gerekliliği durumunda, 4054 sayılı Kanun'da yer alan önaraştırma ve soruşturma süreçleriyle konu daha detaylı olarak incelenerek, Kanun'un ilgili maddelerinin işletilmesi söz konusu olabilecektir" denildi.

FİYATI NORMALLEŞİYOR

Balıkesir Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Baydan, iki hafta öncesine kadar 5 liraya kadar çıkan patatesin kilogram fiyatının 2,5 liraya kadar düştüğünü söyledi.

Baydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava koşulları nedeniyle bu yıl patatesin sökümünün bir süre geciktiğini anlattı. Bu geçiş döneminin biraz uzun sürdüğünü dile getiren Baydan, ürünün kilogram fiyatının epeyce yükseldiğini hatırlattı.

Fiyatların bu seviyelerden düşmeye başladığını ifade eden Baydan, "İki hafta öncesine kadar 4 lira hatta bazı yerlerde 5 lira olan patates fiyatı bu hafta pazarlarda 2,5 liraya kadar düştü. Adana ve Ödemiş'ten getirilen taze patates miktarı arttı. Geçiş dönemini atlattık. Afyonkarahisar ve diğer üretim yerlerinden de gelmeye başlayınca fiyatlar biraz daha geriler. Bugün 4 kilogramı 10 lira olan patates, 15 gün sonra 5 kilogramı 10 liradan satılır" diye konuştu. Havaların ısınmasının, domates dışında sebze fiyatlarının aşağıya çekilmesini sağladığına değinen Baydan, kilogram bazında salatalık ve biberin 1 lira, patlıcan 1,5-2 ve kabağın 2 liradan satıldığını sözlerine ekledi.

http://ekonomi.haber7.com/sektorler/haber/1380029-rekabet-kurumu-patatese-el-atti

Pazar çok ucuz maşallah, etkisini göstermiş. Sebze fiyatları düştü.


 
Üst