mostar
Profesör
Evliya Çelebi'ye yoldaş olmak isterdim... 02 Kasım 2010 - 13:37:19
Halit Ömer Camcı neler anlattı neler...
45. sayıyla üzün yürüyüşteki kararlılığını ispatlayan ve birbirinden güzel sayılarla bizi insanlar ve kıtalar arası yolculuklara çıkaran Gezgin Dergisi Yayın Yönetmeni Halit Ömer Camcı'ya hayallerini sorduk...
Keşke hayallerimiz kadar hızlı hareket edebilseydik!
O zaman oldukça renkli, eğlenceli bir hayat olurdu. Göklerde olmayı hayal edenimiz, hemencecik Çin Seddi’nde yürümek isteyenimiz, kutuplarda Eskimo’lara misafir gidenimiz, geçmiş yüzyıllarda dolaşanlarımız, ne fikirlerimiz ne düşlerimiz

Ben inatla da geçmiş yüzyıllara gidip gidip gelmek isterdim. Tabi bu kadar hızlı hareket edebilme kabiliyetine ulaştığımızda zamanda yolculuk da doğal oluyor. -Fizikçiler bana hak verecektir.- Bu yolculuklarda yanıma fotoğraf makinemi alma imkânım da olursa değmeyin keyfime. Hz. Musa’nın Kızıldeniz’i geçerken denizin ikiye ayrıldığı sahne kesinlikle çok görkemli ve büyüleyici olacaktır. Bir kare oradan görmeyi hepimiz hak ediyoruz.
Marko Polo değil ama İbn Battuta ve Evliya Çelebi’nin yaptıkları yolculuklara eşlik edip, ben de sizlere öykünüp yollara düştüm, bir hatıra fotoğraf çekebilir miyiz deyip muzipçe gülümsemek isterdim. Ayrıca her ikisine de ‘Üstatlar yazdığınız seyahatnameler, yüzyıllarca gezgin’lere rehber oldu. Sizi saygıyla yâd ediyoruz.’ deyip gönüllerini almak gelirdi içimden.
Tolstoy’u masa başında ‘Savaş ve Barış’ı yazarken dostça selamlayıp, ‘Üstad gelecek nesillere bir bakış atar mısınız!’ deyip fotoğraflamak büyük keyif verirdi.
Her Türkiyeli gibi İstanbul’un fethine tanık olmak, aya ilk çıkanlarla aynı mekikte olmak, Hz. Nuh’un gemisine binmek, Edison’la ilk ampulü yakmak, Sultan Abdulhamid’in fotoğrafçıları Abdullah Biraderlerle dönemin İstanbul’unu fotoğraflamak, kendi doğduğumuz zamanlara gidip bebekliklerimize şahit olmak, anne ve babalarımızın neşesine bir izleyici olarak en azından ortak olmak…. Efendim daha neler neler. Hayal işte.
Mahmut Bıyıklı