Gerçek Hayat Dergisi

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercekhayat3.jpg



BU ÇOCUKLAR BAYRAMLIK DEĞİL / Merve Akbaş
Burada işler böyle yürür. 23 Nisan gelmeden hazırlıklar başlar. Okulları süsler, çocuklara tatil veririz. Şiirler okuturuz onlara, stadlarda perişan etmeyi de biliriz. Güneş veya yağmur altında hastalıktan kırılana dek bekletiriz gerekirse. Güzel oynayıp, gülsünler diye bir şaplak yapıştırırız aksi durumlarda


MES QUE UN CLUB; VE KARŞINIZDA LIONELL MESSI / Murat K.
Barselona şuan dünyanın en iyi takımı. Şahane oynuyorlar. Hızlı pasların, saniyelik üçgenlerin, seri verkaçların yapıldığı; açılıp kapanan, ortaya gelip geriye çekilen koordineli, yumuşak vücut hareketleri ile bir halk oyunu ekibi gibi; çalanın, söyleyenin, izleyenin en çok da oynayanın zevk aldığı kocaman bir festival ekibi. Kimi zaman bir büyüye benziyor oynadıkları oyun. Sadece çıplak gözle değil ekranda izleyenlerin de hipnotize olduğu bu oyunun kahramanlarının çoğu alt yapıdan geliyor. Ama bir tanesi var ki o kahramandan da öte başlı başına bir futbol dehası; Lionel Messi.


AFRİKADA NE ARIYORUZ? / Zübeyir Koçulu
Son yıllarda Afrika’ya Başbakan ve Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ziyaretler, imzalanan iş anlaşmaları, ticari projelerin hayata geçirilmesi, kalıcı ve pratik bir ekonomik ilişki ağı kurma çabası Türkiye’nin Afrika politikasında devrim yaptığının açık bir göstergesi. Peki, Türkiye Afrika’da ne arıyor?


NEPAL MÜSLÜMANLARI / Adem Özköse
Nepal denince insanların aklına esrarlı, büyülü doğu dinleri gelse de Nepal’de ciddi sayıda Müslüman nüfusu var. Bugün nüfusları bir milyonu aşan ve daha çok ülkenin güney sınır boylarında yaşayan Nepalli Müslümanlar; Hindu ve Budistlere karşı İslam kültürünü korumak için büyük bir mücadele veriyor.


BİR HEVES
BİR HASAN NAİL CANAT / Suavi Kemal

“Hasan Nail Canat, en başından beri neyi, niçin ve nasıl yapacağını bilen bir sanatçıydı. Hayatı boyunca hiç bocalamadı, eğilmedi, bükülmedi. Sıkıntı çekti, zorlandı, fakat pişman olacağı hiçbir şey yapmadı. Herkes için örnek bir gönül insanı oldu. Hesap gününü hiç aklından çıkarmadı.


SEMİH KAPLANOĞLU: SURET YASAĞINI DÜŞÜNMEDEN KAMERAYI İNSANIN SURATINA TUTAMAZSINIZ / Gülcan Tezcan – Hacer Betül Yıldırım
‘Bal’ı her seyreden övgü dolu cümleler kuruyor. Haksız da değiller. Filmin başarısı en çok da Semih Kaplanoğlu’nun halisane bir dille film yapmasından kaynaklanıyor. Çok küçük ama aslında çok büyük bir hikaye anlatmayı başarıyor. Film üzerine uzun uzun konuştuktan sonra ‘Aranan kan bulundu’ hissiyle ayrıldık Kaplanoğlu’nun yanından. Sinemamızda uzun yıllar eksikliği hissedilen bakış açısı Kaplanoğlu’nun ‘manevi gerçekçilik’ şeklinde adlandırdığı sinema diliyle vücud buluyor. “Sadece Allah rızası için film yapıyorum” diyebilen usta yönetmenle Bal’ı, sinemasını, şiiri ve taşrayı konuştuk.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercekhayat1.jpg



Fethullah Gülen’den Cemaat Açılımı / Haber Merkezi
Pek ortaya dökülmese de, Türkiye’deki cemaatlerin birbirlerine karşı mesafeli oldukları, yer yer birbirlerini eleştirmekten çekinmedikleri bilinir. Her cemaat varlığını biraz da öteki cemaatlerle arasına koyduğu sınırla tefrik ediyor doğal olarak. Fethullah Gülen’in Nisan ayının başında bir sohbet çerçevesinde çevresindekilere söylediği sözler, cemaatler arasındaki bu mesafeli yaklaşımlar göz önüne alındığında önem arz ediyor. Bu sohbetin Zaman Gazetesi tarafından yayınlanmış olması da, meselenin başka bir cephesi! Gülen’in sözlerinden hem cemaatinin, hem farklı cemaatlerden olanların, hem de Türkiye kamuoyunun haberdar olması isteniyor belli ki. Gülen, çevresine özetle şunu söylüyor: Siz, sizin dışınızdaki cemaatleri, müspet bir davası olan fikri hareketleri ve bu hareketlerin önderlerini görmezden gelemezsiniz. Dahası, çemberinizin dışındaki cemaatlerin büyüklerine hürmet göstermeli, adlarını anarken “hazretleri” diye başlamalısınız…


Tahsin Ertuğruloğlu:
Eroğlu, Kıbrıs sorununu yıllarca Denktaş’a havale etti / M. Zübeyir Koçulu
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 18 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 50 oy alan Derviş Eroğlu kazandı. Eroğlu bu sonuçla Denktaş ve Talat’tan sonra KKTC’nin 3. Cumhurbaşkanı seçilmiş oldu. Daha önce, uzun yıllar Başbakanlık yapan Derviş Eroğlu’nun seçimleri kazanması ‘Kıbrıs’ta statükoya geri mi dönülüyor’ kuşkusunu doğurdu. Kuşkunun sebebi yalnızca AK Parti’nin Kıbrıs politikasına paralel düşünen Talat’ın seçimleri kaybetmiş olmasının değil, yeni cumhurbaşkanın da açılıma mesafeli bir kişiliğe sahip olmasıydı. Kıbrıs seçimlerinin etrafında oluşan soruları Kıbrıslı bir politikacı olan Tahsin Ertuğruloğlu’yla konuştuk…
Converse Gençliği İş Başında! / Merve Akbaş
Gençlik, ‘takılmak’tır. Bir müzik türü, bir ideoloji, bir futbol takımı ya da bir oyunun müptelası olmaktır. Arzuların, hayallerin, sorunların üstüne gitmektir. Yüzyıllar değişse de gençliğin derdi hiç değişmez. Hafif yön değişikliklerini saymazsak tabii ki. Mesela 2000’lerin Converse gençliği gibi. Onlar kim, ya da ne mi yapıyorlar? Hayallerini o ayakkabının içinde kuruyorlar sadece. Onunla yatıp, kalkıyorlar. O ayakkabıyı giyerken isyan ediyorlar, spor yapıyorlar, alışveriş merkezlerinde boş turlar atıyorlar. Gerçekten abartmıyoruz, ‘Converse’ günümüz gençliği için tam da böyle bir şey. 10 yıl önce iflasın eşiğinden dönen Converse’in kauçuk ayakkabıları artık genç nesille birlikte yaşıyor. Hatta onunla Cumhurbaşkanını ziyarete bile gidiyorlar!


Cennetin Çocukları / Adem Özköse
Size bu hafta yürek coğrafyamızda yaşayan üç çocuğu ve onların hikâyelerini anlatacağım. Çocuklardan biri Güney Lübnan’daki Kana’da 27 çocukla birlikte hayatını kaybeden bir kız çocuğu, diğeri fotoğraf makinemi silah sandığı için korku krizleri geçiren Gazzeli Hena ve Filistinli çocuklara gönderilmek üzere kapı kapı dolaşıp şeker, çikolata ve bisküvi toplayan köylü çocuğu Adıyamanlı küçük Ahmet.
Anayasa Mahkemesi Referandumu İptal Edemez! / Reşat Petek
Türk Milleti adına yargı yetkisini kullanan Anayasa Mahkemesi’nin asıl irade sahibinin onayladığı bir değişikliği denetleme yetkisi söz konusu olamaz. Anayasa koyucu irade, halkın iradesidir. Referandumda halkın iradesiyle kabul edilen bir anayasa değişikliğini Anayasa Mahkemesi’nin denetlemesi, demokratik hukuk devletlerinde mümkün değildir.


Çakmakçılar Yokuşunda Bir Veli / Elif Dolanbay
Birçoğu söyleşi talebimi geri çevirdi… Hemen hemen bir saat bekleyişin ardından nihayet Veli Amca, kendi deyişiyle, bana acıdığından, konuşmayı kabul etti. Mustafa paşa hanının girişinde ters çevirdiği kasanın üzerinde bana ikram ettiği çayı içerken, onun, heyecanla dönüp durduğunu, arkadaşı Demir’e yanımda dur, gitme” dediğini duyuyorum. Beklediğime değdi doğrusu. Bir hamaldan neler öğrenilebileceğini gördüm mesela. Hamal Veli Amca, sırtında koca bir dünyayı taşırken hep memnun, hep gülümsüyor…
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
803620100525100805584.jpg


Yılmaz Mete Er
Dergiye emeği geçenlerin görüşlerine yer verilen derginin on yılını özetleyen Ali Adakoğlu "Gerçek Hayat 'Ümmet Açılımı'nı savunuyor ve refahın bu açılım ruhuyla yakalanabileceğini haykırıyor" diyor. Sibel Eraslan Gerçek Hayat'ı "Son Cemaat Mahalli" diyerek özetliyor.
Haftalık haber dergisi Gerçek Hayat, 500. sayısını okurla buluşturdu. 30 Ekim 2000 tarihinde "Filistin'de şafak söküyor" diyerek başlangıç yapan Gerçek Hayat'ın ilk sayıdan bugüne gelişimini ele alan Genel Yayın Yönetmeni Ali Adakoğlu, "Gerçek Hayat prensibine göre "Türkiye bizim değil, hepimizin." Yani bu ülkedeki bütün farklılıkları, zenginliğimiz olarak kabul ediyor ve çatışma ortamının beraber yaşama arzumuzu, dolayısıyla da can damarlarımızı keseceğini hiçbir zaman unutmuyoruz. Aslına bakarsanız Gerçek Hayat 10 yıldır "Ümmet Açılımı"nı savunuyor ve refahın bu açılım ruhuyla yakalanabileceğini haykırıyor" değerlendirmesinde bulunuyor. 500. sayının mutfağından seslenen dergi editörü Ali Ayçil, "başından beri insanları gerçeklerle yüzleştirmeyi görev bilen, bağımsızlığından ödün vermeyen ve muhalifliğinde hiçbir tereddüde kapılmayan Gerçek Hayat, bu duruşunu mutfağındaki insanların fedakârlığına olduğu kadar, fedakâr okuruna da borçludur" diyor.

Yazısını 'Gerçek Hayat dergisinin editörü olarak değil, Gerçek Hayat mutfağının bir sözcüsü' olarak kaleme aldığını dile getiren Ayçil, rahmetli Faruk Yücel'i de unutmuyor: "Burada oturduğum koltuk, on bir ay önce bu dünyadan göç etmiş genç bir adama, Faruk Yücel'e ait. Gerçek Hayat'ta yazı yazdığım sayfayı da, Gerçek Hayat'taki şimdiki görevimi de ona borçluyum. Yaşarken beni ustalarından biri bellemiş olan genç bir adamın çırağı oldum burada."
Gerçek Hayat'ın temellerini atan Levent Gültekin ise derginin başlangıcını şöyle özetliyor: "Gerçek Hayat'ı çıkarmaya Hakan Albayrak'ı ve Gökhan Özcan'ı, Selahattin Yusuf'un düğünü için Ankara'dan İstanbul'a geldikleri Haydarpaşa Garı'nda karşılamaya gittiğimde, düğünün başlamasını beklerken oturduğumuz çay bahçesinde karar verdik. (...) Evet, paramız yoktu ama heyecanımız ve hedefimiz vardı. Memlekette 28 Şubat travması hâkimdi ve biz bunun yarattığı umutsuzluk havasını dağıtacak şık bir iş yapmak istiyorduk." İşin özeti ise yine Gültekin'den: "Gerçek Hayat projesi benim gurur kaynağımdır"
Merve Akbaş, derginin on yılını özet görüntülerle okura sunarken Gökhan Özcan "iyi ki o ilk adımı atıp, bu çılgınlığa kalkışmışız" diyor, ki öncesi şöyle: "Belki bu 500 sayı boyunca ideal bir dergi tanımına hiç ulaşamamıştır Gerçek Hayat. Ama şu kesin ki, geride kalan 500 sayının tekinde bile samimiyetsiz olmamıştır. Doğruyu aramıştır, bulmaya çalışmıştır."

Ali Adakoğlu'nun yaptığı 'deli' işi
Ümmühan Atak adeta onunla özdeşleşen ironik dilini bu kez "Gerçek Hayat"laştırıyor: "Meşhur, "Nerede o eski Gerçek Hayat'lar?" sorusuyla birebir muhatap olmadım hiç, yüzüme doğrudan söylenmedi. Fakat böyle bir arayıştan- beklentiden haberim elbette vardı. Direkt bana sorulsa, "İşte burada!" deyip, onlara derginin arşivini gösterirdim, hepsi bu!" Çizgi diliyle dergi mutfağından görüntülerin de yer aldığı dergiye İsmail Kılıçarslan anlamlı bir yazıyla katkıda bulunuyor.

"Ali Adakoğlu'nun yaptığı 'deli' işi" diyen Kılıçarslan sebebini de açıklıyor: "Benim Gerçek Hayat'la ilgim rahmetli Faruk Yücel'le başladı. Faruk'u kaybedeli neredeyse bir yıl oluyor. Genç ölmenin bütün ağırlığını arkasında bırakıp, bizi de yetim bırakıp gitti. Gerçek Hayat'ta yazmayı hep sevdim. Yusuf Armağan'la, İbrahim Paşalı'yla, Nihat Nasır'la, Sibel Eraslan'la, Ali Ayçil'le aynı sayfalarda olmak hep hoşuma gitti. Gerçek Hayat 'genç, entelektüel, İslamcı' kesimin sözcüsü, temsilcisi, hem öğreteni hem öğreneni oldu. (...) 500. sayı vesilesiyle özel olarak kutlamak istediğim bir adam var: Ali Adakoğlu. Hangi ağır ticari şartlarla o dergiyi çıkartmaya çalıştığını biliyorum. Bence Ali Adakoğlu'nun yaptığı biraz 'deli' işi. Bu ağır yükü sırtlanıp, bu ülkenin 'düşünen, düşünmeye çalışan' insanları için bu mecrayı açık tutması, bence bir çeşit kahramanlık."
"Gerçek Hayat ciddi işler yaptı, 500 kere maşallah" diyen kişi Bekir Fuat. Özlemişiz üstadı. Kendisi son sayılarda pek görünmedi ama dileriz, sonunu bulamadığımız bu yazısı başlangıç olur! "Türkiye ve dünya gündemini çok yakından takip etti, gençlerle birlikte yürüdü; hazırladığı dosyalarla, yaptığı analizlerle gündeme damgasını vurdu Gerçek Hayat. Bunları yaparken de liberal kafirlerin, başörtüsüne saygılı eşcinsel bir Türkiye özlemi duyanların rüzgarına kapılmadı. 'One minute'e giden yolu bana göre bizim dergi açtı. "Tayyip'i dinlemeyin, tezkereye hayır deyin" başlıklı dergiyi, tek tek milletvekillerinin masalarına bıraktığımı buradan itiraf ediyorum." Bekir Fuat 118'den telefonunu bularak söyleştiği Yıldırım Akbulut'la fıkra gibi konuşmasının arka planını da anlatıyor. Siz dergide bu bölümü okurken ben gülmeye devam ediyorum...

Son cemaat mahalli
Sibel Eraslan, "Son Cemaat Mahalli"dir benim için "Gerçek Hayat" der, yazısında bir de sır verir. İbrahim Kiras, "Gerçek Hayat önce benim şiir kitabımın adıydı; sonra en yakın arkadaşlarımın, şu hayatta karşılaştığımız andan beri hep yan yana olageldiğimiz bir avuç insanın bir araya gelerek çıkardıkları ve benim de bir süre yazdığım derginin adı oldu" diyor. Kiras, Gerçek Hayat'ın on yılı için bir de şiir mırıldanıyor. Suavi Kemal, derginin okul olma vasıflarından söz açıyor yazısında. "Faruk Yücel, Gerçek Hayat'ı çok sevmişti, vefatından sonra bir kez daha anladım ki Gerçek Hayat camiası da Faruk'u çok seviyor" diyen, Faruk Yücel'in eşi Hande Yücel. Murat Menteş gençliğinin en önemli 6.5 yılını geçirdiği dergisi için "Gerçek Hayat barışçı, özgürlükçü, stil sahibi bir dergi" değerlendirmesini yapıyor.
Gerçek Hayat'ın bu sayısında, ümmetin kalbini dinleyen yazı ve söyleşilere yer veren Adem Özköse'nin Rıdvan Kaya ile bir söyleşisi var. Ak Parti'nin İslamcıları dönüştürdüğünü söyleyen Kaya, unutulmaması gerekenleri de özetliyor: "Cumhuriyetle birlikte bu topraklarda ciddi anlamda bir kırılma yaşandı. İskilipli Atıf Efendi, Şeyh Said, Şeyhül İslam Mustafa Sabri Efendi, Mehmet Akif gibi İslami kimlikleriyle ön plana çıkan şahsiyetler ya şehid edildiler ya da bu toprakları terk etmeye zorlandılar." Ak Parti'yi 28 Şubat sürecinde ortaya çıkan zaafların bir sonucu olarak gören Kaya'nın değerlendirmesi şöyle: "İslâmî talepler açısından Ak Parti ile birlikte İslamcılar ciddi anlamda bir dönüşüm geçirdiler. İslamcılık şu üç şeyi çok önemser: Küresel güçlere karşı güçlü bir karşı koyuş; İslam'ın sadece bireysel planda değil, toplumsal alanda da yaşanması ve etnik, bölgesel kimliklerin geri plana çekilip, ümmet kimliğinin öne çıkartılması."

Hüsrev Hatemi, Çanakkale'de iken Prof. Dr. Jean Paul Roux'un ölüm haberini alan Prof. Dr. Aykut Kazancıgil'in onun ruhu için lokma dağıttığını haber verdiği yazısında "özge temaşa" üzere ilerliyor. M. Zübeyir Koçulu, Türkiye'nin OECD'de 'One Minute' diyemediğini belirtiyor ve sessizliğin sebebini arıyor. Nihat Nasır darbe ve anayasa üzerinden ülkenin durumunu netleştiriyor. En son Züleyha'sı çıkan Zeki Bulduk'u merak eden okurlar için iyi bir Suavi Kemal yazısı Gerçek Hayat'ta yer alıyor.

Gülcan Tezcan'ın Takva, Takiye ve Büşra üzerinden 'bizim söyleyemediklerimiz'i ele aldığı yazısını bir yere not etmekte yarar var. A. Zeki Gayberi gündemle tatlı tatlı dalgasını geçerken bize de tebessüm etmek düşüyor. AB'liler için pratik Türkçe bölümünde bu kez "Bir kasetle yağız oğlanın siyasi geleceğini bitirdiler ya!"nın İngilizcesi var! Gerçek Hayat dergisi abone olan okurlara 22 kupon karşılığı Peygamberimizin Hayatı'nı ele alan resimli, sorulu ve bulmacalı kitabın yanı sıra Fihristli Yasin ve Elif Cüzü hediye ediyor.
Milli Gazete
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Ger%C3%A7ek-Hayat.jpg


Gerçek Hayat’ta Bu Hafta


Akdeniz, İsrail’i yutmaya başladı / Ali Talip

Dergimiz Gerçek Hayat ilk çıktığında, kapağında şöyle yazıyordu: Filistin’de Şafak Söküyor. Şimdi artık gönül rahatlığıyla başlığımızı değiştirebiliriz: Filistin’de Şafak Söktü. Çünkü sadece kuşatılmış Gazze’yle değil, bütün Filistin ve bütün Ortadoğu’yla kan kardeşi olduk bundan böyle. Biz kanı yerde bırakmayanlarız…

İNSANLIK GEMİSİNİN SEYİR DEFTERİ/ GÜLCAN TEZCAN
İsrail, yardım filosunun varlığından haberdar olduğu andan itibaren gemilerin ablukayı delmesine izin vermeyeceği yönünde açıklamalarda bulundu. Geminin siyasi hedefi olduğu gerekçesiyle İsrail’in ‘Yediler’ denilen ve ‘savaş kabinesi’ olarak bilinen ‘çekirdek kabine’si hiç vakit kaybetmeden“güç kullanılarak gemilerin Aşdod limanına getirilmesi, İsrailli ve Filistinli eylemcilerin tutuklanması, diğer ülke vatandaşlarının da geri gönderilmesi” kararını aldı.

KALP TAŞIYAN GEMİLER / GÖKHAN ÖZCAN
O kalp taşıyan gemiler ki, insanlığın kocaman cüssesiyle taşıyamadığı bir yükü taşımak üzere çıktılar yola. Onlar sadece o gazi şehrin değil, kötülükle tıka basa doldurulmuş bir dünyaya neredeyse alışmak üzere olan sağır vicdanların da umudu olmak için çıktılar yola. Merak bile etmediler nereye kadar ulaşabileceklerini vira Bismillah derken. Daha yola çıkarken varmadılar mı zaten varacakları yere?

KORSAN, GEMİDEYDİ İNSANLIK HER YERDE! /M. ZÜBEYİR KOÇULU
Orta doğunun kalbini on yıllardır bir terör yuvasına çeviren İsrail, Akdeniz de korsanlığa da başladı. İsrail’in, 31 Mayıs’ta sabaha karşı, Gazze’ye insani yardım götüren ‘özgürlük filosu’na ‘Uluslar arası Sularda’ saldırı düzenlemesi, dünyanın pek çok yerinde tepkiyle karşılandı. Silahsız, savunmasız, tek amacı abluka altındaki Gazze’ye insani yardım götürmek olan insanlara tarafsız karasularda silahlı müdahalede bulunan İsrail’in bu barbarlığına karşı yeryüzünün pek çok yerinde protesto gösterileri yapıldı. İsrail’in haberleri karartmasına ve tek yanlı bilgi akışına rağmen yapıldı bu gösteriler. Korsan Devlet İsrail işbaşındaydı evet; ama insanlığın vicdanı da iş başındaydı. Viyana’dan Kahire’ye, Stockholm’den Beyrut’a kadar dünyanın birçok yerinde İsrail’i kınayan gösteriler düzenlendi, pek çok ülke, resmi ağızlardan saldırılara tepkisini dile getirdi:

BELALI SULARDA / GÜLCAN TEZCAN
Gazze için sadece Türkiye’den değil, Avrupa’dan da yardım gemileri yola çıktı. İsrail’in barbarca tavrına rağmen, vicdanı olan tüm dünya insanları bu yardım gemilerinin yanında yer alıyor. İsveç’ten yola çıkan Ship to Gaza’da, Gazze kıyılarında mazlumdan yana olduğunu gösterdi. Ship to Gaza’nın yola çıkış hikayesinin yakın tanıklarından biri de İsveç’te yaşayan ve yaptığı gerilla sanat işleriyle tanınan Hakan Akçura. Gemilerin yola çıkışıyla eş zamanlı olarak, İsveç’te “Belalı Sularda” adıyla açılan sergide bir eseri bulunan Akçura’ya, Ship to Gaza’yı ve Avrupa’da Gazze konusunda gelişen duyarlılığı sorduk.

“FARUK’SUZ HAYAT SÜRGÜN GİBİ” / MERVE AKBAŞ
Geçen yıl 8 Haziran’da dostumuz, mesai arkadaşımız Faruk Yücel’i kaybetmiştik. Aradan bir yıl geçti. Geride bıraktıklarıyla birlikte ona olan özlemiz hiç bitmedi. Eşi Hande Yücel’le Faruk Yücel üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Bülent Parlak:
“Huzursuzluğumuza değer vermeliyiz…” / YAKUP ÖZTÜRK

İzdiham Dergisi ve internet sitesinin editörü Bülent Parlak uzunca bir süredir başta Dergâh olmak üzere dergilerde farklı yerlerde şiirlerini yayımlıyordu. Daha kitabı çıkmadan yazdıkları, söyledikleri, ortaya koyduğu eylemleriyle çevresinde küçük çaplı bir okur kitlesi oluşturmuştu. Kitabını merakla bekliyorduk. Selis Yayınları, Bülent Parlak’ın şiir kitabını yayımlayarak hem yayın çizgisine yenilik kattı hem de Türk şiir külliyatına Sevgili Huzursuzluğum’u armağan etti. Biz de şair Bülent Parlak’la şiirini konuştuk.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Haftalık olarak yayınlanan Gerçek Hayat Dergisi bu hafta ilginç bir kapakla piyasaya çıktı.

“Türkiye çok değişti, İslamcılar da” sloganıyla bayide bugün bayideki yerini alan yeni sayıda, İslamcılığın 1980 sonrasındaki gelişimi sorgulanıyor. “Gelenekle mesafeli duran İslamcılık, giyimden düşünceye pek çok konuda takındığı modern tavırla, paradoksal bir biçimde hem düzene karşı olmuş hem de düzenin dönüşümünü istemeden de olsa kolaylaştırmıştı.” iddiasında bulunan dergide ayrıca şu konulara yer veriliyor;

TR Genel Yayın Yönetmeni Kerim Balcı:
“Batıda basının iflas ettiği bir dönemde dergi çıkarıyoruz” / Zübeyir Koçulu
Geçtiğimiz günlerde Türk matbuatına yeni bir dergi katıldı. İngilizce olarak 2 ayda bir yayınlanan Turkish Review’ın ilk sayısını elimize alıp, soluğu derginin Genel Yayın Yönetmeni Kerim Balcı’nın yanında aldık. Kerim bey, Turkish Review’i (TR) Gerçek Hayat’a anlattı:

22 Bin Subay, Başından, Tek Kurşunla, Katyn Ormanı'nda / Merve Akbaş


Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, kasım ayının son haftasında yani olaydan 70 yıl sonra, katliam emrini Sovyetler Birliği liderlerinden Josef Stalin'in verdiğini kabul etti. Sovyet askerlerinin savaşın bitmesi için ellerinden gelen özveriyi gösterdiklerini vurgulamayı da ihmal etmeden!

PKK’nın tehdidindeki Miroğlu konuştu:
“Kürt siyaseti silahlı mücadeleyle yol alamaz” / Salih Bilici
“PKK artık yola dağdaki gerillaların askeri eylemlerine güvenerek devam etmek yerine, otuz yıllık mücadelenin yarattığı siyasallaşma olgusuna ve hareketine güven duymalıdır.”

PKK dağda kaldı! / İhsan Sancar
Yıllardır dağda olanlar, toplumdaki değişimi göremiyor. Ama Kürt siyasetçiler, bu değişimle her an yüzleşecek bir konumdalar. PKK, Kürt halkının gerisinde kalmaya başladı. Baydemir’in çıkışını da, buna bağlamak gerekiyor.

Polonya’nın Müslüman Tatarları / Osman Atalay
Polonya’daki Tatar Müslümanlarını geçtiğimiz ay Kurban Bayramı vesilesiyle ziyaret ettik. Misafirperver tavırlarıyla bizi ağırlayan din kardeşlerimizin orada yaşadıkları sorunları, onların ağzından dinleme fırsatı bulduk.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
23736.jpg


Gerçek Hayat pazartesi bayide!

Gerçek Hayat Dergisi yayın günün cumadan pazartesiye aldı.

11 yıldır yayın hayatına devam eden, birçok ismin kalem oynattığı, birçok yazısıyla gündem oluşturan severek takip ettiğimiz haftalık Gerçek Hayat dergisi Ocak ayından itibaren pazartesi günleri bayilerde yerini almaya başladı.
Dergi editörlerinden Merve Akbaş, bu değişikliğin kendilerinden kaynaklanmadığını, bunun dağıtım şirketiyle alakalı bir gelişme olduğunu söylüyor. Ama okuyucu bundan gayet memnun. “Pazartesi günleri geçmiş haftayı yorumlamak oldukça kolay. Eksik haber nerdeyse kalmıyor, tüm haftaya hâkim olabiliyoruz” diyen Akbaş, değişiklikle birlikte çok olumlu tepkilerin geldiğini vurguluyor.


Dergi daha da güzelleşecek!

Dergide özellikle son zamanlarda güzel değişiklikler dikkat çekiyor. Sayfa tasarımı açısından da daha iyileşen Gerçek Hayat’ta bilindiği üzere Hayrettin Karaman, Hüsrev Hatemi, Ali Ayçil, Gökhan Özcan, Sibel Eraslan, Ümmühan Atak, Yusuf Armağan, Suavi Kemal Yazgıç, Nihat Nasır, Ahmet Zeki Gayberi, Osman Özbahçe, Reşat Petek, Atakan Yavuz ve Mavi Marmara gazilerimizden Adem Özköse gibi önemli isimler kalem oynatıyor.
Özellikle dergi içeriğinde önemli değişiklikler olacağını ve Gerçek Hayat’ın Müslümanların gündemini belirlemede daha aktif rol oynayacağını belirten Merve Akbaş’a ve tüm Gerçek Hayat ekibine başarılar, kolaylıklar…

Yavuz Selim Güneş bildirdi.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercek-hayat-539.jpg


Halkların Yüzyılı Başlıyor



Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat bu hafta da bir gazetecilik başarısı ile karşınızda. “Halkların Yüzyılı Başlıyor” isimli kapağıyla okuyucusuyla buluşan Gerçek Hayat Dergisi, bu sayısında İslami Cihad Örgütü’nin liderlerinden Ziyad Nahhale ile yapılan söyleşiye yer veriyor.

ARAPLAR ‘KRAL ÇIPLAK’ DEDİ.- ADEM ÖZKÖSE
İslami Cihad Örgütü’nün liderlerinden Ziyad Nahhale Gerçek Hayat’a konuştu. Nahhale, Mısır devrimiyle birlikte Filistin özgürlük mücadelesinin yeni bir safhaya girdiğini, devrimin bölgede çıkacak büyük bir savaşı engellediğini ifade etti.
539.sayıda dikkat çeken diğer başlıklar ise şunlar:

ERGENEKON YAYINCILIK İFTİHARLA SUNAR!- MERVE AKBAŞ
‘Ergenekon’ dı verilen derin devlet örgütlenmesi 1997′de yayınlanan bir belgesel ile ortaya çıktı. O zaman gazeteci fantezisi olarak rafa kaldırılan iddianın, 10 yıl sonra bir fantezi olmadığını hep beraber gördük. Bu davanın, bir sektöre dönüştüğünü görmek zor değil. ’son çıkanlar’ ve ‘en çok satanlar’ raflarından düşmeyen Ergenekon yayınlarından, ne yayıncılar, ne yazarlar, ne de okurlar rahatsız.

CANAN ARITMAN İÇİN ARAP KADINLAR ALBÜMÜ- ZEYNEP T. KESİMLİ
Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kııçdaroğlu ile CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman arasında enteresan bir diyalog geçti. Arap Kadınların hala Orta çağda yaşadığını sanan Canan Arıtman’a durumun sandığı gibi olmadığını anlatmak için numunelik bir Arap kadınlar albümü hazırladık.
SAYIN BAŞBAKAN, BİZİ HEP KATİLLERDEN DİNLEDİNİZ!- GÜLCAN TEZCAN
Cumartesi Anneleri devletin yeni gündemine geldi. Ama 15 yıl boyunca ellerinde, eşlerinin, kardeşlerinin, evlatlarının fotoğraflarıyla umudun nöbetini tuttular Galatasaray Meydanın’nda. Cumartesi Anneleri sabırla beklediler yakınlarından gelecek bir haberi…

ELEKTRONİK MUSKA- ALİ AYÇİL
Kimdi o bakışın sahibi? O çavdarları yeşerten ırmak; kırıkları onaran platin; budandıkça yeşeren ağaç, bunaldıkça insanlara kaçan haylazlık! İnsan dönüp bir çözülmüş bir yumruğa bakınca hemen anlardı, parmak uçlarında hala şeritlerin, apoletlerin, kravatların nabzının attığını.


 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercek-hayat-542.jpg


TOKİ’nin Bir Mahallesi Yok!


Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisinin 542.sayısı ilgi çekici konu ve başlıklarıyla bayilerde yerini aldı. Dergi bu haftaki kapağını TOKİ mevzunu ayırmış ve slogan şöyle: TOKİ’nin 500 bin evi var bir mahallesi yok!

TOPLU KONUTLAR HAYATIMIZDAN ÇALIYOR- GÜLCAN TEZCAN
Türk toplumunda mahalle kültürünün pekiştirdiği komşuluk ilişkileri, yardımseverlik, paylaşımcılık, dayanışma ve diğergamlık gibi değerler site hayatında çok da fazla yer bulamıyor kendine. Dahası topyekûn bir yaşam biçimi ortadan kalkıyor.
Derginin bu sayısında yer alan diğer başlıklar ise şöyle:

HANÇERLİLERİN İSYANI- M.ZÜBEYİR KOÇULU
Şimdilerde, diktaların kalın duvarlarının arksındaki toplumların tarihlerini, geleneklerini, değişim arzularını dillendirmek moda. Bu modanın merceğini tuttuğu ülkelerden biri de Yemen… Bu günlerde, erkeklerin hançer taşımasının bir gelenek olduğu ülkede, isyanın yak sesleri duyuluyor. Hançerlilerin isyanı bu…
İKTİDAR ‘MEYDAN’ I SEVER İSYAN DA…- ZEYNEP TUBA KESİMLİ
Meydanlar tarihin en yakın tanıklarıdır. Savaşa, baskıya, acıya, zulme, yok oluşa, dirilişe, özgürlüğe, uyanışa, ayaklanmalara ve yeniden var oluşa şahitlik ederler. Dünyanın bazı meydanları şu günlerde hafızasına yeni isyankârların sloganlarını kaydediyor. Dünyanın kimi meydanları, adını isyan koyduğumuz bir ailenin fertlerine benziyor. Kimileri de yıkılmış bir iktidarın içi boş günlüğüne.

İSRAİL’İ İNANÇLA YENDİM- ADEM ÖZKÖSE
Efsane esir Semir Kuntar Gerçek Hayat’a konuştu. Dünyanın en önemli medya kuruluşlarının ve en ünlü gazetecilerinin röportaj yapmak için peşinden koştuğu Semir Kuntar’la Adem Özköse konuştu.

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercek-hayat-543.jpg


Başörtülü Vekil, Hemen Şimdi!


Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisi 543. sayısında, başörtülü milletvekili adayı gösterilip gösterilmeyeceği konusuna dikkat çekiyor ve kapağında “Başörtülü vekil, Hemen şimdi!” diyor.
“15 MİLYON BAŞÖRTÜLÜ YASAKLI”- GÜLCAN TEZCAN
Aday adayları, 12 Haziran seçimlerinde Meclis’e girebilmek için bir bir başvuruda bulundu. Ancak, kimlerin aday olacağından çok, başörtülü aday gösterilip gösterilemeyeceği merak ediliyor.
Gerçek Hayat’a konuşan Ak Partili aday adayı Fatma Ünsal Bostan, “15 milyon kadının bir nevi siyasi yasaklı” olduğubu söylüyor. Bir diğer başörtülü aday adayı Ayşe Köseoğlu da, “öğrenilmiş çaresizlik sendromu”ndan kurtulmamız gerektiğinden bahsederek “Başörtülüler, şimdi değilse ne zaman Meclis’e girecek?” diye soruyor.
DERVİŞ ZAİM: GÖLGELER VE SURETLER KIBRIS’TA TARAFLARI YAKLAŞTIRABİLİR- MERVE AKBAŞ
Tabutta Rövaşata, Çamur, Cenneti Beklerken ve Nokta gibi başarılı filmleriyle adından sıkça söz edilen yönetmen Derviş Zaim’in son filmi Gölgeler ve Suretler nihayet vizyona girdi. “1963’te Kıbrıs’ta neler olmuştu?” alt başlığıyla Kıbrıs’ta 1960’lı yıllarda yaşananları anlatan film, kendisi de Kıbrıslı olan Derviş Zaim’in 14 yıldır çekmek istediği ama beklettiği bir projeydi. “Sinemanın dervişi” olarak da anılan Derviş Zaim’le ‘Gölgeler ve Suretler’i konuştuk.
İNCİ MEYDANI AMERİKA’YA DİRENİYOR- M.ZÜBEYİR KOÇULU
Arap diktatörler, bin Ali’nin devrilmesinden, Mübarek’in ülkeyi terk etmek zorunda kalmasından ve Kaddafi’nin bir anda köşeye sıkışmasından ötürü hem büyük bir şaşkınlığa hem de gizleyemedikleri bir tedirginliğe kapıldılar. Belli ki, bir gün halkların kendilerini ülkelerinde istemeyeceğini hiç hesap etmemişlerdi. Şimdi, özgürlük istemiyle meydanlara inen Bahreyn halkı, tek bir rejimin acımasızca işleyen mekanizmasıyla değil, aynı zamanda bölgenin diğer diktatörlerinin silahlı güçleriyle de karşı karşıya gelmiş durumda…
KAYIP ŞEHİR: PETRA- ADEM ÖZKÖSE
Uzun zaman kayıp şehir olarak bilindikten sonra İsviçreli bir gezgin tarafından keşfedilen Petra, Doğu’nun en güzel antik şehirlerinden biri. Ürdün sınırları içindeki Petra, ayrıca dünyanın yedi harikasından biri olarak da kabul ediliyor. Petra’nın hemen girişinde sizi develer, eşekler, atlar ve katırlar karşılıyor. Şehir bir hayli büyük olduğu için çevredeki Arap köylerinde yaşayan Bedevi gençler Petra’yı bu binek hayvanlarının üzerinde gezmeniz için sizi ikna etmeye çalışıyorlar. Tabi ki belli bir ücret karşılığında…

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercek-hayat-544.jpg
Bütün Mesele Libya’yı Akbabalardan Korumak



Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisi 544. sayısıyla bayilerde! Sömürgecilerin odağı haline gelen Libya’da yaşananları kapağa çeken dergi, “Bütün mesele Libya’yı akbabalardan korumak” diyor.


TÜRK DIŞ POLİTİKASI KADDAFİ İLE BATI ARASINDA SIKIŞTI- M.ZÜBEYİR KOÇULU
Sömürgeci güçler, Libya’da insani durumu bahane ederek, Kuzey Afrika’nın bu petrol zengini ülkesini işgal etme derdinde. Türkiye, bir İslam ülkesi olan Libya’nın işgale uğramaması için sağlıklı bir politika belirlemeye çalışıyor. Bütün mesele, Libya’yı akbabalardan korumak…
Derginin bu sayısında yer alan diğer başlıklar ise şöyle:
UZMANLARA GÖRE NÜKLEERDEN BAŞKA ŞANS YOK- MERVE AKBAŞ
11 Mart’ta deprem ve tsunaminin Japonya’da sebep olduğu felaketi televizyon ekranlarından hep birlikte izledik. Bu iki felaketi bir üçüncüsü takip etti, nükleer felaket. Fukushima Nükleer Santrali’nin soğutulamaması “nükleer felaket” riskini de her geçen gün arttırıyor. En azından medya bize bunları söylüyor. Tüm bu gelişmelerin Türkiye’yi ilgilendiren boyutu ise, Akkuyu’da yapılacak olan nükleer enerji santrali için son dönemece girmiş olmamız.


İSTANBUL’UN ÖTEKİ OKULLARI- ZEYNEP TUBA KESİMLİ
İstanbul’un fethinden sonra, şehrin nüfus yapısı peyderpey değişmiş, doğal olarak Müslüman nüfus ana ahali haline gelmişti. Ancak bu durum, şehirdeki gayrimüslimlerin aleyhine işleyen bir değişimin sonucu olarak ortaya çıkmadı. Devlet, cemaat halinde yaşayan azınlıklara kiliselerini, hastanelerini yönetme hakkının yanında, kültür ve eğitim kurumlarını yönetme hakkı da vermişti. . Çoğunluğu Rum, Ermeni ve Yahudilerden meydana gelen azınlıkların İstanbul’da bugün okulları var, dilerlerse çocuklarına bu okullarda eğitim aldırabiliyorlar.
KAZANANI BELLİ BİR SEÇİME GİRİYORUZ- GÜLCAN TEZCAN
Seçim takvimi hızla işlerken siyasi partilerin önlerine konulan seçim anketleri de büyük önem kazanmaya başladı. GENAR bu anlamda 1997’den bu yana yaptığı sosyal ve siyasal araştırmalar ve anketlerle toplumun nabzını tutan kurumlardan biri. GENAR Başkanı Mustafa Şen ile seçim sürecinde siyasi partilerin durumunu, yapılan son araştırmaları ve seçim sonrası iktidarı bekleyen tabloyu konuştuk.

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercek-hayat-546.jpg


Suriye Hakkında Her Şey


Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisi 546. sayısında “Derin bir devlet, Özgürlük isteyen bir halk, Ve çaresiz bir başkan SURİYE” manşetli kapağıyla, karışık günler yaşayan Suriye’yi irdeliyor.

ESED’İN DERİN SURİYE’YLE İMTİHANI!- M.ZÜBEYİR KOÇULU
Suriye halkının Mübarek ya da Kaddafi gibi kişisel olarak ‘düşman’ gördüğü bir isim değil Esed. Özellikle Filistin konusundaki tavrı olmak üzere uyguladığı dış politika, halkın neredeyse tamamı tarafından destekleniyor. Bir anlamda Esed, Suriye halkıyla Suriye derin devleti arasında sıkışmış durumda.
Bu haftaki sayıda dikkat çeken diğer başlıklar ise şöyle:
ÇOKÇA FEODAL, BİRAZ SİVİL İTAATSİZ- MERVE AKBAŞ
Bir ay önce BDP’nin başını çektiği bir “sivil itaatsizlik” eylemi başlatıldı. Bu maksatla pek çok ilde Barış ve Demokratik Çözüm Çadırları kuruldu. Çadırlarda toplanan insanlar çeşitli eylemlerde ana dilde eğitim, siyasi tutukluların serbest bırakılması operasyonların durması ve seçim barajının kalkması gibi isteklerini dile getiriyor.
UMBERTO ECO: “GENÇLER İÇİN GOOGLE BİR TRAJEDİDİR” – ATAKAN YAVUZ
Dünyanın en önemli düşünürlerinden, İtalyan yazar ve göstergebilimci Umbertı Eco’nun Alman Der Spiegel dergisine verdiği röportajdan bölümün çevirisini sunuyoruz.
VAAT EDİLMİŞ BİR ÜLKE- ZEYNEP TUBA KESİMLİ
Genel seçimler bir Türkiye klasiğidir. Bu klasiğin içi, milletvekili adaylığına aday olunacak tarihten, seçim gününe kadar yaşanan olaylar tarafından doldurulur. Dışarıdan bir göz, bu iki tarih arasındaki Türkiye’yi, bir “karnaval ülke”ye benzetebilir. Genç olanlar ya da unutkan mizaçlılar geçmişte ne vaatler verildiğini hatırlamayabilir. E biz ne güne duruyoruz! İşte, yakın siyasi tarihimizden hatırlayıp size de hatırlatmakta fayda gördüğümüz vaatler müzesinden birkaç nadide vaat…

ALEVİLER LAİKLİĞİ DİN OLARAK BENİMSEDİ- GÜLCAN TEZCAN

Cemevlerinin ibadethane sayılması taleplerine karşılık 1990’lara kadar Alevilik’te mekan olarak cemevlerinin varlığından söz edilmediğine dikkat çeken eski adıyla Su, yeni adıyla Barış TV’nin Genel Yayın Yönetmeni Yalçın Özdemir’le Anadolu Aleviliğinin inşa sürecini ve neye hizmet ettiğini konuştuk.

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercek-hayat-547.jpg


Nakşi Dergahında Altın Varak!



Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisi 547. sayısında Yahya Efendi Dergâhı’nda yaşanan restorasyon usulsüzlüğünü ortaya çıkardı. Dergahın restorasyonu için hazırlanan ihale şartnamesinde restorasyon için belirlenen iş kalemlerinden özellikle dördünde ciddi bir usulsüzlük olduğuna dikkat çeken Gerçek Hayat dergisi “Nakşi Dergahı’nda altın varak” kapağıyla bayilerde yerini aldı. “Nakşi Dergahı’nda altın varak” dosyasıyla gündemi sarsacak bir habere imza atan Gerçek Hayat, ihale şartnamesinde olmayan iş kalemleri üzerinden ciddi bir bütçelendirme yapıldığını ortaya çıkardı.
NAKŞİ DERGÂHINDA ALTIN VARAK OLUR MU?- ZEYNEP BETÜL ERHUN
Kanuni Sultan Süleyman’ı yanlış bir şekilde resmettiğinden dolayı Muhteşem Yüzyıl dizisi için on binlerce insan RTÜK’e şikâyette bulundu. Oysa halkımız aynı günlerde, İstanbul’un orta yerinde Kanuni’nin süt kardeşi Yahya Efendi’nin medfun bulunduğu Yahya Efendi Dergâhı’nın restorasyonunda yaşanan skandallardan bihaberdi. Tarihin hamaset olarak yüceltildiği ama tarihi eserlerin akıbetiyle kimsenin ilgilenmediği bir ülkede yaşıyoruz. Yahya Efendi Dergâhı’nın restorasyonunda yaşananlar, bu durumu gözler önüne seriyor.
Bu haftaki sayıda dikkat çeken diğer başlıklar ise şöyle:
BİZ BİLMEYİZ, LİBERALLER BİLİR- SİBEL ERASLAN
Bir kadının çocuk doğurmasını, onu emzirirken ninni söylemesini, ona yürümeyi öğretip, ninesinden işittiği masalları aktarmasını, kirlenince çamaşırlarını yıkamasını, parmak uçlarından delinmiş çoraplarını dikmesini, örgü örmesini, çeyiz işlemesini, abdest alıp namaz kılmasını, düğünlerde eline kına yakıp ölümlerde yas tutmasını, asgari ücretle çalışan yorgun kocasına akşam eve geldiğinde çorba kaynatıp sofra kurmasını, fatura ödemek için girdiği kuyrukları, içinden tuttuğu dilekleri, gittiği kırk bir yasinleri ve İsmek kurslarını, hasta ve komşu ziyaretlerini, fabrikada – atelyede çalışmasını, üniversite bitirememiş olmasını, “ben bilemem kocam bilir” repliği ile değersizleştirmeye senin hakkın yok, kimsenin de yok…
EBU HALİL: DEVRİM SURİYE’Yİ BİRLEŞTİRİYOR- ADEM ÖZKÖSE
Suriye gün geçtikçe gerginleşiyor. Ülkedeki ölü sayısı daha şimdiden iki yüzü aştı. Der’a şehrinde başlayan isyan Şam, Humus, Halep, Lazkiye, Banyas, Kamışlı, Deynozar gibi şehirlere de sıçradı. İlk başlarda sadece reform talebiyle sokağa çıkan Suriyeliler, yönetimin kullandığı aşırı şiddet nedeniyle artık Esed rejiminin devrilmesi yönünde sloganlar atmaya başladı. Yönetim ise halkı tehdit etmeye devam ediyor. Haftalardır kuşatma altında olan Der’alılar ilk kez Gerçek Hayat’a konuştu.
SÜLEYMAN GÜNDÜZ: AB’NİN SINAV TAHTASI BOSNADIR- M.ZÜBEYİR KOÇULU
Uluslararası güçlerin Libya’ya müdahalenin konuşulduğu günlerde örnek olarak gösterdikleri Bosna-Hersek, Avrupa’nın taraflı duruşu, ayrılıkçı Sırplar ve Hırvatların yangını körüklemesiyle, büyük bir siyasi bunalıma sahne oluyor. Aliya’nın mirası kardeş ülke Bosna’da hükümet krizi ülkeyi parçalamak isteyen taraflara fırsat sunmuş görünüyor. Bosna Hersek sorununu, bir önceki dönem başarılı bir şekilde Meclis gündemine taşıyan, rahmetli Aliya’nın dostu, 22. Dönem Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz’le Bosna’daki siyasi krizi konuştuk.
KÖTÜ HABER BERFO ANA’YA ULAŞTI- MERVER AKBAŞ
Berfo Ana’nın oğlu Cemil Kırbayır, 12 Eylül askeri cuntası tarafından gözaltına alındı, ağır işkencelere maruz kaldı. Ailesine “firar etti” denildi. Oysa hayali olarak yargılanmış ve beraat etmişti. Kırbayır, 12 Eylül rejiminden geriye kalan faili meçhullerden sadece biriydi.

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercek-hayat-548.jpg
365 Haftadır Devam Eden Eylem



Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisi 548. sayısında 365 haftadır eylemlerine devam eden Hak ve Özgürlükler Platformu’na dikkat çekerek “PES ETMİYORLAR” diyor.
7 YILDIR AKSATMADAN MEYDANA İNİYORLAR- MERVE AKBAŞ
Başörtüsü yasağının ortadan kalkması için mücadele edenlerin pek çoğu ya yoruldu ya da siyasi değişimden medet umdukları için pasifleşti. Oysa bir grup insan var ki, onlar yasağı çözmeye yönelik çalışmalarını hiç gevşetmeden bu güne kadar ise inatla devam ettirdi. Kocaeli’de yapılan ve 7 yıldır her Cumartesi günü yapılan “Cumartesi Eylemleri”nden bahsediyoruz.
Bu sayıdaki dikkat çekici diğer başlıklar ise şöyle:
HER ZAMAN KONUŞACAK BİRİLERİ VARDIR- ATAKAN YAVUZ
İsrail’de yayımlanan liberal Haaretz gazetesinin İsrail hükümetine karşı muhalif tutumuyla tanınan feminist yazarlarından Merav Michaeli’nin bildiriye destek veren köşe yazısını sunuyoruz…
YAHYA EFENDİ DERGÂHI’NIN BAHÇESİNDE TARİHİ MEZAR KATLİAMI- ZEYNEP BETÜL ERHUN
Geçtiğimiz hafta Yahya Efendi Dergâhı’ndaki restorasyon usulsüzlüğü ile ilgili bir dosya açmış ve özellikle raspa, altın varak, hafriyat ve çinilerle ilgili kalemlerde ciddi bir usulsüzlüğün olduğunu ortaya çıkarmıştık. Ancak dergâhta ve dergâh bahçesinde nereye dokunsanız başka bir usulsüzlükle karşılaşıyorsunuz. Öyle görünüyor ki Yahya Efendi Dergâhı’nın yanlıca binasında değil, dergâhın bahçesindeki tarihi mezarlıkta da ciddi oynamalar ve usulsüzlükler yapılmış.
ŞAM’A BAHAR GELECEK Mİ?- ADEM ÖZKÖSE
Bu günlerde Şam-ı Şerif’de bahar başladı. Bahar başladığı zaman iklim olarak Şam-ı Şerif en güzel günlerini yaşar. Fakat bu bahar önceki baharlar kadar Şam sokaklarını arşınlamaktan zevk alamıyorum. Çünkü her sokak başında tedirgin ve çekingen bakışlarla karşılaşıyorum. Bahar bu sene Şam-ı Şerif’e erken geldi. Bakalım gerçek bahar, özgürlük ve hürriyet baharı Şam’a ne zaman uğrayacak.
ADALET ARAYAN BİR SAVCININ HİKÂYESİ- GÜLCAN TEZCAN
Savcıların bile çarpık hukuk sisteminin kurbanı olduğu bir ülkede yargıdaki derin yapının çözülmesi hayati önem taşıyor. Emekli savcı Hüseyin Altun’un hikAyesi bu açıdan çok çarpıcı bir örnek. Savcı Altun’a neden meslekten çıkarıldığını ve hak arama mücadelesini sorduk.
M. RÜYAN SOYDAN: “AKİF’LE İLGİLİ NE BULDUYSAM ALDIM”- ZEYNEP TUBA KESİMLİ
İçinde bulunduğumuz 2011 yılı Kültür Bakanlığı tarafından “Mehmet Akif Yılı” olarak ilan edildi. İstiklal Marşı’mızın yazarı, büyük dava adamı Mehmet Akif, yıl boyunca pek çok etkinlikte, değişik yönleriyle ele alınacak. Biz de kendisini Akif’ten kalanlara vakfetmiş ve şair hakkında 700 parçalık bir koleksiyon oluşturmuş bulunan Mehmet Rüyan Soydan’ın kapısını çalalım dedik. Bizi incelikle karşılayan Akif aşığı Soydan ile, bu koleksiyon üzerine konuştuk.

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercek-hayat-550.jpg


Sahipsiz Kalan Savaşçı



Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisi 550. sayısında Usame bin Ladin’in öldürülüşünü kapağa taşıyarak “Bin Ladin, sahipsiz kalan savaşçı” diyor.
BİN LADİN YA DA ÇARESİZLERİN SAVAŞI!- MERVE AKBAŞ
Belli ki iyilikle kötülük arasındaki bu pek masalsı savaşta, masalın kötü kahramanı oydu. Amerika 10 yıl boyunca bu kötü masal kahramanını arayıp durdu. Ve nihayet herkes erdi kerevetine: 40 dakikalık bir operasyonla ailesinin gözü önünde öldürülen Bin Ladin’in cansız bedeni okyanusa -ABD askerlerinin dualarıyla- bırakıldı.
Bu sayıda dikkat çeken diğer başlıklar ise şöyle:
AMERİKAN TARZI BİR İNTİKAM- ÇEVİRİ-ATAKAN YAVUZ
Bin Ladin’in inanılamayacak kadar iyi ve dikkatlice tezgâhlanmış ölümü (şahadeti değil) gerçekte yeni tür bir cehennemin kapılarını açıyordu Washington ve Batının iddialı kehanetleriyle; el-Kaide intikam (Amerikan tarzı mı?) için misilleme yapacak, kan, çok kan dökülecek ve Arap dünyası demokrasi rüyasından uyanıp barbarlığa geri dönecek.
GÖÇ KAPIYA DAYANDI- ZEYNEP BETÜL ERHUN
Göç eden Suriyelilerden alınan ilk bilgilere göre, yaklaşık bin kişilik bir grup da yolda. Yeni göç dalgalarına hazırlıksız yakalanmamak için, Mardin ve Şanlıurfa valilikleri bünyesinde oluşturulan ekipler çalışmalara başladı.
İNTERNETİMİZ FİLTRELİDİR ABİLER- ZEYNEP TUBA KESİMLİ
BU günlerde yine internet meselesiyle başımız dertte. Yeni tartışmaların kaynağı ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nun “Güvenli İnternet” sloganıyla 22 Ağustos’ta yürürlüğe koyacağı bir düzenleme. İddialara göre, BTK ulusal sansür sayılabilecek bir uygulamaya hazırlanıyor. Bütün tartışmalarımız gibi, bu tartışmanın da hem içeriği hem de çerçevesi muğlâk. Bu düzenlemenin içeriği ne? Ne amaçla yapılıyor? Tepki gösterenler neye tepki gösteriyor? Biz de bu soruların peşine düştük ve 22 Ağustos’tan sonra neler olabileceğini araştırdık.
MORİSKOLAR’IN HİKAYESİ- MERVE AKBAŞ
Yeni Şafak gazetesi yazarı ve dunyabulteni.com’un Genel Yayın Yönetmeni Akif Emre bir süredir İslam’ın izini sürdüğü İspanya’dan farklı bir belgeselle döndü. Kendisinin de vurguladığı gibi bu klasik bir Endülüs belgeseli değil. Akif Emre’yle Endülüslü Moriskolar’ı, Arap dünyasında yaşanan ayaklanmaları ve Bin Ladin’in öldürülüşünü konuştuk…
SEYYAH VE ŞAİR: YAŞAR BERDİ- SUAVİ KEMAL
Yaşar Bedri olarak tanıdığımız Yaşar Bedir Özdemir yolculuğu hem kalben hem de fiziken yapan şairlerden. Sadece şiirde kalmak da yetmemiş ona. Romandan fotoğrafa elinin ulaştığı her sanatla ilgilenmiş. Yetmemiş seyyah da olmuş. Eklemem gereken bir not daha var. Aynı zamanda nakkaş ve ressam olan Yaşar Bedri değişik galerilerde 16 kişisel resim sergisi açtı. Açık hava ve karma resim sergilerine katıldı.

http://dergilik.com/aktualite/gercek-hayat/
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercek-hayat-551.jpg
PKK Cuma cemaatini ayırdı



Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisi 551. sayısında BDP’nin başlattığı ‘sivil Cuma’ eylemini ele alarak, kapakta “PKK Cuma cemaatini ayırdı Uydum KCK’ya” diyor.


NİYET ETTİM KCK’YA!- A.KADİR BÜYÜKBİNGÖL
Güney doğuda, BDP’nin başlattığı “sivil cuma” eylemiyle, bölgedeki şehir, kasaba ve köylerde cemaatin bir kısmı camilerin dışında namazlarını kılmaya başladı. Bu girişim hem bölgede hem Türkiye’de Müslümanların arasına bir tefrika sokar mı, kestirmek zor. Ancak Marksist bir örgüt olan PKK’nın ve onun siyasi uzantılarının başlattığı bu eylem, inanan insanlara rahatsızlık verdi.
Bu hafta dikkat çeken diğer başlıklar ise şöyle:
TÜRK SİYASETİNİN ARGO TARİHİ OYNAMA BALIK YUTARIM SENİ-MERVE AKBAŞ
Her seçim döneminde olduğu gibi partiler, eleştirinin dozunu kaçırıyor, akıllıca söylenmiş nüktelerin yerini argo ve küfürlü ifadeler alıyor. İşin içine Kemal Kılıçdaroğlu’nun acemi liderliği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kasımpaşalılığı dâhil olunca görün şamatayı!
İRAN’I CİN ÇARPTI- ZEYNEP BETÜL ERHUN
İran’da dini liderin gücünü en iyi bilenlerden biri olan Ahmedinejad, Hamaney’in iktidarı ile baş edemeyeceğinin farkında. Yaptığı açıklamalarda Hamaney ile bir baba-oğul ilişkisi olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, bir taraftan da isteklerini sıralayarak siyasi gücünü korumaya çalışıyor.
DOÇ. DR. MEHMET KARAKAŞ: PKK’NIN DİNİ SÖYLEMİ CİDDİ BİR KARŞILIK BULMAZ- ALİ AYÇİL
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Mehmet Karakaş’la artık ülkemizin önemli bir gündemi olan ‘etnik sorunlar’ı, ‘ulus’u ve ‘millet olma’yı konuştuk.
ADI KERİM ABDÜLCABBAR BÜTÜN SAYILARIN KRALI- ZEYNEP TUBA KESİMLİ
Amerika’nın ilk Müslüman milletvekili Keith Ellison bir söyleşisinde “Müslüman olmak, siyah olmaktan zor.” demişti. Müslüman olmanın siyah olmaktan zor olduğu bir ülkede, Hristiyan bir ailede yetişmiş olan Kerim Abdulcabbar, İslam’ı tercih etti. Onun ihtida hikayesi 1968’de başlamış olsa da kamuoyu onun Müslüman olduğunu 5 yıl sonra öğrendi.arık o Ferdinand Lewis Alcindor değil, Kerim Abdulcabbar’dı.

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercek-hayat-552.jpg
Sanal Bozkurtlar MHP’yi Fena Sıkıştırdı



Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisi 552. sayısında kaset skandallarıyla sarsılan MHP’yi kapağa taşıyarak milliyetçilik kavramını irdeliyor ve “Sanal bozkurtlar MHP’yi fena sıkıştırdı” diyor.
SANAL MİLLİYETÇİLER MHP’YE KARŞI!- A.KADİR BÜYÜKBİNGÖL
Kasetlerle ilgili en tehlikeli senaryo, bu kasetlerin MHP’de şahin kanadı liderliğe getirip, Türkiye’de büyük toplumsal olaylara zemin hazırlanmak istendiği üzerine kurulu. Yani birileri aslında seçimden çok, “ülkücüleri nasıl sokağa dökeriz” hesabını yapıyor olabilir. Duruşu ve söylemleriyle MHP gençliğini kontrol altında tutan Devlet Bahçeli’yle böyle bir amacı gerçekleştirmek zor görünüyor.
Bu sayıda dikkat çeken diğer başlıklar ise şöyle:
SANIK SANALYESİNDEN MECLİS KOLTUĞUNA- REŞAT PETEK
Millete rağmen siyasi partilerin ilk sıralara koyarak aday gösterdiği Ergenekon ve Balyoz sanıkları seçilirse, aynı anda tahliye ile Meclis’e girme hakkı elde edecekleri sanılmasın. Yargılandıkları suçlar itibariyle, Anayasa ve yasalar çerçevesinde tahliye edilmeleri zorunlu değil.
SEÇİMİN ŞARKILARI: KOMÜNİSTE KANMA ZÜHTÜ- İSMAİL USLU
Çevreye acayip bir ses kirliliği yayan seçim şarkıları çeyrek yüzyıldır bir seçim klasiğimiz artık. Türk tipi demokrasinin olmazsa olmazı da denebilir. İyi de ne zaman başladı bu adet, bu güne kadar hangi şarkılarla türkülerle çağırıldık sandığa? Kısa bir seçim şarkıları araştırması yaptık.
ÜÇÜNCÜ İNTİFADA- ZEYNEP BETÜL ERHUN
Arap dünyasının bahar rüzgârları bu günlerde Filistin’e doğru esiyor. Mısır halkı, Mübarek yönetimini devirmesinin ardından, ülkelerinin İsrail’le birlikte Filistin’e karşı uyguladıkları ambargoyu da ortadan kaldırmak için harekete geçti. Ve Mısır halkıyla eşzamanlı olarak, dünyanın dört bir tarafından Filistinlilere destek verenler bir araya geldi. Bu kez içeriden değil, dışarıdan başlıyordu direniş: Üçüncü İntifada!
TRİBÜNDE BİRKAÇ BOZ BAYKUŞ- MERVE AKBAŞ
“Hakem haklı beyler!”, “Bizi Türk hakemlerine emanet edin.”, “Maç var dediler geldik.”,”Luis Moreno hesap verecek!”… İBB Spor’un maçlarında haftalardır bu pankartları görüyoruz. Çünkü şimdiye kadar boş tribünlerle maça çıkan İBB Spor’un artık bir taraftar topluluğu var: Boz Baykuşlar. Onlar, gerçekleştirdikleri etkinliklerle klişeleri yerle bir edip, futbol endüstrisine karşı dururken bir de ekliyorlar: “Çok eğleniyoruz be abi!”

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercek-hayat-553.jpg
Destan Bir Yaşında



Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisi 553. sayısında Mavi Marmara’yı yad ederek “Destan bir yaşında!” diyor.


MİLYONLARIN VİCDANI: MAVİ MARMARA- ADEM ÖZKÖSE
Mavi Marmara bir grup vicdanlı, erdemli, inanmış insanın yüreğiyle, kanıyla yazdığı destanın adıdır. Bu destanın en güzel kahramanları ise Akdeniz’in masmavi sularını kanlarıyla kızıla boyayan şehitler ve gazilerdir.
DİRENİŞÇİLER NE DİYOR?
Bush’a ayakkabı fırlatan Iraklı Gazeteci Muntazar Zeydi: . İnsanlar Bush’a ayakkabı attığım için bana kahraman diyorlar. Bence asıl kahramanlar, Filistin için direnen ve dünyaya büyük bir insanlık dersi veren Mavi Marmara gemisindeki cesur insanlardır.
TARİH YENİDEN YAZILACAK, YAZ!- İSMAİL USLU
Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, üstünde pek durulmayan ama geçmiş dönemleri de aratmayan bir konuşma yaptı. . Koşaner’i selefi olan Genelkurmay başkanlarından ayıran bir yönü de vardı açıklamanın. Gönderme yaptığı kesim, siyasiler değil tarihçilerdi. Genel Kurmay Başkanının sözleri, şu soru işaretini de beraberinde getirdi: Siyaset bitti tarihe mi sıra geldi?
METİN YÜKSEL ÖLDÜ MÜ DERSİNİZ?- MERVE AKBAŞ
Metin Yüksel’in şehit edilmesinin üzerinden tam 32 sene geçti. Geçtiğimiz hafta, ilginç bir nedenle Yüksel’in şahadeti yeniden gündeme geldi, hatırlandı. Çünkü Milliyetçi Hareket Partisi’nin boğuştuğu kaset skandalında, adını sıkça duyduğumuz İhsan Barutçu’nun, Metin Yüksel’in katillerinden biri olduğu iddia ediliyor. .” Bu karmaşanın içinde, okurlarımıza Metin Yüksel’i ve davasını yeniden hatırlatmak istedik. 21 yaşında, hayatın henüz başında öldürülen bu adam kimdi?
ACİZ BİR ÜLKE: PAKİSTAN- ZEYNEP BETÜL ERHUN
Bin Ladin’in Pakistan topraklarında, izinsiz bir operasyonla öldürülmesi, ABD ile yıllardır süren işbirliğini bitirmeye yaklaşması, yeni müttefik olarak kendisine Çin’i ve Rusya’yı seçmesine rağmen yıllardır üzerinde yapılan hesapları durduramayan, Keşmir sorununu nihayete erdiremeyen bir Pakistan… Bu ülke, tüm bu sorunlarıyla yeni dünya ki “yeni” yerini arıyor…
SON ‘PERSONA NON GRATA’ LARS VON TRİER- ZEYNEP TUBA KESİMLİ
Avrupa, Von Trier’in kişisel kanaatini hoşgörüsüz, insanlık ideallerine aykırı olarak değerlendirdi. Ardından da tartışmalara sebep olan karar geldi: Ünlü yönetmen Cannes Film Festivali’ne katılmaktan men edilmişti. Kararın ardından Von Trier özür mesajı yayınlayıp “Yahudi karşıtlığım ya da herhangi bir ırka karşı önyargım yok. Nazi de değilim.” dese de fayda etmedi. Özgürlükçü komite kararını vermişti bir kere.

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
gercek-hayat-554.jpg


Burası Bir Adam, Bir Aşk Çapında…


Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisi 554. sayısında dikkat çekici bir kapakla okuyucusuyla buluşuyor ve “CHP+BDP= ERGENEKON+PKK” diyor.
BDP, CHP’Yİ PEK SEVDİ!- YUSUF ŞİMŞEK
Demokratik Toplum Partisi, CHP liderinin bölgeye yapacağı geziyi kolaylaştırmak için elinden gelen desteği vermiş, Hakkari’de kendi taraftarlarını Kılıçdaroğlu’nun mitingi kalabalık gözüksün diye meydana bile göndermişti. Aynı kentte Başbakan Tayip Erdoğan’ın ziyareti öncesinde kepenkleri kapattırıp, sokakları çöp içerisinde bırakan BDP’nin, Kemal Kılıçdaroğlu’na gösterdiği bu misafirperverlik ister istemez kafaları karıştırdı.
Bu sayıda dikkat çeken diğer başlıklar ise şöyle:
12 EYLÜL’DEN 12 HAZİRAN’A DARBECİLERE HUKUK ÇAĞRISI- REŞAT PETEK
Soruşturmaların göstermelik, siyasi çıkar amaçlı olduğu yolundaki değerlendirmelere katılmadığımı, sonucu ne olursa olsun darbe sanıklarının adalet önünde hesap vermelerinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Her şeyden önce darbe yapan generallerin gücünü halktan almadığı, kudretlerinin hukuktan üstün olmadığı, milletin verdiği karar ile yargılanabilmeleri başlı başına bir sonuçtur.
CEMEVİ’NDE BİR DİYANET İŞLERİ REİSİ- İSMAİL USLU
Cemevlerinin Aleviler tarafından ısrarla hukuki bir statüsü kazandırılmasının istenmesi Tekke ve zaviyelerle ilgili devrim kanununu da bir kez daha gündeme getirdi. Kanun, cemevlerine resmi bir statüsü verilmesinin önünde bir engel teşkil ediyor çünkü.
MLADİÇ’İN YAKALANMASI NİÇİN BU KADAR UZUN SÜRDÜ- ATAKAN YAVUZ
Atakan Yavuz, Bosna Savaşı esnasında BM ve uluslararası basın için çevirmen ve yapımcı olarak çalışan The Guardian gazetesi resim editörü Arnel Hecimoviç’in yazısını çevirdi.
GEÇMİŞTEN BUGÜNE BUGÜNDEN GEÇMİŞE- HÜSREV HATEMİ
1950 – 1956 arasında Kore Savaşı, Atatürk’ün naAşının Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e nakli, Vietnam (Hindiçini) olayları, Cezayir olayları, Stalin’in ölümü gibi olaylarla geçti. İlk beş yılda muhalefet ile Bayar ve Menderes arasında ciddi çatışmalar duyulmadı. Menderes değilse de Bayar, en az İnönü kadar “irtica”ya karşı idi.
MUSTAFA AKYOL: BEYAZ TÜRKLER KEMALİZM’E DİN GİBİ İNANIYOR- ZEYNEP BETÜL ERHUN
Mustafa Akyol’la, bir süre önce okuyucuyla buluşan kitabı “Beyaz Türkler, zenci Türkler ve Dağ Türkleri”nden yola çıkarak, Türkiye ve içinden geçtiğimiz siyasi ortam üzerine keyifli bir sohbet yaptık.
SİYASAL İSLAM: KUR’AN’DAN SÖYLEM ÜRETME!- FARUK YÜCEL
İki yıl önce, 8 Haziran 2009’da kaybettiğimiz Gerçek Hayat Dergisi Yazı İşleri Müdürü Faruk Yücel’i, ölümünün yıldönümünde, yayınlamaya fırsat bulamadığı bir röportajıyla yâd ediyoruz. Faruk, bu röportajı Zübeyir Yetik’le yapmış. Onu çok özledik, rahmetle anıyoruz…
“BURASI BİR ADAM BİR AŞK ÇAPINDA…” – MERVE AKBAŞ
“Ceddimiz 300 yıl kadar önce Kafkasya’dan Maraş’a gelip yerleşmişler. Bunlar üç kardeşmiş ve içlerinden birinin adı Zarif’miş. İşte bizim aile bu Kafkasyalı Zarif’ten geliyor. Daha çok bu sebeple olacak Kafkasya’yı çok seviyorum. Edebiyata lise yıllarında şiir ve kompozisyonlar yazarak başladım.” 1987 yılında kaybettiğimiz Cahit Zarifoğlu hayatını, kendi dilinden böyle anlatıyordu. Okuduğu okulları, yaptıklarını, yaşadıklarını…

http://dergilik.com/tag/gercek-hayat-bu-hafta/
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
İçinden Dicle Geçen Demokrasi



Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisi 557. sayısında YSK’nın tartışmalara sebep olan son kararını kapağa taşıyarak “YükSeK ihmal, derebeylik usulü tehdit, İçinden ‘Dicle’ geçen demokrasi” diyor.
İHMALKÂR YSK, TEHDİTKÂR BDP – MERVE AKBAŞ
Demokratik Toplum Kongresi üyelerinin konuyla ilgili çözüm önerisinin “tehdit”ten ibaret olması en az YSK’nın kararı kadar rahatsız edici. Şöyle de denebilir; Türkiye ihmalkâr YSK ile tehditkâr BDP’nin gerdiği bir ortamda yeni meclisini açmaya çalışıyor. Türkler’de, Kürtler’de bu tehditlerden sıkıldı artık. YSK’nın, bir seçilmişe yönelik kararının nasıl eleştiriyorsak, BDP’nin her haksızlığı tehdit yoluyla ortadan kaldırma yöntemini de aynı şekilde eleştiriyoruz. Çünkü her iki tavır da uygar bir topluma yakışmıyor.
Bu hafta dikkat çeken diğer başlıklar ise şöyle:
“DİRENİŞİ DEĞİL ADALETİ ÖNCELEMELİYİZ”- ADEM ÖZKÖSE
Bu hafta bir dönem Suriye’de yaşamış, Suriye’de yaşanan halk isyanına başından itibaren şahitlik etmiş, Ortadoğu üzerine uzun zamandır araştırmalar yapan Eko Politik Araştırma Merkezi Dış Basın Editörü Muttalip Tütüncü ile konuştuk. Kısa bir zaman önce Lübnan’a yaptığı ziyarette Hizbullah, Hamas, İslami Cihat gibi bölgedeki direniş hareketlerinin temsilcileriyle de görüşme fırsatı yakalayan Tütüncü, bu grupların temsilcilerine Suriye’de yaşanan olaylara nasıl baktıklarına dair sorular yöneltmiş.
MİTHAT PAŞA’DAN KENAN EVREN’E – ZEYNEP TUBA KESİMLİ
Sivil bir anayasaya, seçim mitinglerinde özellikle vurgu yapan Ak Parti’nin yeniden iktidara gelmesiyle, seçim öncesi başlayan anayasa tartışmaları daha da hararetlendi. Şimdilerde yeni anayasanın nasıl olması gerektiği konuşuluyor. Polemikler süredursun, Osmanlı’dan bugüne yürürlüğe giren, kaldırılan anayasaları, hangi şartlarda oluşturulup, kaldırıldıklarını hatırlatalım istedik.
İNAL BATU: AVRUP BİRLİĞİ OUT TÜRKİYE IN- ZEYNEP BETÜL ERHUN
Emekli Büyükelçilerimizden ve eski Milletvekili İnal Batu ile Yunanistan’da son dönemde yaşanan mali krizi, Avrupa Birliği’nin sorunlarını ve Türkiye’nin AB üyeliğini konuştuk. “Şimdi herkes dünyada yükselen güç olarak görüyor Türkiye’yi. Yunanistan dahi böyle görüyor. Papandreu konuşuyordu bugün, dinledim; yükselen Türkiye gibi bu krizden kurtulacağız diyordu. Bir Yunan Başbakanı’ndan bunları duymak müthiş bir şey, bunu biz rüyamızda göremezdik.”
KUTLU’NUN EDEBİYATIMIZA YAPTIĞI İYİLİK: HAYAT GÜZELDİR- AYKUT ERTUĞRUL
Usta hikâyeci, bu kitapla, yazarak da olsa kötülüğü çoğaltmamayı, insanlığın günahlarını gizlemeyi, en azından faş etmemeyi seçerek, pekâlâ edebiyatın gücünü koruyarak iyiliğin edebiyatının da yazılabileceğini bir kere daha kanıtlıyor.

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
İsrail’i Şirinleştirme Çalışmaları



Haftalık olarak yayımlanan Gerçek Hayat dergisi 558. sayısında harekete geçmek için Türkiye’deki son seçimleri bekleyen İsrail ve İsrail lobisini masaya yatırdı.
İSRAİLİ ŞİRİNLEŞTİRME ÇABALARI – MERVE AKBAŞ
Ortadoğu’da geçtiğimiz yıldan bu yana meydana gelen olaylar, İsrail’i Türkiye ile yakınlaşmaya mecbur etmiş görünüyor. Ak Parti’nin 12 Haziran seçimlerinde yüzde 50 oy alıp, yerini sağlamlaştırması ve Arap Baharı’yla Suriye’nin yaşayacağı muhtemel değişimler İsrail harekete geçirdi. İsrail, Türk kamuoyunun nazarındaki yerini bildiği için, ilk olarak popüler düzeyde haberlerle havayı yumuşatmayı amaçlıyor.
Bu hafta dikkat çeken diğer başlıklar ise şöyle:
SHAKİRA’YA AÇIK MEKTUP: HEPİMİZ İSRAİLLİ DEĞİLİZ – ATAKAN YAVUZ
Atakan Yavuz, Edward Said’in kızı Najla Said’in İsrail’i ziyaret eden şarkıcı Shakira’ya yazdığı ilginç mektubu Türkçeye çevirdi. “Hepimiz İsrailli değiliz, Shakira, mesele de bu. Modern İsrail Devleti İbrahim’in diniyle sadece aynı coğrafyayı paylaşıyor. Bazılarımız Filistinliyiz, İsrailli olamayız. Bazılarımız Gazzeliyiz ve İsrail’e gidemiyoruz bile. Bazılarımız Lübnanlıyız ve İsrail tarafından bombalandık. Bazılarımız Yahudiyiz ve İsrail’in yaptıklarına ve söylediklerine inanmıyoruz.”
ANADOLU’NUN KAYIP GAZOZLARI- AHMET MURAT
Ahmet Murat bu hafta, Anadolu’nun kayıp gazozlarını, muhafazakar eşcinselleri ve otogardaki ney sesini yazdı.
GENÇLER SURİYE İÇİN SINIRLARA DAYANIYOR – ADEM ÖZKÖSE
Suriye’de yaşananlara sessiz kalmayı reddeden bir grup inanmış adam harekete geçti. Farklı gruplardan, dergilerden, sivil toplum örgütlerinden yüzlerce genç Suriye halkına destek olmak için 16 Temmuz’da Hatay sınırına gidiyor.
YEMİNSİZLER PARTİSİ- İSMAİL USLU
CHP ‘de kaset operasyonuyla liderlik koltuğuna oturan Kılıçdaroğlu’nun tutarsız açıklamaları, Ergenekon tutuklularını aday gösterme iradesinin kendisinde olmadığını gösterdiği gibi “boykot” kararının da kendi iradesi ile aldığı bir karar olmadığını ortaya çıkarıyor.
ATİLLA YAYLA: TÜRKİYE’NİN İHTİYACI LİBERAL BİR ANAYASADIR – ZEYNEP TUBA KESİMLİ
Prof. Dr. Atilla Yayla ile önümüzdeki günlerde sıkça tartışılacak olan yeni anayasa meselesini, yeni bir anayasada hangi hak ve özgürlüklerin koruma altına alınması gerektiğini, başkanlık sistemini ve Kürt sorunun yeni anayasaya nasıl yansıyacağını konuştuk. “Türkiye için büyük bir tehlike, Erdoğan’ın başkanlık sistemine kafayı takmasıydı. Bereket versin, seçim sonuçları bu tehlikeyi önemli ölçüde ortadan kaldırdı. Çünkü AKP tek başına anayasa yapabilecek durumda değil.”
MİNSK HİKÂYELERİ – ZEYNEP BETÜL ERHUN
25 Haziran’da Rusya’nın öncülüğünde, Tataristan’ın başkenti Kazan’da bir araya gelen Ermenistan ve Azerbaycan liderleri 2008’den bu yana 8. görüşmelerini yaptı. Madrid Prensiplerine bağlı kalarak çözüme dair bir girişimde bulunmak için görüşen liderler, yine somut bir çözüm elde edemeden ayrıldı.

 
Üst