Füze'nin ucundaki hinlik

Hikem

Kıdemli Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
6,073
Tepkime puanı
702
Puanları
0
Füze'nin ucundaki hinlik

201120101148593459585_2.jpg
NATO zirvesinde kabul edilen Füze sistemi ABD'li silah şirketlerine para aktarmak için...

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]İngiliz savunma dergisi Jane's'in editörü Robert Hewson Füze sistemleriyle ilgili olarak çarpıcı bir değerlendirmede bulundu. Hewson, "Zirvede onaylanan füze sistemi ABD'li silah yapımcılarına para aktarmakla ilgili. İran'dan Avrupa'ya bir füze tehdidi riskine inanmıyorum. Savunma sistemi insanları korumakla değil, bazı şirketlere para aktarmakla ilgili" dedi.

HEDEF İRAN

Gül'e 'yılın devlet adamı ödülü'nü veren Chatham House'un Türkiye uzmanı ise İran'ın adının belgelerde geçmemesini önemli buluyor ancak pratikte bunun bir şeyi değiştirmeyeceğini söylüyor. Savunma dergisi Jane's'in editörü ise füze sisteminin ABD'li silah yapımcılarını ihya edeceğini vurguluyor.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e 'Yılın devlet adamı' ödülünü veren düşünce kuruluşu Chatham House'un Türkiye Uzmanı Fadi Hakura, Ankara'nın ABD'yle uzlaşmaya varmasını BBC Türkçe'ye değerlendirdi.

Hakura'nın zirveye bakışı şöyle:

"Türkiye'nin NATO belgelerinde sistemin İran'ı hedef almaması yönündeki itirazı kabul edildi ancak uygulamada çok fazla fark yaratmayacak. Çünkü bu füze sistemi gerçekten İran'ın nükleer kabiliyetini, bir ölçüde de Suriye'yi hedef alıyor. Ama başta İran tabi. Amerikan yönetimi bunu pek çok kez açıkça söyledi. NATO belgesinde İran'ın adının geçip geçmemesi teorik anlamda önemli. Ama pratikte bu füze savunma sistemi İran'ı hedef alıyor.

Türkiye komşularıyla ilişkilerini geliştirmeye devam etmeye istekli. Türkiye artık soğuk savaş döneminde olduğu gibi bir cephe ülkesi değil. Ama yine de Türkiye bazı seçimler yapmak durumunda. Çünkü bir yanda hızla nükleer program geliştiren İran, diğer yanda da İran'ın nükleer silaha sahip olma tehdidine karşı bir tür savunma mekanizması geliştirmeyi arzulayan ABD ve Avrupa var. Dolayısıyla sonuçta türkiye zorlu seçimler yapmalı. Bu füze savunma sistemi de bunlardan biri.

ABD'nin füze savunma sisteminin karar ve komuta yapısında Türkiye'ye bir tür söz hakkı vermesi olası. Ama, Washington'un Türkiye'ye bir tür veto hakkı vereceğini sanmıyorum. Aslında Türkiye'nin taleplerinde ima ettiği de bu. Dolayısıyla, vaziyeti kurtaracak bazı düzenlemeler gelecekte bulunacak. Zorlu müzakereler yapılır ancak sonuçta Türkiye için Washington'a 'hayır' demek çok zor olacak.

Türkiye İran sorununun çözümü için tek başına çok fazla şey yapamaz. Bölgesel bir düzenleme gerekiyor, en önemlisi İran'la Avrupa ve Amerika arasında. Bu tür bir düzenleme olmadan Türkiye'nin yapabileceği çok fazla şey yok.

İran'ın nükleer programı konusunda İsrail Batı'yı harekete geçirmeye çalışıyor. Türkiye'nin de İsrail'in niyetleri konusunda şüpheleri var. Bu da nükleer program sorununu daha da karmaşık hale getiriyor. Dolayısıyla Türkiye, Amerika, Avrupa ve İran'la birlikte çalışmadan, tek başına bir çözüm bulamayacaktır."

GUARDIAN: NATO AMACINA ULAŞTI

Guardian gazetesi de konuya sayfalarında yer verdi:

"Nükleer silahsızlanma, füze kalkanı, Türkiye'nin Avrupa ile ilişkileri konusunda köprü görevini üstlenen ve Rusya'ya gerçek bir stratejik ortaklık öneren NATO, en az bir on yıl daha 'amacına uygun' olarak yoluna devam edeceğini gösterdi.

Portekiz'deki zirve Avrupa Birliği ve NATO'nun güvenlik politikalarını kademeli olarak kaynaştırmaya zemin hazırlarken Türkiye iki organizasyon arasındaki herhangi bir işbirliği atılımını inatla reddetti. Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'Metinler bizim için yetersiz' diyerek ülkesinin AB ile kaplumbağa hızında yürüyen müzakarelerine olan öfkesini gösterdi ve NATO ve AB ile ilgili paragraf hariç zirveden memnun olduklarını söyledi."

[/FONT]
 

korakademik

Ordinaryus
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
2,236
Tepkime puanı
63
Puanları
0
iran ın eti budu ne ki
chirac ın açıklamısı değil mi
iran ı abd fazla büyütüyor
israil e atacağı tek bomba ile 20 dk sonra 200 nükleer bomba ile imha edilir diye iran a vurgu vurmadı mı

füze kalkanının asıl hedefi çin dir.
rusya bile işin içine girdiğine göre
tüm dünyanın orduları bir araya gelseler
çin in yarısı kadar ordu kuramazlar.
200 milyon askeri mevcut
askeri teknolojisini üretiyor üstelik
iran ın 200 adet askeri mi var:D
teknoloji mi üretiyor
geç kardeşim bunları
iç siyaset konuşmaları
 
Üst