Füze kalkanının önündeki tek engel Türkiye

  • Konbuyu başlatan Kaçak
  • Başlangıç tarihi
K

Kaçak

Guest
Dünya Bülteni/Haber Merkezi
NATO'nun füze kalkanı projesinin ele alınacağı 19-20 Kasım'daki Lizbon zirvesi yaklaşırken, ABD'nin, NATO şemsiyesi altında gerçekleştirmek istediği ve füze kalkanlarının Türkiye'ye konuşlandırılmasını öngörülen proje hakkında belirsizlik sürüyor.
NTV'nin haberine göre, zirve öncesi Rusya da NATO füze kalkanına dahil olmak istediğini açıklarken, Türkiye projenin önündeki tek engel olarak görülüyor.
Füze kalkanlarının konuşlandırılması muhtemel yerler Karadeniz, Kuzeydoğu ve Doğu Anadolu olarak belirtiliyor. Füze kalkanı için diğer adı geçen ülkeler ise Polonya ve Romanya.
Son dönem İran'la siyasi ve ticari olarak daha da yakınlaşan Türkiye, komşusuyla arasının bozulmasını istemiyor ve İran'ın NATO için başlıca tehdit olarak gösterilmesine karşı çıkıyor.
Bunun yerine füze sisteminin tüm ittfak bölgesini korumaya yönelik bir plan olduğunun net şekilde ifade edilmesini istiyor.
Rusya'yı tedirgin etmek istemeyen Amerikan yönetimiyse, aynı görüşte değil.

RASMUSSEN TEMASLARINI SÜRDÜRÜYOR
Öte yandan, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ittifakın yeni stratejisini ve füze kalkanı projesini görüşmek üzere, İngiltere Başbakanı David Cameron'la biraraya geldi.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Rasmussen, "NATO'nun geleceğini şekillendirecek yeni bir stratejik konsept üzerinden çalışıyoruz" dedi.
Rasmussen, 21'nci yüzyılın yeni tehditleri karşısında daha etkili mücadeleyi mümkün kılacak değişiklikler amaçladıklarını ifade etti.
Rasmussen, füze savunma sistemleri ve siber savunma alanlarında geliştirmeyle birlikte NATO üyesi olmayan ülkelerle işbirliğinin artırılması ihtiyaçlarını dile getirdi.
NATO'ya üye ülkeler, 19 Kasım'da Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenecek zirvede paktın geleceğini konuşacak.
Zirveye, NATO'nun yakın zamana kadar en büyük düşmanı Rusya'nın Devlet Başkanı Dimitri Medvedev de katılacak.
 

korakademik

Ordinaryus
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
2,236
Tepkime puanı
63
Puanları
0
engel yok
hiç olmadı zaten
komisyon pazarlığı yapılıyor
tek engel komisyonlarda anlaşamamak
 
Üst