Finlandiya eğitimde en başarılı ülke

forover

Üye
Katılım
16 Ağu 2010
Mesajlar
13
Tepkime puanı
1
Puanları
0



FİNLANDİYA EĞİTİMDE EN BAŞARILI ÜLKE OLARAK ÖRNEK ALINMALI
EĞİTİM SİSTEMİMİZDE MEGA PROJE OLARAK MODEL UYGULANMALIDIR.
http://www.infopankki.fi/tr-TR/Egitim_Sistemi/
Yıllık bir plan yaparsanız pirinç ekin; on yıllık bir plan yaparsanız ağaç dikin; bir ömür boyu için bir plan yaparsanız, insanları eğitin."
(Çin atasözü)

Finlandiya eğitim sistemi, dokuz yıllık temel eğitim, ikinci basamak düzeyindeki öğretim, yükseköğretim düzeyi ve yetişkin eğitimi olarak ayrılır.
http://www.infopankki.fi/tr-TR/Egitim_Sistemi/
  • Temel eğitim, diğer eğitim düzeylerine giden kapı olarak nitelendirilebilir.
  • İkinci basamak düzeyindeki öğretim, bir meslek kazanmaya yönelik eğitim olabileceği gibi, yükseköğrenim düzeyine erişilen yolda bir basamak da olabilir.
  • Yükseköğretim düzeyi, meslek yüksekokullarında, üniversitelerde ve yüksekokullarda görülen eğitim olabilir.
  • Yetişkin eğitimi bünyesinde mesleki alanlarda ya da, örneğin, yabancı diller ya da ilgi duyduğunuz uğraşı alanları gibi alanlarda eğitim görebilirsiniz. İnternet yardımıyla da öğrenim görebilirsiniz. Finlandiya Sanal Üniversitesi’nde (Suomen virtuaaliyliopisto) İnternet ağındaki öğrenim olanaklarıyla tanışın.
Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu’nun internet sayfalarında, Finlandiya’daki eğitim sisteminin genel hatlarının açıklandığı bir şema bulacaksınız. Söz konusu sayfalarda şu dillerde bilgiler bulunmaktadır:
Fince
İsveççe
İngilizce

Sivuilla on yleistietoa mm. esiopetuksesta, perusopetuksesta, toisen asteen koulutuksesta, korkea-asteen koulutuksesta ja aikuiskoulutuksesta.
Göçmenler İçin Mesleki Bilgi Alma Noktası’ndan (Maahanmuuttajan ammatti-info) Finlandiya’daki eitim sistemine ilişkin bilgiler edinebilirsiniz. Size verilecek metinler kolay anlaşılır olup, bu hizmet bir sözlükçeyi de içermektedir. Mesleki Bilgi Alma Noktası (Ammatti-info) Tampere şehri tarafından hazırlanmıştır.
thisisFinlandsayfalarında Finlandiya’da eğitim konusundaki bilgiler aşağıdaki dillerde bulunmaktadır:
İngilizce
Rusça


</SPAN>

"Soru sormaktan korkan, öğrenmekten utanıyordur."
(Danimarka atasözü)

İkinci basamak düzeyindeki öğretimin içine, lise ve meslek eğitimi girer. İkinci basamak düzeyindeki öğretim için, bahar ve güz dönemlerinde Finlandiya çapında düzenlenen ortak başvuru yoluyla başvuruda bulunulur. Ayrıca www.haenyt.fi adresindeki internet ağı hizmeti üzerinden de başvuru yapılabilmektedir. Elinizde Finlandiya’dan alınmış temel eğitim diploması yoksa, adı Joustava valinta (esnek seçim) olan farklı bir başvuru formunu doldurmanız gerekir.
Konuya İlişkin Ek Bilgi
Talim-Terbiye Dairesi’nin eğitm ağı başlıklı sitesinde, Finlandiya’da düzenlenmekte olan lise eğitimi, meslekî eğitim, meslekî yüksek eğitim ve üniversiteler hakkında Fince, İsveççe ve İngilizce olarak güncel bilgiler yeralmaktadır.
Birçok eğitim kurumuna yapılan giriş başvurusu genellikle bir sonraki sömestrin (yarıyılın) başlangıcından çok daha önce gerçekleşmektedir. Başvuruyla birlikte, dil bilgi düzeyini kanıtlayan belgenin sağlanması için de zaman ayırıp, gerekli işlemler yapılmalıdır. Yabancı öğrenciler için ayrı başvuru süresi bulunabilir. Başvuracağınız eğitim kurumunun başvuru süresi konusunda zamanında bilgi edinmenizde yarar vardır.
Kime Danışılır?

Okullarda, kendi okulunuzda sunulmakta olan eğitim-öğretime ilişkin bilgi alabileceğiniz eğitim danışmanları görev yapmaktadırlar. Bu danışmanlar aynı zamanda diğer eğitim kurumları ve bu kurumlara nasıl başvuru yapılacağı konusunda da bilgi vermektedirler.
Öğrenim Kılavuzu’nun (Opintoluotsi) sayfalarında, yaşamınızın değişik evrelerinde hangi eğitim kurumlarında öğrenim görebileceğiniz konusunda size eğitim danışmanlığında bulunacak kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Eğitim kurumlarına doğrudan başvuruda bulunarak da bilgi edinebilirsiniz.
Lise

Lise (lukio) çoğunlukla üç yıl sürer. Liseye gidebilmek için, elinizde temel eğitim diplomanızın bulunması gerekir. Lise öğreniminin ardından Olgunluk Sınavı’na (ylioppilastutkinto) girilir ve bu sınav başarıyla verilir. Olgunluk sınavı size, yükseköğretim kurumlarına girebilmenizde yardımcı olacaktır.
Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu’nun Temel Eğitim Sonrası Eğitim Kılavuzu (Opetushallituksen koulutusopas peruskoulun jälkeiseen koulutukseen): lise hakkındaki bilgiler, Lukiokoulutus başlıklığı altındadır.
Yetişkinler lise öğrenimlerini yetişkin liselerinde tamamlayabilirler.
’thisisFinland’ sayfalarında Finlandiya'daki uluslararası okullara ilişkin bilgi İngilizce olarak bulunmaktadır.
İkinca Basamak Düzeyinde Mesleki Eğitim

İkinci basamak düzeyindeki mesleki eğitim (toisen asteen ammatillinen koulutus) genellikle üç yıl kadar sürer. Mesleki eğitime geçmelerini kolaylaştırmak amacıyla, göçmenler için temel mesleki eğitime hazırlık eğitimi (ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus) düzenlenmektedir.
Bir mesleki eğitim kurumuna başlamadan önce, “onuncu sınıfa” devam ederek, temel eğitimde fazladan bir yıl daha öğrenim görmeniz olanaklıdır.
Değişik alanlardaki mesleki eğitim kurumlarına ilişkin bilgi (Opintoluotsi)
Çalışma ve Geçim Kaynakları Bakanlığı’nın internet sayfalarından değişik meslekler hakkında bilgiler edinebilirsiniz. Ammatillinenkoulutus.com adresindeki internet ağı sayfalarında meslekî eğitime ilişkin bilgiler Fince, İsveççe ve İngilizce olarak yeralmaktadır. Tarkistatko, että yllä oleva on niin kuin pitää? Aikaisemmassa käännöksessä oli yksi ylimääräinen linkki ja
Mesleki eğitimden sonra, meslek yüksek okulunda ya da yüksek okulda daha ileri düzeyde öğrenim görmeniz olanaklıdır. İleri düzey öğrenim hakkı otomatik olarak elde edilmez; bir eğitim kurumuna bu yolda kişisel başvuruda bulunulması gereklidir. İleri düzeyde öğrenim görebilmek için çoğunlukla giriş sınavını geçmiş olma zorunluluğu bulunur. Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi amacıyla okulunuzun eğitim danışmanına başvurabilirsiniz.
http://www.infopankki.fi/tr-TR/Egitim_Sistemi/
 

Meryem

Komplike
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
15,309
Tepkime puanı
759
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
Nüfus o kadar az ve ekonomi öyle iyi ki, aksini düşünmek ya da aksinin varolduğuna inanmak çok zor... :)
 

ummuhan

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eyl 2007
Mesajlar
12,943
Tepkime puanı
1,042
Puanları
0
Konum
Arz
Finlandiye ye mi göçsek....
 
Üst