Filistin Konulu Karikatür Yarışması

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
26661062675.jpg


1987'de İngiltere'de öldürülen Filistinli Karikatürist Naci El Ali adına Türkiye'de Uluslararası Karikatür Yarışması düzenleniyor. Yarışma, El Ali'nin 'Hanzala' karakterini dünyaya hatırlatma amacında.



Henüz 10 yaşındayken Filistin'den sürgün edilen, bir süre Lübnan'da mülteci kampında yaşayan ve mücadelesini çizerek sürdüren Naci El Ali adına Türkiye'de uluslararası bir karikatür yarışması düzenleniyor. 1987'de 50 yaşında İngiltere'de kendisine düzenlene bir suikast sonucunda ölümünün ardından 'Kanıyla Filistin'i çizen sanatçı' olarak anılmaya başlanan ve Filistin'deki vahşeti çizgileriyle dünya kamuoyunun gündemine taşıyan karikatürist, yarattığı Hanzala karakteriyle ismini ve mücadelesi ölümsüzleştirmişti. Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği (FHDD) ile HOMUR Mizah ve Karikatür Grubu tarafından bu yıl ilki düzenlenen 'Naci El-Ali Filistin' konulu Karikatür yarışmasında dereceye gireceklere 'Hanzala Toprak, Hanzala Özgürlük, Hanzala İntifada' ödülleri verilecek. Yaşları 18'i geçmeyen karikatüristler ise 'Hanzala Taş General' ödülü için yarışacak. Temmuz ayında başlayan başvurular 22 Kasım 2010 tarihinde sona erecek. Ödül töreni 11 Aralık 2010'da gerçekleştirilecek. El Ali'nin mücadele figürü Hanzala, ayağı çıplak, sırtı dönük, yamalı elbisesi ve elinde Filistin bayrağıyla 10 yaşında bir çocuk karakterdi.
sabah
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Resim_1284369777.jpg


Filistin Konulu Karikatür Yarışması

Yüzünü ‘’Özgür Filistin’’i görünceye dek dünyaya göstermeyecek ve hiç büyümeyecek ‘’Hanzala’’ karakterinin mimarı Naci El-Ali hatırasına düzenlenen ‘’Filistin’’ konulu, ‘’Naci El-Ali 2010 Uluslararası Karikatür Yarışması’’na katılımlar, 22 Kasıma kadar devam edecek.
Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği (FHDD) ile Homur Mizah ve Karikatür Grubu tarafından gerçekleştirilen yarışmada, jürinin toplanma tarihine kadar gönderilecek bütün eserler değerlendirmeye alınacak. Katılımın orijinal karikatürle yapılması ve karikatürlerin bilgisayar çıktısı olarak gönderilmesi halinde orijinal imza istenen yarışmaya katılacak eserlerin, A4 (21 x 29,7 cm) veya A3 (29,7x42 cm) boyutunda olması gerekiyor.
Gönderilen karikatürlerin herhangi bir yerde yayımlanması katılıma engel taşımazken, karikatürlerin başka yarışmalarda ödül almaması gerekiyor. Bütün dünya çizerlerine açık olan, en fazla 3 eserle katılma şartı olan yarışmanın sonuçları, 28 Kasımda açıklanacak ve ödül töreni 11 Aralıkta İstanbul’da yapılacak. Yarışmaya katılan eserler arasından jürinin seçeceği karikatürlerin yer aldığı bir albüm hazırlanarak, çalışmada eseri bulunanlara gönderilecek. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Zonguldak ve Antakya başta olmak üzere Ortadoğu ve dünyanın bazı şehir ve merkezlerinde katılımcı eserlerden oluşan gezici bir sergi düzenlenecek. Yarışma sonunda bir karikatüre Naci El-Ali Büyük Ödülü ile Hanzala Toprak Ödülü, Hanzala Özgürlük Ödülü, Hanzala İnsan Hakları Ödülü, Hanzala İntifada Ödülü olmak üzere eş değerde 4 adet başarı ödülü verilecek. Yaşları 10-13 ve 14-17 arasında olan 2 çizere Hanzala Taş General Ödülü sunulacak yarışmada, FHDD ile Homur Mizah ve Karikatür Grubu’nun vereceği özel ödüllerin yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşların ödülleri de dağıtılacak
 

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla
allah razı olsun kardeşim...
gündemi ele almak gerekir...
medya güçlü bir silah geçen hafta da5-7 tane fi ilistin filmleri hazırlandı bildiğimiz kadarıyla...
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Naci el Ali Filistin konulu uluslararası karikatür yarışması..



yarisma_dis.jpg

Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği karikatür yarışması için bir duyuru yayınladı. Duyuru şöyle:

Yıl 1948... Dünya, Ortadoğu’nun kalbinde, Filistin’de yaşanan işgale, soykırıma, sürgünlere tanıklık ediyor...
Ve yıl 2010... Siyonist İsrail, 62 yıldır yaptığı gibi bugün de dünyanın gözünün içine baka baka Filistin’i Ortadoğu haritasından silmeye uğraşıyor; Filistinlilerin yaşam haklarını ellerinden alarak, toprağına, suyuna, bağ bahçelerine, zeytin ağaçlarına el koyarak, yerleşim yerlerini bombalayarak, hapishanelerin içinde tutsak, dışında ise sürgün ederek ve elbette Filistin kültürünü yok etmeye çalışarak...
Biliyor ki Siyonistler, kültürü yaşadığı sürece Filistin de yaşıyor demektir!
Biz Filistin dostları da biliyoruz ki, dünyanın herhangi bir yerinde bir evde, bir sokakta, bir sinema salonunda, sergide bir fotoğrafta, bir romanda, şenlikli bir düğünde, bir şairin dizelerinde yahut bir tiyatro sahnesinde yaşıyor Filistin, yaşayacak da...
Bizler, Filistin’in özgürlüğüne kavuşacağı güne duyduğumuz inançtan alıyoruz gücümüzü...
İşte bu nedenle “Bir zamanlar bir Filistin vardı” dememek, dedirtmemek, Filistin’in değerlerini onurla taşımak ve yaşatmak adına yaptığımız etkinliklerimizde bu kez mizahı ve mizahçıyı da almak istedik yanımıza... Bu inançla çıktık yola ve Filistin’in yarattığı en ölümsüz değerlerden biri olan ünlü çizer Naci el Ali anısına “Filistin” konulu bir karikatür yarışması düzenlemeye karar verdik.
Naci el Ali’nin küskün karakteri Hanzala yüzünü dönsün diye...
Seçici Kurulunda Filistinli sembol isim Leyla Halid'in de bulunduğu yarışmamız ve derneğimiz hakkında bilgi, ekte iki dosyadadır.
Yarışma sonunda bir karikatüre Naci el Ali Büyük Ödülü verilecektir.
Bunun dışında eşdeğerde dört adet Başarı Ödülü bulunmaktadır. Bunlar;
HANZALA TOPRAK ÖDÜLÜ
HANZALA ÖZGÜRLÜK ÖDÜLÜ
HANZALA İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ
HANZALA İNTİFADA ÖDÜLÜ
Ayrıca yaşları 10-13 ve 14-17 arasında iki çizere HANZALA TAŞ GENERAL ÖDÜLÜ verilecektir.
Katılım Koşulları:
Yarışmada Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği ile Homur Mizah ve Karikatür Grubu’nun vereceği özel ödüllerin yanı sıra çeşitli kurum ve kuruluşların ödülleri de olacaktır.
Yarışmaya katılım orijinal karikatürle olmalıdır. Karikatürlerin bilgisayar çıktısı olarak gönderilmesi halinde orijinal imzalı (ıslak imzalı) olması gerekmektedir.
Yarışmaya katılacak eserler A4 (21 x 29,7 cm.) veya A3 (29,7x42 cm.) boyutunda olmalıdır.
Yarışmaya internet üzerinden gönderilecek eserlerin çözünürlüğü ise 300 dpi olmalıdır.
Gönderilen karikatürlerin herhangi bir yerde yayımlanmış olması yarışmaya engel değildir; yalnız başka yarışmalarda ödül almamış olması gerekmektedir. Yarışmacı yarışmaya en fazla 3 eserle katılınabilir.
Katılımcılar, son katılım tarihi 22 Kasım 2010 olan yarışmaya başvuru formunu “filistindayanisma.org” adresinden temin edip eksiksiz doldurarak, eserleriyle birlikte gönderebilirler.
Posta yoluyla katılım adresi ise:
Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği
Hüseyin Ağa Mah.
Dudu Odalar Sok.
No:10 Kat: 3
Beyoğlu/İstanbul


Yarışmaya son katılım tarihi 22 Kasım 2010.

27 Kasım’da toplanacak seçici kurul yarışma sonuçlarını 28 Kasım 2010 Pazar günü açıklayacak. Ödül töreni ise 11 Aralık 2010 Cumartesi günü İstanbul’da yapılacak.
Ödül töreninden sonra ise, yarışmaya katılan eserler arasından jürinin seçeceği karikatürlerin yer aldığı bir albüm hazırlanacak. Eserlerden oluşan gezici bir sergi düzenlenip İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Zonguldak ve Antakya başta olmak üzere Ortadoğu ve dünyanın bazı şehir ve merkezlerinde sergilenecek. Karikatürler kitaplaştırılıp sergilendikten sonra Karikatürcüler Derneği’nin sorumluluğu altında Karikatür ve Mizah Müzesi’nde korunacak.
 
K

Kaçak

Guest
Filistin...
Topragıma taşıma ...
Hamuruma , suyuma ..
Derdime , sevinçime ..
Yazıma çizgime...
Ve dahi hayatıma işlemediği sürece özgürlüğüne kavuşmayacaktır, ümmeti ayağa kaldıramayacaktır ...
 

türkü

Kıdemli Üye
Katılım
18 Tem 2007
Mesajlar
4,973
Tepkime puanı
975
Puanları
0
bu işler tabanın içten içe duyarlılıgı, bir ne yapabilirim kaygısı, bir sorulacak endişesi, belki bir dilegin hayalini kurarak gündemde tutmasına vesiledir o kadar. plaketin, ödülün en evlasını verseler, resmin en manidarını ben çizsem bir çocugu kurtarabilecek miyim? dev(let)ler işi bu. bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın diye düşünmeyenler. birlik işi.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Naci el Ali Karikatür Yarışmasında Sonuçlar Belli Oldu

Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği (FHDD)`nin Homur Mizah Grubu`yla birlikte düzenlediği Naci el Ali Uluslararası Karikatür Yarışması`nın kazananları belli oldu.
Seçici Kurul üyelerinden FHKC Siyasi Büro üyesi Leyla Halid ve Filistinli çizer Nedal Hashem`in de katılımıyla basın açıklaması yapıldı.
Naci el Ali Büyük ödülünü kazanan Gazzeli kadın çizer Ümeyye Cuha`nın eseri Filistinli küçük bir kızın dilinden "umut" konusunu işliyor. İşte birinci olan ve "Naci el Ali Büyük Ödülü" kazanan o karikatür:



23740.jpg

Arkası dönük olan Hanzala, "Benim adım Hanzala. Senin adın ne?" diye soruyor, duvarın arkasına saklanan kız da, "Umut" diye cevap veriyor.

41 ülkeden 458 karikatürün katıldığı yarışma sonunda kazanan isimler ve ülkeleri şöyle:
Naci el Ali Büyük Ödülü: Ümeyye Cuha (Gazze)
Hanzala İntifada Ödülü: Ömer Abdallat (Ürdün)
Hanzala Özgürlük Ödülü: Necmettin Asma (Türkiye)
Hanzala Toprak Ödülü: Muhammed Ebi Afefa (Filistinli Ürdün vatandaşı)
Hanzala İnsan Hakları Ödülü: Jitet Koestana (Endonezya)
Hanzala Taş General Ödülü: (14-17 yaş grubu) Burhan Demircan (Türkiye)
Hanzala Taş General Ödülü: (10-13 yaş grubu) Volkan Aydoğan (Türkiye)



Özel Ödüller:
FHDD (Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği) Özel Ödülü: Aasid Houcine (Fas)
Homur Mizan Grubu Özel Ödülü: Emre Çıldır (Türkiye)
Karikatürcüler Derneği Özel Ödülü: Bernard Bouton (Fransa)
Kemal Türkler Vakfı Özel Ödülü: Rahelleh Farhangi (İran)
Evrensel Gazetesi Özel Ödülü: Fadi Ebu Hasan (Suriye)
"Hanzala Özgürlük Ödülü"nü kazanan arkadaşımız Necmettin Asma`nın karikatürü:



23741.jpg

Naci el Ali Kimdir?
Naci el Ali, Filistin özgürlük mücadelesi ile özdeşleşen ve sırtı hep dönük olan Hanzala karakterini hemen hemen bütün çizgilerinde kullandı. Ünlü bir karikatür sanatçısı olan Naci el Ali, kendisini bir karikatür sanatçısı olmaktan çok, halkının davasına adamış isim olarak yaşamayı tercih etti. Mülteci çocuğu olan Naci el Ali, Filistinlilerin topraklarına, kendi yurtlarına dönmelerini çizgileri ile anlattı. Çizimleri ile Siyonist işgalcileri korkutan Naci el Ali`nin birçok karikatürü yayınlanamadan yakıldı. 22 Temmuz 1987`de Londra`da uğradığı suikast sonrasında hayatını kaybetti.

http://www.ozgundurus.com/Haber/Kul...arikatur-Yarismasinda-Sonuclar-Belli-Oldu.php
 

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
ustam dünya Hanzalayı sadece karikatur sanatı olarak hatırlıyor hanzalanın verdiği mesajı asla görmüyor ve görmemekte ısrar ediyolar ortada bir kanıksanmışlık basiretsizlik var gazzede yaşananlar artık çok normal gibi görünüyor bu duruma dayanamayıp seslerinii çıkaran insanlara düşman muamelesi yapılıp sesleri kesiltilmeye çalışılıyor yaşanmış bitmiş olayların hatırlatılması olur fakat orda sıcağı sıcağına devam eden olaylar varken gazzeyi hatırlatma adına yapılan bu faaliyetlerin olması Bizim ve dünyanın ne kadar trajı komik halde olduğumuzun göstergesidir değişen hiçbirşey olmuyor ve olmuycak gibi de ama her nekadar arap godamanların haremine genç kızları alma çabalarının çeyreğini zulme uğrayan kardeşleri için göstermese de ve bu zulme dayanamayıp bu durumun yanlış olduğunu haykırıp fiili harekete geçip belki insanlar bu sesi duyarda kanıksanılan yanlışı en azından düşünmelerine vesile olabilir diye öne atılan insanların düşman olarak görülüp susturulmaları bizi asla ümitsizliğe sokmıycak direnişe devam ve Tevekkelna Alellah...
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
YARIŞMAYA KATILAN DİĞER KARİKATÜRLERDEN BAZILARI:

23780.jpg



23781.jpg



23782.jpg



23783.jpg



23784.jpg








 
K

Kaçak

Guest
Gazzeli bir kardeşimizle sohbet nasip olmuştu ...
Aslında onlar için herşey normal , bize anormal geliyor ..
Beyabim benden 3-5 yaş büyük ..
7 çocuk babası imiş ...
Biz heyecanla konuşurken , o çok sakin durun yahu dont panik modundaydı ...
Hani bizde olur ya , amcaoğlum unv mezunu , dayım unv. ögretim görevlisi , halam bilmem ne modu ...
O bir başlıyor , bir abim, bir kardeşim , 2 amcaoğlum , 3 dayı kızı filan filan uzunca bir liste , şehit oldu ...
Farkediyorsunuz , fani oldugunu ...
Ölümle kucak kucağa yaşıyorlar ...
Ve dunyanın tepkisine o kadar aşina olmuşlar ki ...
Onlar şaşırıyor Mavi Marmaraya ...
Ağız birliği etmişcesine , temiz kanları bize ulaştı diyorlar ...
Ve şaşıyor , hadi biz alışkınız , davamız sınavımız hayatımız bu biz ölüyoruz -kanıksanmış bir ölümü kabul - ama diyor o 9 kardeş nasıl olurda Filistin için ölür ...
Bakıyorum diyor , Turkiye cennet gibi , bolluk bereket , güzellik herşeyiniz var neden gelsin Filistin için diyor ...
Duygu saygı ve sevgi gözlerinden okunuyor ...
Kendilerini degilde , onları dava adamı olarak görüyor , işte diyor gercek mucahid onlar ....
İlginç ya ...
Biz onlara şaşarız , onlar bize ...
Ama bunun yanında inanılmaz bir duruşları var ...
Tek dertleri var "İslami kimligimden " taviz verdimmi ....
Dik durmaya o kadar odaklanmışlarki , en kucuk şey için duruşumdan ayagım kayarmı kaygısı var ...
Tüm hesap ve hayat bunun üzerine ...
Hanzala ile alakası mı ...
Hanzalanın misyonu işte böyle birşey :)
Selamlar ...
 

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
Gazzeli bir kardeşimizle sohbet nasip olmuştu ...
Aslında onlar için herşey normal , bize anormal geliyor ..
Beyabim benden 3-5 yaş büyük ..
7 çocuk babası imiş ...
Biz heyecanla konuşurken , o çok sakin durun yahu dont panik modundaydı ...
Hani bizde olur ya , amcaoğlum unv mezunu , dayım unv. ögretim görevlisi , halam bilmem ne modu ...
O bir başlıyor , bir abim, bir kardeşim , 2 amcaoğlum , 3 dayı kızı filan filan uzunca bir liste , şehit oldu ...
Farkediyorsunuz , fani oldugunu ...
Ölümle kucak kucağa yaşıyorlar ...
Ve dunyanın tepkisine o kadar aşina olmuşlar ki ...
Onlar şaşırıyor Mavi Marmaraya ...
Ağız birliği etmişcesine , temiz kanları bize ulaştı diyorlar ...
Ve şaşıyor , hadi biz alışkınız , davamız sınavımız hayatımız bu biz ölüyoruz -kanıksanmış bir ölümü kabul - ama diyor o 9 kardeş nasıl olurda Filistin için ölür ...
Bakıyorum diyor , Turkiye cennet gibi , bolluk bereket , güzellik herşeyiniz var neden gelsin Filistin için diyor ...
Duygu saygı ve sevgi gözlerinden okunuyor ...
Kendilerini degilde , onları dava adamı olarak görüyor , işte diyor gercek mucahid onlar ....
İlginç ya ...
Biz onlara şaşarız , onlar bize ...
Ama bunun yanında inanılmaz bir duruşları var ...
Tek dertleri var "İslami kimligimden " taviz verdimmi ....
Dik durmaya o kadar odaklanmışlarki , en kucuk şey için duruşumdan ayagım kayarmı kaygısı var ...
Tüm hesap ve hayat bunun üzerine ...
Hanzala ile alakası mı ...
Hanzalanın misyonu işte böyle birşey :)
Selamlar ...


hocam bende onu diyorum algılar değerler bakış açıları anlayış herşey değişmiş bozulmuş doğru olanı bulabilmek için bile kafa patlatman gerek ki müslümanın zulme uğrayan kardeşine yardım etmesi kadar normal bşiy olamaz ve aslında doğru tektir bazen diyorumki dünyanın saçma sapan bilgileriyle dolan beynim sadece vahyin inşaa ettiği bir beyine dönüşse ne güzel olur sanırım çok çalışmam gerekiyor çünkü bu vehbi değil kesbi olacak bişiy diye düşünüyorum..
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Naci El Ali Karikatür ödülleri sahiplerini buldu

Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği ve Homur Mizah Grubu iş birliğiyle düzenlenen ''2010 Naci el Ali Uluslararası Filistin Konulu Karikatür Yarışması''nın ödül töreni, Beyazıt Devlet Kütüphanesindeki gerçekleştirildi.

Törende konuşan Dernek Başkanı Füsun Bandır, 1948'de Filistin halkının topraklarının işgal edildiğini ve bu topraklarda siyonist bir İsrail devletinin kurulmak istendiğini söyledi.

İsrail hapishanelerinde on binlerce Filistinli'nin bulunduğunu belirten Bandır, Filistin halkına karşı, dünyanın hiçbir yerinde kullanılmasına izin verilmeyen silahların kullanıldığını kaydetti.

Bandır, İsrail'in uyguladığı politikaları eleştirerek, bu politikaların yanlışlığının Mavi Marmara baskınıyla tescillendiğini ifade etti.

İsrail'in kendi güvenliğini sağlamak için yasa dışı duvar ördüğünü dile getiren Bandır, Filistinlilerin dost halklar tarafından yalnız bırakılmadığını söyledi.

Filistin'in İstanbul Konsolosu Abdülkerim El Hatip de Naci el Ali'yi tüm dünyanın kahramanlıklarıyla tanıdığını, kalemi, çizgisi ve mürekkebiyle düşmanlarını bile hayret ettirdiğini söyledi.

El Hatip, yardımlarından dolayı Türk hükümeti ve halkına, ayrıca yarışma vesilesiyle Naci el Ali'yi hatırlatan herkese teşekkür etti.
Yarışmacılara başarılar dileyen El Hatip, gelecek yarışmanın özgür Filistin'de yapılmasını umduğunu kaydetti.
Homur Mizah Grubu'ndan Canol Kocagöz de Filistin halkının İsrail'e karşı mücadele verdiğini belirterek, bu mücadelenin emperyalizme karşı bir direnme olduğunu söyledi.
Kocagöz, yarışmanın, Naci el Ali'ye ve öldürülen diğer karikatürcülere dikkati çekmek amacıyla düzenlendiğini ifade etti.

-ÖDÜLLER-
Brezilyalı ünlü anti siyonist çizer Carlos Latuff'un da katıldığı törende, Naci el Ali Büyük Ödülü'nü Gazzeli kadın çizer Omayya Joha aldı.

41 ülkeden 458 karikatürün katıldığı yarışmada, Hanzala İntifada Ödülü'nü Ürdün'den Omar Abdallat, Hanzala Özgürlük Ödülü'nü T
ürkiye'den Necmettin Asma, Hanzala Toprak Ödülü'nü Filistinli Muhammed Ebu Afefa, Hanzala İnsan Hakları Ödülü'nü ise Endonezya'dan Jitet Koestana kazandı.

Toplam 18 çocuk katılımcının başvuru yaptığı 10-13 yaş grubunda Hanzala Taş General Ödülü'nü Türkiye'den Volkan Aydoğan, 14-17 yaş grubu ödülünü yine Türkiye'den Burhan Demircan aldı.

Yarışma kapsamında verilen özel ödülleri kazanan isimler de şöyle:

FHDD Özel Ödülü; Fas'tan Aasid Houcine, Homur Mizah Grubu Özel Ödülü; Türkiye'den Emre Çıldır, Karikatürcüler Derneği Özel Ödülü; Fransa'dan Bernard Bouton, Kemal Türkler Vakfı Özel Ödülü; İran'dan Rahelleh Farhangi, Evrensel Gazetesi Özel Ödülü; Suriye'den Fadi Abou Hassan.
Ödül kazananlara, ''Kudüs toprağı'', ''İntifada taşı'', ''sınır teli'' ve ''sapan'' gibi sembolik ödüller verildi.

-HANZALA KARAKTERİ VE NACİ EL ALİ-
Filistinli karikatür sanatçısı Naci el Ali, yüzünü ''Özgür Filistin''i görünceye dek dünyaya göstermeyecek ve hiç büyümeyecek ''Hanzala'' karakterine çizgileriyle hayat veren karikatürist olarak biliniyor.

''Filistin davasının'' meşhur isimlerinden olan Naci El Ali, ''vatanından koparıldıktan'' sonra İngiltere'ye yerleşmişti. Filistin topraklarının işgaline sanatıyla tepki gösteren ve siyonizme eleştiriler yönelten Naci El Ali, 1987'de Londra'da kurşunların hedefi olmuş ve bir ay sonra yaşamını yitirmişti.

Ölümünden sonra ''Kanı ile Filistin;i çizen sanatçı'' olarak tanındı Naci el Ali... Ünlü karikatürist, geride 40 bin eser bıraktı. Naci el Ali'nin, her çizgisinin altında sırtı okuyucuya dönmüş küçük bir çocuk vardır. Hep 10 yaşındadır. Çünkü Naci El Ali yurdundan kopartıldığında o yaşta idi. Diken diken olmuş saçlarıyla Hanzala, Filistin dramını haykırır dünyaya. Hanzala kendini şöyle tanımlar:
''Ben Hanzala. Babamın adı: Önemli değil. Annemin adı: Nakba (Filistinliler işgalin ardından Filistin topraklarında İsrail devletinin ilan edildiği 15 Mayıs 1948'i Nakba yani büyük felaket günü olarak tanımlar.) Kız kardeşimin adı Fatıma. Ayakkabı numaram: Bilinmiyor. Çünkü ben hep yalın ayakla dolaşırım.''
AA
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Gazzeli çizere 'Naci El Ali' ödülü
Yüzünü ‘Özgür Filistin'i görünceye dek dünyaya göstermeyecek ve hiç büyümeyecek 'Hanzala' karakterine çizgileriyle hayat veren Naci El Ali adına düzenlenen Uluslararası Filistin Konulu Karikatür Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu.

41 ÜLKE KATILDI

Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği ve Homur Mizah Grubu işbirliğiyle düzenlenen ‘2010 Naci El Ali Uluslararası Filistin Konulu Karikatür Yarışması’nın ödül töreni Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde yapıldı.
Naci El Ali Büyük Ödülü’nü Gazzeli kadın çizer Omayya Joha aldı.

41 ülkeden 458 karikatürün katıldığı yarışmada, Hanzala İntifada Ödülü’nü Ürdün’den Omar Abdallat, Hanzala Özgürlük Ödülü’nü Türkiye’den Necmettin Asma, Hanzala Toprak Ödülü’nü Filistinli Muhammed Ebu Afefa, Hanzala İnsan Hakları Ödülü’nü ise Endonezya’dan Jitet Koestana kazandı.


Star
 

Ira

Paylaşımcı
Katılım
17 Ara 2010
Mesajlar
132
Tepkime puanı
19
Puanları
0
Türkiye'nin önderlik etmesi sevindirici...eyvallah
 
Üst