Fetva Vermek Neye Benzer

ALI25

Kıdemli Üye
Katılım
9 Nis 2015
Mesajlar
7,509
Tepkime puanı
106
Puanları
0
Konum
Almanya
Fetva vermek kelle vermeye benzer bir kisi kellesini masaya koyamiyorsa nasil olur da bir fetva vermekte hirsli hareket eder.

Fetva vermeden önce o kelleni hazirla eger o kadar cok cesarettin var ise buna sen ilkönce bir müftü degilsin.

Bir kisi mütfü olmadan ona fetva vermek uygun olmaz, sayet bir kisi fetva verecek ise o da ancak verilmis bu konuda fetvayi zikir etmesi ile yetinir.

Fetva vermek bir konuda hüküm belirtmek olur bir sey hakkinda bu caiz yada caiz degil demek hüküm oldugu icin bu gibi sözler birer fetva olurlar.

Kisi cok okumus ve ögrenmis olduklarini seyler demekle üstüne düsen bir vazifeyi yerine getirmis olur,ona her hangi bir konuda ayriyeten bir görüs belirtmek uygun düsmez.

Müftü kisi havas ehlinden degil ise oda bir mukallid olur ona da verilmis o konudaki fetvayi vermek bir uygun düser,oda öyle müftü de olsa tek kendi aklindan bir seye karar veremez sayet onu kesin ve bir sekilde saglam bilmiyorsa sukut etmesi kendisinin lehinde bir is olur.

Fetva vermek daha cok bir müftü nün isi olur eger o kisi bu konuda bir uzman ise en güzel olarak müftünün ayni zamanda bir alim insan olmasidir.

Verilen bir fetva ya itibar edilmesi icin de o kisinin o konuda uzmanligi var mi buna bir bakmak gerekir bu kisi müftü mü veya alim mi kendisi.

Bir misal olaraktan her okumus ve bilgi sahibi bir insan müftü ve alim gibi bir seviye de degil ise fetva veremez tek onada su düsmekte verilmis olan bu konudaki fetvayi vermekle yetinir.

Fetva vermek baska verilmis bir fetvayi zikir etmek farkli seyler misal olarak fetva vermek müftü gibi insan dan yada bir alim insan dan verilmis fetvayi zikir etmekte o müftü yada alim bir insanin sözünü nakil yapmak olur.

Fetva isi mütfü ye bakar bu konuda kisi alim ise müftü olmasada bir fetva vermeye ehil olur.

Her zaman bir müftü alim gibi bir insan da olmayabiliyor, bugün günümüz de ki insanlar icin diyorum bir misal olarak türkiye de böyledir.
 

ömerusta

Kıdemli Üye
Katılım
16 Ocak 2012
Mesajlar
6,913
Tepkime puanı
239
Puanları
0
ali sen gelmeden sırma saçlarım vardı geriye tarıyordum bir geldin saçımı başımı yoluyorum kel oldum kel ömer diyorlar senin yüzünden
 

ALI25

Kıdemli Üye
Katılım
9 Nis 2015
Mesajlar
7,509
Tepkime puanı
106
Puanları
0
Konum
Almanya
ali sen gelmeden sırma saçlarım vardı geriye tarıyordum bir geldin saçımı başımı yoluyorum kel oldum kel ömer diyorlar senin yüzünden
Ömer Usta ben geldim sen kötü mü oldun diyorsun ki sen bir suclusun öyle mi.

Simdi senin o sacin döküldü ise bundan benim ne sucum var ben mi döktürdüm yada ben mi onlari yoldum.

Bana kizip ve sinirlenecegine o yüce rabbine bir dua et sana da sabir versin ve de seni sakin bir insan kilmasini ondan dile bir zahmet.
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
@ALI25 üstadım

Sizin metodunuz sistematik ve belirli bir hiyerarşiye dayanıyor.

ömerusta ise çarşı gibi her şeye karşıdır.

Bu nedenle frekansların tutmaması normaldir.

Önemli olan müminlerin kardeş olduklarını unutmaması.

Herkes ayrı bir yol tutturmuş gidiyor.

Bu arada sayın @ömerusta saçlarımı yoldum filan diyerek latife yapmış.

İkinci hanımı alamadığı için biraz stresli.

best-cry-ever-o.gif
 

ALI25

Kıdemli Üye
Katılım
9 Nis 2015
Mesajlar
7,509
Tepkime puanı
106
Puanları
0
Konum
Almanya
@ALI25 üstadım Sizin metodunuz sistematik ve belirli bir hiyerarşiye dayanıyor.ömerusta ise çarşı gibi her şeye karşıdır.Bu nedenle frekansların tutmaması normaldir.Önemli olan müminlerin kardeş olduklarını unutmaması.Herkes ayrı bir yol tutturmuş gidiyor.Bu arada sayın @ömerusta saçlarımı yoldum filan diyerek latife yapmış.İkinci hanımı alamadığı için biraz stresli.

Eline saglik sen sag ol bu yazin icin Ebu Computer kardesim.

Genel olarak bir söz söyleyim bundan herkes bir nasibini alsin insallah.

Herhangi bir sey de her kes icin ölcü ne veya alinmasi gereken o sey nedir diye bir soruya söyle cevab verilir o seyin var olmasi ve de dogru da olmasi gerekli olur.

Simdi bir söz var veya gelmis bizler bunun hak ve dogru olduguna bakiyoruz degil mi peki bu söz dogru ve hak olduna dair delil var degil mi misal filan isi den gelir deyip red mi edecegiz veya kabul etmeyip bir inkar mi edecegiz bizede bu sey bir uygun düser mi.

Herhangi bir hak söz veya dogru haber olan birsey kimden gelir ise o kisiden dolayi degil de tek onun hak ve dogru bir haber oldugu icin alinmasi gerekli olur.


 
Üst