Felsefe gerçekten nedir(sizin hayat felsefeniz nedir)

melde

helina_roje
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
2,238
Tepkime puanı
24
Puanları
0
Konum
Ankara
felsefe kişiden kişiye göre değişebiliyor tarih boyu yaşayan nerdeyse çoğu filozoflar bir birleri ile çelişkili sözler sarf etmişdir düşündümki belki bizlerde yaşam felsefemizi sunmak isteriz felsefe sizde nedir hayat felsefeniz nasıldır?
 
S

SaLtan

Guest
her şey zehirdir,mühim olan dozdur.
kızılderili atasözü
 

Zeynep Özmen

Kevok_84
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
3,306
Tepkime puanı
11
Puanları
0
değişik düşünceler olabilir kimine göre hayatı sorgulamak kimine göre saçmalık
 

Vuslat Rana

Edep Ya Hu
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
786
Tepkime puanı
9
Puanları
0
Web sitesi
vuslatirana.blogcu.com
Felsefe meraktır.Bilgiye açlıktır.Araştırmak, düşünmektir.. Kollarını bağlayıp ben biliyorum edasına girmemektir. İlk duyuyormuş gibi dinlemek, yeni ne öğrenebilirimi sormaktır.

"Düşün Düşündür Ara Bul ve Yaşa"​
(Vuslat Atasözü ;) )​
 
M

Murat Sâki

Guest
SaLtan' Alıntı:
hayat felsefesi oluyor

benim bildiğim kadarı ile kızıl deriler felsefe yapaçak kadar gelişebilmiş değil ama yanlışta biliyor olabilirim

kültürden, kültüre felsefenin değişebileceği gibi kişiden, kişiyede değişebiliyor. örnek saltanın hayat felsefesi kaldırımda yürümek olabiliyor(ken) zınar'ın(ki) kaldırımda koşmak oluyor..saltan'da hedefine varıyor zınar'da tabi bu basit bie örnek genelde insanlar filozof olarak tanımlanan kişi veya kişilerinin yaşam, vs.. felsefelerini örnek alıyor buda felsefede popilizm'de olduğunu ortaya koyuyor örnek matrix felsefesi :)
 
S

SaLtan

Guest
dogrudur kizilderililer felsefe yapmaz.ancak felsefe yapmiyacak kadar ruhen ve kalben gelismis toplumdur kizlderilielr.don joun matusu bilirmisin bilmem.doga ustu gucleri olan hatta okudugumda peygmebermi bu!! sanrisina dustugum(hatta dort yıl boyunca kafamı istigal edip en metaduzey noktasında kalmış biridir).mukemmel otesi etkileyici yasama otelere ,erdeme,ahlaka,basariya donuk anahtarlar onda.bir insan hakkında karar vermeden önce onun pabuçları üzerinde durduğunu hayal et-diyebilecek kadar asmış bir uygarik,kizilderili uygarligi.onlar türk çünkü bering boğazını donduğu vakit geçen türklerin soyundan gelmişlerdir diyenlere cevap olarak kısa ve öz biçimde -ya boğazı sizin dedeniz değil de bizimki geçmişse- diye cevaplandırabilecek bilgelikte insanlar. keşke dünyaya onlardan biri olarak gelseydim dediğim tek topluluk
 
Katılım
16 Ağu 2006
Mesajlar
130
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
felsefe cevap bulmak için soru sormaz. zaten tam gerçek doğruda yoktur felsefeye göre. felsefe doğru kabul edileni sorularla yeniden yorumlandırmaktır.

benim hayat felsefem şudur: yaşam denilen şey aslında beyinde fiziki olarak var kabul edilen ama aslında olmayan şeydir. işte bunu ispatlamak. anahtar iddiam ise şudur: bir sebepten dolayı canı yanan ve hayır aslında canım yanmıyor diyenin (sağlam bir yoğunlaşma gerekir) can acısının azalması.
 
U

uhuvvet

Guest
her şeyi sorgulamak felsefe denildiği zaman aklıma bu geliyor benim
 

malik ejder

Profesör
Katılım
10 Eyl 2006
Mesajlar
1,582
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
yalnızlıklar ülkesi
Felsefe basitçe düşünmedir, kafa yorma, sorulara cevap aramadır. Sadece insanla ilgili değil, çevremizde gördüğümüz ve görmediğimiz maddi manevi her türlü konuda sorular soran ve açıkçası cevap bulmaktan çok sadece soru üreten bir bilim dalıdır. Çünkü sizin bulduğunuz cevaplar sadece sizi bağlar ve bunları diğer bilim dallarında olduğu gibi deney yoluyla ispatlayamazsınız. Ancak ikna etme yoluna gidebilirsiniz.
 

esvednur

Üye
Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
114
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Felsefe kelimesi Yunanca'da fhilo(sevgi) ve sophia (bilgelik) kelimelerinin yan yana gelmesinden oluşuyor... fhilosophia (bilgelik sevgisi). Yunanlı düşünürler için "Bilgiyi sevmek, bilginin peşinden koşmak" anlamını taşır...

bilgiyi sevmek.araştırmak,anlamak,yorumlamak

yaşamı bir şekilde anlamlandırabilme çabası oluyor sanırım
.
 

Hasan

Kardeşiniz
Katılım
9 Eki 2006
Mesajlar
6,112
Tepkime puanı
279
Puanları
0
Yaş
53
Konum
KALU BELA
Hayatın içinde zaten otomatikman felsefe var.Gereksiz yere kafayı takıp hindi gibi düşünmek yerine tefekkür edip feyz almak daha karlı.
 

talib

Kıdemli Üye
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
21,906
Tepkime puanı
1,076
Puanları
0
Konum
İstanbul
Felsefe ile İslam bağdaşmaz. Felsefe sırf akla dayalı olarak olaylar haklarında sorular sormak ve cevaplar aramaktır. Filozoflar başlangıçta aynı yoldadır ama sonuç itibariyle birbirlerini tekzib etmektedirler. Yani felsefe ayrıştırır. Ehli tasavvuf ise başlangıçta yolları farklı gibidir ama sonuçta Rabbi zü'l-Celal ve'l-Kemal hazretlerini bilmekte birleşirler. Nihayette birleştirir demektir.

Gözüm, aklım, fikrim var deme hepsini öldür!
Sana çöl gibi gelen, O göl diyorsa göldür!
NFK

Felsefeyi zihniyet olarak algılarsak, yukarıdaki şiir bizim felsefemizi olurşturmaktadır.
 
Katılım
27 Eyl 2006
Mesajlar
72
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Felsefenin tanımını yapmış herkes. Genellersek cevapları soru sorma sanatı demişsiniz. Doğrudur.

Her insan düşünüyorsa bir felsefe yapıyor demektir. Herkes bir felsefedir. Felsefenin saçmalık olduğunu savunanlarda kendilerinin saçmalık olduğunu söyler.

Bazen birini seversin ve ona güzel sözler söylemek için geceleri düşünürsün. Bazen birilerinden nefret edersin ve ona karşı söyleyeceğin sözleri düşünürsün. Düşünce varsa felsefede vardır.

Felsefenin kabul gören doğru dürüst bir tanımı yoktur.

Felsefecinin tanımı olabilir. Ve her felsefecide kendini başka bir şekilde tanımlar.

Her toplum felsefe yapar. Kızılderililerde yapar. Karayiplilerde, ruslarda, türklerde.

Afrikada kabile sistemi ile yaşayanlarda.

Fakat genellikle düşünceler dışa vurulmaz baskıcı toplumlarda. Afrikada yaşayanlar düşündüklerini söyleyemezler. Ortaçağda yaşayanlarda söyleyemiyordu. Türkiyede yaşayanlarda söyleyemezler.

Bu ve benzeri toplumlarda yönetenlerin felsefesi, yönetilenleri sindirmek için kurulmuştur.
 

ezfer

Asistan
Katılım
23 Eki 2006
Mesajlar
480
Tepkime puanı
14
Puanları
0
Konum
İstanbul
söz söylemeden 3 kez düşünmek...
buda benim felsefem
 
Üst