Fatiha Suresinin kaç ismi vardır? Sure, Mekke de mi inmiştir?

İlim Talebesi

Yasaklı
Katılım
18 Ağu 2014
Mesajlar
1,630
Tepkime puanı
28
Puanları
0
سُورَةُ فَاتِحَةِ الْكِتَابِ

Fatihatul Kitap Suresi

وَلَهَا ثَلَاثَةُ أَسْمَاءٍ مَعْرُوفَةٌ فاتحة الكتاب وَأُمُّ الْقُرْآنِ وَالسَّبْعُ الْمَثَانِي


Fatiha Suresinin bilinen 3 tane ismi vardır.

1-Fatihatul Kitap (Kitabı açan)
2-Ümmül Kuran (Kuranın anası)
3-Sebul Mesani (Tekrarlanan yedi)

سُمِّيَتْ فَاتِحَةَ الْكِتَابِ ؛ لِأَنَّ اللَّهَ بِهَا افْتَتَحَ الْقُرْآنَ . وَسُمِّيَتْ أُمَّ الْقُرْآنِ وَأُمَّ الْكِتَابِ لِأَنَّهَا أَصْلُ الْقُرْآنِ مِنْهَا بُدِئَ الْقُرْآنُ وَأَمُّ الشَّيْءِ أصله

لِمَكَّةَ : أُمُّ الْقُرَى؛ لِأَنَّهَا أَصْلُ الْبِلَادِ دُحِيَتِ الْأَرْضُ مِنْ تَحْتِهَا وَقِيلَ لِأَنَّهَا مُقَدِّمَةٌ وَإِمَامٌ لِمَا يَتْلُوهَا مِنَ السُّوَرِ يُبْدَأُ بِكِتَابَتِهَا فِي الْمُصْحَفِ وَبِقِرَاءَتِهَا فِي الصَّلَاةِ وَالسَّبْعُ الْمَثَانِي لِأَنَّهَا سَبْعُ آيَاتٍ بِاتِّفَاقِ الْعُلَمَاءِ

1-Fatihatul Kitap diye isimlendirilmesinin sebebi : Allahın Kurana onunla başlamasıdır.

2-Ümmül Kuran ve Ümmül Kitap diye isimlendirilmesinin sebebi , Onun Kuranın aslından olması ,ondan başlamasıdır.Birşeyin anası o şeyin aslıdır.

-Mekke için de , Ümmül Kura (Köylerin Anası) denilmiştir.Çünkü o yerin altından açılan memleketlerin aslıdır.

-Ümmül Kuran denilmesinin bir sebebi de ''Surelerden onu okuyan için bir önsöz ve rehber niteliği olması ,Mushafın en başına yazılması , Namazda okunması ve Yedi tekrarlanan ayet olmasıdır.

Alimlerin görüş birliğiyle Fatiha Suresi Yedi ayetten oluşmaktadır.

3-Sebul Mesanî denilmesinin sebebi , namazda tekrarlanması,yani her rekatta tekrar tekrar okunmasıdır.

Mücahid demiştir ki : Sebul Mesanî denilmesinin sebebi , Allahın bu sureyi bu ümmet için ayrı tutmuş olması ve bu ümmete vermesidir.

وَهِيَ مَكِّيَّةٌ عَلَى قَوْلِ الْأَكْثَرِينَ . وَقَالَ مُجَاهِدٌ : مَدَنِيَّةٌ وَقِيلَ نَزَلَتْ مَرَّتَيْنِ مَرَّةً بِمَكَّةَ وَمَرَّةً بِالْمَدِينَةِ وَلِذَلِكَ سُمِّيَتْ مَثَانِيَ وَالْأَوَّلُ أَصَحُّ أَنَّهَا مَكِّيَّةٌ لِأَنَّ اللَّهَ تَعَالَى مَنَّ عَلَى الرَّسُولِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِقَوْلِهِ " وَلَقَدْ آتَيْنَاكَ سَبْعًا مِنَ الْمَثَانِي " ( 87 - الْحِجْرِ ) وَالْمُرَادُ مِنْهَا فَاتِحَةُ الْكِتَابِ وَسُورَةُ الْحِجْرِ مَكِّيَّةٌ فَلَمْ يَكُنْ يَمُنُّ عَلَيْهِ بِهَا قَبْلَ نُزُولِهَا .


Sure nerede indir?

1-Fatiha Suresi , Alimlerin çoğunluğuna göre Mekkede inmiştir.

2-Mücahid ise Medine de indiğini söylemiştir.

3-Bir kısım Alimlere göre , Bu sure iki defa inmiştir.Bir defa Mekkede bir defa da Medinede inmiştir.Bu sebeple Sebul Mesani diye isimlendirilmiştir.

Fakat Birinci görüş (Mekkede indiği görüşü) daha sahihtir(daha doğrudur).Çünkü Yüce Allah Resul sav'e ''Andolsun ki sana tekrarlanan yedi'yi verdik''(Hicr,87)demiştir.

Bu ''tekrarlanan yedi'' den maksat , Fatiha Suresidir.Ayetin geçtiği Hicr Suresi de Mekke de inmiştir.
Ayetin inişinden önce onu onunla kesen olmamıştır.

[Tefsirul Beğavi,Suretu Fatihatul Kitab]

 
Üst