Fatih Sultan Mehmet beyaz perdede

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45

Ortadoğu'nun Türkiye ilgisi dizilerden sonra sinemaya kaydı. Katarlı medya şirketi Alnoor, 75 milyon dolara İstanbul'un fethini beyazperdeye taşıyor




Son dönemde Türk dizilerinden sonra Türk sinema sektörü de Ortadoğu'nun ilgisini çekmeye başladı. Katarlı medya şirketi Alnoor, Fatih Sultan Mehmet'in hayatını sinemaya aktarıyor.

Son dönemde yapılan en yüksek bütçeli filmlerden biri olmaya aday olan Fatih Sultan Mehmet'in hayatını anlatacak filmin adı Firman (Ferman) olacak. Fatih Sultan Mehmet'in Hollywood tarzı çekilecek film için 50 milyon dolarlık bir bütçe hazırladıklarını söyleyen Alnoor'un Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Al-Hashemi, 1453'te Doğu ile Batı'yı bir araya getiren Osmanlı Hükümdarı Fatih Sultan Mehmet'in hayatını daha geniş kitlelere yaymak istediklerini belirtti. Al-Hashemi, "Bu film İngilizce olacak ve tüm dünyada gösterime sunulacak. Ardından 30 bölümlük bir dizi film serisi çekeceğiz. Bunun için de 25 milyon dolarlık bir bütçe ayırdık" dedi.

Fatih Sultan Mehmet'in 1453'te İstanbul'u fethetmesi ile başlayan hoşgörü sürecinin Avrupa'da hâlâ etkisini sürdürdüğünü kaydeden Al-Hashemi, Fatih'in Fermanı'nın Avrupa'nın en eski özgürlük ve bağımsızlık belgelerinden biri olduğunu belirterek, "Farklı dil, din ve ırka hoşgörü sunuyor. Bunun tüm dünya tarafından bilinmesi gerekir" diye konuştu. Al-Hashemi film için Calinos Holding adlı Türk şirket ile el sıkıştıklarını, filmi birlikte beyazperdeye sunacaklarını aktardı.
Dizi Arapça ve Türkçe olacak
50 milyon dolarlık bir bütçe ile çevrilecek film tamamen İngilizce olarak beyazperdede yer bulacak. Filmin süresi 150 dakika yani 2.5 saat olarak belirlendi. Arapça ve Türkçe olarak yayınlanacak 30 bölümlük dizi ise bölüm başına bir saat olarak çekilecek. Film çekimleri için oyuncu kadrosu ve mekân net olarak belirtilmedi. Ancak filmin büyük kısmının İstanbul'da çekilebileceği vurgulanıyor. Al-Hashemi, filmin Arapça konuşulan 300 milyon nüfuslu Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerin ile Türkçe konuşulan Orta Asya'da yoğun ilgi göreceğini kaydetti.
Filmin maliyeti AROG'un 4.5 katı
Türk sinema sektörü son dönemde kalitesi ve konusuyla değil bütçeleriyle de gündemde yer bulmaya başladı. Son yılların en pahalı filmi rekorunu 2006'da gösterime giren 'Kurtlar Vadisi Irak' 14 milyon dolar ile elinde tutuyor. 'Kurtlar Vadisi Filistin'in bütçesi 11-12 milyon dolar, Mahsun Kırmızıgül'ün "New York'ta 5 Minare" 14 milyon dolar, Cem Yılmaz'ın 'AROG'u ise 11 milyon dolar.

Sabah
 

ibrahimi

Has Uşak
Katılım
19 Haz 2006
Mesajlar
23,463
Tepkime puanı
1,831
Puanları
0
Yaş
37
Konum
forvet arkası
Biz Türkler sahip çıkamazken soyumuza,millet sahip çıkıyor.Buyrun....
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Biz Türkler sahip çıkamazken soyumuza,millet sahip çıkıyor.Buyrun....

Hakkını vererek yansıtırlar inşallah.. Gerçi hakkını veremeseler de beğenmedik demeye yüzümüz olmayacak ki, biz kılımızı kıpırdatmamışız, Katarlılar üstlenmiş işi..
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Karamsar bakmayın arkadaşlar Fatmagülün suçu neymiş öğrendikten sonra el atar bizimkiler
Fatmagülden sonra yeni suçlular bulunmazsa sorun yok bekleyelim bakalım...
 

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
75 milyon dolarlık Fatih dizisinin senaryosu "Dünyanın İlk Günü" romanından

Türk-Katar ortak yapımı 75 milyon dolar bütçeli Fatih Sultan Mehmet dizisi ve filminin senaryosunun Beyazıt Akman'ın kaleme aldığı "Dünyanın İlk Günü" kitabından yapılacağı bildirildi.


Epsilon Yayınları'ndan yapılan açıklamada Türk dizi filmleri sektöründeki ihracatın yaklaşık yüzde 80'ini yapan Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gülgen'in basına, Türk-Katar ortak yapımı 75 milyon dolar bütçeli İstanbul'un Fethi dizisi ve filmi için senaryo çalışmalarının Beyazıt Akman'ın kaleme aldığı "Dünyanın İlk Günü" kitabından yapılacağı bilgisini verdiği belirtildi.
Epsilon Yayınları Genel Yayın Müdürü Yardımcısı Meltem Erkmen, "Dünyanın İlk Günü" kitabının Amerika'da İllionis State Üniversitesi'nde Batı'da Türk ve İslam algısı üzerine doktora çalışmalarına devam eden ve bu konuda ders veren Beyazıt Akman'ın beş yıllık bir çalışması sonucu ortaya çıktığını söyledi. Romanda İstanbul'un fethinin Fatih Sultan Mehmet, Yeniçeri İskender ve Batılı seyyah Alberto Balbi'nin gözünden anlatıldığını ifade eden Erkmen şunları belirtti: "Akman'ın beş yıllık bir araştırmayla yazdığı 700 sayfalık eseri 'Dünyanın İlk Günü' son zamanların en çok satan tarihi romanları arasında yer alıyor. Kitap, şu ana kadar 6 baskı yaparak 22 bin satış rakamına ulaştı. Roman, hem eleştirmenler hem de okurlar tarafından büyük beğeniyle karşılandı. Dünyanın İlk Günü, İstanbul'un fethini ve Osmanlı toplumunu oryantalist bakış açısından uzak bir şekilde, tamamen kaynaklara ve tarihi gerçeklere uygun bir şekilde anlatıyor. Akman, ayrıca son zamanlarda 'Muhteşem Yüzyıl' dizisindeki oryantalist çarpık bakış açısına en ağır eleştirileri getiren isimler arasında yer almıştı. Roman ve çekilecek dizi ve film özellikle son günlerde büyük tartışmalara yol açan Muhteşem Yüzyıl dizisine de en güzel cevap olacaktır."
Romanın İstanbul'un fethini epik bir film gibi anlattığını ifade eden Erkmen, "Romanın senaryolaştırılma aşamasında çok büyük zorluklarla karşılaşılacağını sanmıyorum. Zira kitap daha çıkar çıkmaz, hayranları romanın bir film tadında ilerlediğini söylemiş, Facebook'da romanın Fatih dizisi olması için gruplar kurulmuştu." dedi.
Erkmen, yapım gerçekleşirse Türk dizi ve sinema endüstrisinin en büyük bütçeli ve uluslararası projesi olacağını sözlerine ekledi. (CİHAN)
 
Üst