Fas usulu etli sebzeli kuskus

cicek demeti

Sükut
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
11,683
Tepkime puanı
3,778
Puanları
0
Yillar once Berlin’de Fas’li (Maroccan) bir arkadasimin annesinin hazirladigi kuskus ve uzerine servis ettigi etli sebzeli turlunun lezzetini hic unutmadim.
Arap marketinden, kuskusumu satin alip eve geldim ve internette arastirmaya giristim. Aslinda oldukca teferruatli hazirlanan bu yemegi, ben elimden geldigi kadar pratik ve kendi damak zevkimize uygun olarak hazirladim.
Bu yemegi Araplar, ozel hazirlanmis cift katli “CousCous tencerelerinde” pisiriyorlar. (Resimler bolumunde gorebilirsiniz!!!! Orjinalinde et ve sebzeden olusan turlunun icine:
1 demet taze kisnis (iple baglanmis! Yemek pisince cikariliyor icinden)
1 cay kasigi Zerdecal tozu
2 cay kasigi zencefil tozu
1 cay kasigi Ras El Hanout baharati (binbircesit baharat karisimi)
cay kasigi ucu safran
bal kabagi ve taze kereviz sapi giriyor.
Ben yukarida yazdiklarimi, yemegimde kullanmadim. Arzu eden ve otantik yemekleri sevenler kullanabilirler.
Ben asagidaki malzemelerle pisirdim ve kuskusum ve turlum cok lezzetli oldu.



Sebzeli-Arap-kuskusu-Couscous-Arabic-marocco-150x150.jpg
Sebzeli-Arap-Kuskusu-Couscous-150x150.jpg




Kuskus icin:
500 gr kuskus
500 ml. kaynar su (islatmak icin)
1 yemek kasigi zeytinyag
3-4 yemek kasigi tereyag
Turlusu icin:
1 kilo iri parca dogranmis kuzu yada dana eti
1 su bardagi haslanmis nohut
3-4 orta boy sogan
3-4 dis sarmisak
2 kabak
2 patlican
2 havuc
2 patates
3 yemek kasigi kuru uzum
4 domates yada 1 kutu konserve domates
tuz, karabiber, kirmizi toz biber

Etinizi yikayip dudukluye, yoksa tencereye koyup 2 bardak su ile pisirin.
Tum sebzelerinizi, iri iri dograyip hazir edin.
Baska bir tencerede biraz sivi yag ile ufak dogranmis sogan ve sarmisaklarinizi kavurun.
Minik dogranmis domateslerinizi ve salcanizi ekleyip, etlerinizi suyu ile birlikte bu sosa ilave edin.
Tuzunu, karabiberini atip, lezzetini kontrol edin.
Kisik ateste alin ve uzerlerine patlican, havuc, kabak ve patateslerinizi, nohut ve uzumlerinizi yerlestirin.
Suyunu kontrol edin, gerekirse kaynar su ilave edin.
Sebzeleriniz yumusayinca, yemeginiz hazirdir.
Kuskusun hazirlanisi:

500 gr kuskusunuzu, icine 1 yemek kasigi zeytinyag katilmis, 500 ml kaynar su ile islatin. Yani olcu olarak bire bir. (Ayni kisirin, bulgurunu hazirladigimiz gibi)





Tenceredeki turlunuzun sebzeleri tam pismeden, kuskusunuzu uzerinde buharlayin. Yaklasik 7 -8 dak. buharlama suresi yeterli olacaktir.
Yemegimizin sosunu ayri bir kasede masada bulundurursaniz, dileyen kuskusunu bu sosla islatir.
Bu yemek, orjinalinde , iri parcalar halinde kesilmis, 1,5 kilo kuzu kolu ile pisirilir.
Ben burada bulamadigim icin iri dogranmis dana eti kullandim, cok da guzel oldu Kuzu eti sevmeyenlere tavsiye edilir.
Etimi once duduklu tenceremde pisirdim, sonraki islemlerde basinc uygulamadan yine duduklunun icinde pisirdim ve kuskus icin duduklumun buhar aparatini kullandim.

Yumusayan kuskusumuzu, avuclarimizin ici ile, yavas yavas ufalayarak (dikkatlice! ezmeden!)birbirinden ayiriyoruz. Gerekirse elimizi, soguk suya batirarak, bu islemi kuskuslarimiz birbirinden ayrilana kadar yapiyoruz.
Etlerimizin pistigi tenceremizin ustune oturttabilecegimiz, bir tel suzgec yada kevgirin icine kuskusumuzu aliyoruz.
Tereyag ve tuzumuzu ilave edip, tenceredeki turlumuzun uzerine oturtup biraz buharliyoruz.
Bu arada kasikla, ara ara karistiriyoruz.
Kuskusumuzu, genis bir servis tabagina alip, uzerine turlumuzu yerlestiriyoruz.




kuskus-tenceresi1-150x150.jpg
kuskus-tenceresi-150x150.jpg



periler sofrasindan alintidir



(bu sekilde tencerede yapiliyor ben yapiyorum can kardeslerim gercekten lezzetli...afiyet olsun...​
 

ahsensena

Paylaşımcı
Katılım
31 Ara 2010
Mesajlar
107
Tepkime puanı
19
Puanları
0
Konum
bursa
teşekkürler çiçek demeti emeğine sağlık inşallah denicem:)
 

cicek demeti

Sükut
Katılım
7 Ocak 2011
Mesajlar
11,683
Tepkime puanı
3,778
Puanları
0
Rica ederim ben yapiyorum degisik bir tad ama cok guzel...afiyet olsun..
 
Üst