Facebook'ta yapacağınız en büyük hatalar

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Sosyal Ağ’larda çok zaman geçiren kişiler dikkat etmeleri gerekiyor. Burada göstereceğiniz davranışlara işinizden kovulmanıza veya arkadaşlarınızdan kopmanıza neden olabilir.


Facebook, birçok kişi için hayatın bir parçası. Dolayısıyla hayatta nasıl dikkat ediyorsanız, Facebook gibi sosyal ağlarda da dikkat etmeniz gerekiyor. Nasıl davranılması gerektiğini, ne konuşup konuşmamanız gerektiğini ve neleri yayınlayabileceğinizi çok iyi bilmelisiniz.
Ne yazık ki birçok Facebook kullanıcısı bunlara dikkat etmiyor. Facebook yüzünden, işini kaybedenleri gazetelerde okuyoruz. Yapılan bir araştırmaya göre, Amerikan şirketlerinin %7’sinde, sosyal ağlardaki davranışları yüzünden işten çıkarmalar yaşandı. Hatta bu oranın gün geçtikçe daha arttığı da söyleniyor. Şirketlerin %20’sinde çalışanlar uyarıldı.

facebook21288969917.JPG
Facebook’ta hangi bilgilerin yayınlanmaması gerektiğini biliyor musunuz?

Bir kişinin, başka bir kişinin yazdığı Duvar alanındaki bir cümle, kovulmasına neden olabiliyor. Başka bir kullanıcı, farklı bir gruba üye olduğundan işini kaybedebiliyor.
Şirketler, kişilerin yazdığı yorumlarla, davranışlarla, üye olduğu gruplarla çalışanlarını daha iyi tanımak istiyor. O kişinin işte ne kadar performans gösterdiği çok önemli değil. Markanın imajı büyük önem taşıdığı için çalışanlar özenle seçilmek isteniyor. Bu yüzden, Facebook’a girerseniz bu hataları sakın yapmayın.

İşyeri Hakkında Konuşmak
Evet bu çok komik gelebiliyor. Ama Facebook’ta iş yeri hakkında konuşan birçok kişi mevcut. Öyle ki bazı insanlar Facebook’u rahatlayacağı bir mekan gözü ile bakıyor ve bu sayede tüm hırsını yazıya döküyor.
Buradaki en büyük hata gizlilik ayarları. Birçok kişi Facebook’un gizlilik ayarlarına hakim değil. Durum böyle olunca yazılan bir yorum yanlış kişilerin ellerine geçebilir.
Daha da kötüsü siz bütün ayarları yapmış olabilirsiniz. Fakat sosyal siteler sürekli güncelleniyor. Bazı güncellemelerde de bu ayarlar sıfırlanabiliyor. İşte böyle bir durum kullanıcıyı çok zor duruma sokabiliyor.

facebook61288970022.jpg
Birçok kişi Facebook’un gizlilik ayarlarına hakim değil.

Bu yüzden ne olursa olsun, işyeri hakkında kesinlikle konuşmayın. Çok sıkıldım, dayanamıyorum artık, patronum beni sinir etti, şu kişiden nefret ediyorum gibi cümleler işinize son verebilir.


Kimseyi Savunmayın
Hiçbir zaman işverenizi İnternet ortamında korumayın. Bu en çok yapılan hata. Her ne kadar işinizi ve işverinizi korumak isteseniz de böyle bir davranış kesinlikle geri teper.
Bunun nedeni esasında çok basit. Söyleyeceğiniz şey doğru olabilir, ama siz bu konunun ne yetkilisi ne de uzmanı değilsiniz. Ayrıca sizin fikrinizi kimse sormuyor.
Yapacağınız savunma şirketinizin alehine kullanılabildiği gibi zarar da verebilir. Bazı şirketler (Cisco) bu konuda çok hassas. Çalışanlar fikirlerini yazmaları için izin almak zorunda. Ancak işveren izin verdiğinde çalışan İnternet üzerinde yapılan bir tartışmaya katılabilir. Bazı şirketlerde sadece PR bölümü tartışmalara katılabilir.


Duyduklarınız sizde kalsın.

Çalışanların psikolojisi çok değişken olabiliyor. Şirket içindeki konuşmalar bazı kişilerin savunmaya geçmesine neden oluyor. Şirketinin durumu iyi veya kötü olabilir.
Hatta işten çıkarmalar da konuşulabilir. Her ne olursa olsun bu tür bilgiler kesinlikle sizde kalmalı. Bu bilgileri Facebook ve Twitter’da paylaşırsanız, sanki gazeteye haber vermişçesine muamele görürsünüz.
Şirket hakkında ne duyarsanız duyun, hiçbir şekilde onu sosyal medya ağlarında yazmayın. Bırakın bilgi sizde kalsın.


Sahte Profil Oluşturmayın
İnternet’e sahte bir profil oluşturmayın. Doğru bilgileri verin ve başkaların profillerine benzer kullanıcı adları oluşturmayın. Bu esasında çok önemli bir durum.
Çünkü bunu yaparsanız, herhangi bir tartışmaya karışmaya hakkınız olmaz. Hiçbir şirket kendi çalışanlarının sahte bir profil ile İnternet’te gezinmesini istemez.
Cisco bu tür bir durumu kendi çalışanlarına yasaklamış durumda. Cisco çalışanı farklı bir kimlik ve sahte bir ad ile sosyal ağlara giremez.


Özel hayatınız sizde kalsın.

Yeni nesil iş görüşmelerinde Facebook gibi sosyal ağların önemi büyük. Personel bölümü çalışanların veya iş başvurusunda bulunan kişileri bu tür ağlarda takip edip bilgi alıyorlar.
Çok fazla partilere giden kişiler, sigara ve alkol sorunu olan, yaşadığı olumsuz durum hakkında konuşan kişiler işe alınmadığı gibi işlerini de kaybedebiliyor.
Takıldığınız gruplar, özel hobiler ve politik yorumlarınız da ciddi bir şekilde takip ediliyor. Bu yüzden yarın öbür gün dert yaşamamak için, özel hayatınızı herkese açmayın.


Yüklediğiniz Resimlere Dikkat
Bir resim birçok sözden çok daha fazla şey anlatabilir. Bunu asla unutmayın ve paylaştığınız resimlere mutlaka dikkat edin. Parti sonrasında çekilen resimler birçok kişiye dert olmuştur. Bir kişi ile dalga geçmek ve bunu resim veya video ile paylaşmak, çok kötü bir geri dönüş getirebilir.


İnsanları düşündüren ve farklı yorumlar yapmasına neden olan resimlerden uzak durun.

Politik resimler başınıza dert açabilir. Buna ek olarak özel hayatınızı ilgilendiren resimleri de bu alanlarda paylaşmayın. Katıldığınız bir parti, özel bir gezi veya şaka da olsa çektiğiniz komik bir görüntü birçok kişinin hoşuna gitmeyebilir.
Bu konuda mutlaka dikkat edin ya da daha doğrusu iki tane Facebook hesabı acın. Biri iş için biri de özel hayatınız ile ilgili olsun.
İşte kullandığınız hesapta yukarıdaki kurallara uyun. Özel hesapta işyerinizde çalışan ve yakın arkadaş olarak görmediğiniz kişileri dahil etmeyin ve ne olursa olsun gene de dikkatli olun.

SDN - ShiftDelete.Net
 
Üst