Facebook İşe de Yarar!

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
22593.jpg

Güzel adamlar, güzel belgeseller


Facebook'u iyi şeyler için de kullanan gençleri gördükçe insan etkileniyor.



Hala Facebook iyi midir, kötü müdür tartışıladursun, Facebook’taki bazı sayfalar birbirinden güzel paylaşımlar yapıyorlar. İnterneti fuzuli işler dışında da kullanmayı bilen bilinçli gençler de bu güzel çalışmalara destek veriyorlar.
Geçtiğimiz günlerde Facebook’ta Aliya İzzetbegoviç sayfasında çok güzel bir Aliya belgeseli yayınlandı. Biz de gerek bu güzel belgeseli, gerek Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu gibi diğer bazı güzel adamlara ait belgeselleri hem inceledik, hem de haber verelim dedik.
23645.jpg

Aliya İzzetbegoviç

Belgesel, Yugoslavya’nın dağılışının anlatımıyla başlıyor öncelikle. Sonrasında Aliya’nın kendi ağzından hayat hikayesiyle devam ediyor. Bazı kısımlarda ablası ve oğlu, onun hayatıyla ilgili başka kısımları anlatıyorlar.
Belgeselin sonraki kısımları genellikle Bosna ve savaşlarla ilgili, aynı belgeselde denildiği gibi: “Bosna tarihi, Bosna için savaşmanın tarihidir.”
Aliya’nın gençliğinde din hakkındaki düşünceleri, bu düşüncelerini oturttuktan sonra Genç Müslümanlar grubu içinde gerçekleştirdiği etkinliklerden de uzun uzun bahsediliyor.
Aliya’nın ilk kitabı İslam Deklarasyonu da belgeselde yer buluyor kendine. Sonrasında Aliya’nın hapishane hayatı ve sonunda kızından aldığı güzel mektubun okunmasıyla devam ediyor belgesel.
Belgeselin 2. kısmı ise 90’ların başlarını konu alıyor genellikle. 90’ların başında Yugoslavya’nın durumu, Aliya’nın başkanı olduğu SDA (Demokratik Eylem Partisi), Bosna’nın bağımsızlık referandumu, sonuç olarak Bosna’nın işgali ve Sırpların uyguladığı katliamlar... Ama nihayet Bosna’nın bağımsızlığı ile sonuçlanan savaş, belgeselin ikinci kısmını oluşturuyor.
Belgesele şu adresten ulaşabilirsiniz: www.facebook.com/aliyaizzetbegovic
5894.jpg

Erdem Bayazıt

Tam olarak bir belgesel olmasa da kendi ağzından hayat hikayesini içeriyor ve sonraki kısımlarda konukların ağzından Erdem Bayazıt’ı dinliyoruz.
Programın hemen başında, Erdem Bayazıt’ın kısa bir biyografisi yer alıyor belgesel şeklinde. Mehmet Akif İnan, Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil ve Sezai Karakoç gibi kendisi için önemli olan kişileri kendi cümleleriyle anlatıyor Erdem Bayazıt. Edebiyat Dergisi, Mavera Dergisi, siyasete atılması, Afganistan’ın işgalinden sonra oraya gidişi gibi hayatındaki bazı önemli olaylardan bahsediyor.
23646.jpg

Belgeselin sonraki kısmında Erdem Bayazıt’ın eşi Ayşegül Bayazıt hanım, Erdem Bayazıt’ın nasıl bir aile babası olduğunu anlatıyor kendi düşünceleriyle.
Devamında programın konukları Ersin Nazif Gürdoğan ve Mostar Dergisi genel yayın yönetmeni Osman Nalbant, Erdem Bayazıt’tan bahsediyorlar. Örneğin, Erdem Bayazıt’ın Dostoyevski’yi çok sevdiği, en az okuduğu kitabını yedi defa okumuş olması gibi ayrıntıları anlatıyorlar bizlere.
Erdem Bayazıt’ın niçin siyasete girdiği, Turgut Özal hakkında neler düşündüğü, siyasetteki amacının ne olduğu gibi konulara da değinmeden geçmiyorlar.
Program henüz Erdem Bayazıt hayattayken, ama hasta olduğu sırada yapılmış. Bu program vesilesiyle kendisi için bol bol dua isteniyor programda. Aynı zamanda Erdem Bayazıt’ın iyileştikten sonra yayınlamayı planladığı kitabı hakkında da konuşuluyor.
Kendilerine ayrılan kısmın sonunda Ersin Nazif Gürdoğan, Erdem Bayazıt’ın kendisine yazdığı bir mektubu okuyor. Programın sonraki kısmında ise yazar Mehmet Doğan programa konuk oluyor ve Erdem Bayazıt’ın şiirini oluşturan altyapıdan söz ediyor.
Programın videosuna şuradan ulaşabilirsiniz: www.facebook.com/adilerdembeyazit
9719.jpg

Rasim Özdenören

Belgesel, Rasim Özdenören’in daha hayatının başındayken başından geçen ilginç bir hikayeyle başlıyor.
Devamında, Kemal Sayar, Ali Günvar, Hasan Seyithanoğlu, Nalan Barbarosoğlu, Murat Yalçın, Cevdet Karal ve Nuri Sağlam gibi isimler Rasim Özdenören hakkında bildiklerini ve düşündüklerini anlatıyorlar.
Sonraki kısımda Rasim Özdenören, kendi ağzından öğrenim hayatından, Devlet Planlama Teşkilatı’nda çalıştığı dönemden, filmleştirilen bir öyküsünden bahsediyor.
Belgeselin sonunda Rasim Özdenören, kendisini şu cümlelerle anlatıyor: “Bütün konular, yazmak isteyip de yazamadığım konulardır. O yüzden yazmaya devam ediyorum, acaba bu son teşebbüste yazmayı başarabilir miyim diye…”
Belgesele şu adresten ulaşabilirsiniz: www.facebook.com/rasimozdenoren
Cahit Zarifoğlu
23647.jpg

Sayfada iki belgesel yer alıyor. Birisi 2010 yılı içerisinde TRT tarafından hazırlanan belgesel, diğeri de 2007 yılında çekilen ve yönetmenliğini Mahmut Fazıl Coşkun’un yaptığı, Hece Dergisi’nin Cahit Zarifoğlu özel sayısıyla birlikte verdiği Yaşamak adlı belgesel.
Yaşamak belgeselinden kısaca bahsedecek olursak, Zarifoğlu’nun aynı isimli kitabına benzer şekilde kronolojik sıraya konulmadan, yine kitaptan bazı bölümlerin canlandırıldığı sahnelerden oluşuyor belgeselin bir kısmı. Diğer yandan Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Ersin Nazif Gürdoğan, Mustafa Ruhi Şirin gibi isimler, yine Cahit Zarifoğlu hakkında konuşuyor, kendisiyle yaşadıkları anılardan bahsediyorlar.
İki belgesele de şu sayfadan ulaşabilirsiniz: www.facebook.com/cahitzarifoglu

İsmail Kaplan haber verdi
 
Üst