Ezanın Meşru kılınması...

ibrahimi

Has Uşak
Katılım
19 Haz 2006
Mesajlar
23,463
Tepkime puanı
1,831
Puanları
0
Yaş
37
Konum
forvet arkası
Hicretin 1. senesi/miladi 622
Mekke'de iken Müslümanlar ibadetlerini gizlice yapıyorlar,namazlarını kimsenin göremeyeceği yerlerde kılıyorlardı.Dolayısıyla, orada namaza açıktan davet etmek gibi bir mesele söz konusu olamazdı.
Ancak, Medine'de manzara tamamıyla değişmişti.Dini bir serbesiyet vardı.Müslümanlar rahatlıkla idaetlerini ifa ediyorlardı.Din ve vicdan baskı altında bulunmuyordu.Müşriklerin zulüm,eziyet ve hakaretleri mevzu bahis değildi.
Mescidi Nebevi inşa edilmişti.Fakat, Müslümanları namaz vakitlerinde bir araya toplayacak bir davet şekli henüz tesbit edilmemişti.Müslümanlar gelip vaktin girmesini bekliyorlar,vakit girince namazlarını eda ediyorlardı.


Peygamberimizin Ashabla İstişaresi

Resul-i Ekrem birgün Ashabı kiramı toplayarak kendileriyle nasıl bir davet şekli tesbit etmeleri gerektiği hususunu istişare etti.Sahabilerin bazıları hristiyanlarda olduğu gibi çan çalınmasını,bir kısmı yahudilerdeki gibi boru öttürülmesini, bir kısmı da mecusilerinki gibi namaz vakitlerinde ateş yakılıp yüksek bir yere götürülmesini teklif etti.
Peygamberi Efendimiz, bu tekliflerin hibirini beğenmedi.
O sırada Hz. Ömer söz aldı ve Ya RasulAllah!.. Halkı namaza çağırmak için neden bir adam göndermiyorsunuz? dedi.
Rasuli Ekren o anda Hz. Ömerin teklifini uygun gördü ve Hz Bilale Kalk ya Bilal namaz için seslen diye emretti.Bunun üzerine Hz. Bilal bir müddet Medine sokaklarında Essela! Essela! (Buyurun namaza buyrun namaza) diye seskeleren Müslümanları namaza çağırmaya başladı.


Abdullah B. Zeyd'in Rüyası

Aradan fazla bir zaman geçmeden Ashabtan Abdullah b. Zeyd bir rüya gördü.Rüyasında bugünkü ezan şekli kendisine öğretildi.
Hz. Abdullah sabaha çıkar çıkmaz sevinç içinde gelip rüyasını Peygamber Efendimize anlattı.Resuli Ekrem efendimiz İnşAllah bu gerçek bir rüyadır! buyurarak davetin bu şeklini tasvip etti.Hz Abdullah Rasuli Ekremin emriyle ezan şeklini Hz. bilale öğretti Hz Bilal yüksek ve gür sedasıyla Medine ufuklarını ezan sesleriyle çınlatmaya başladı.


Hz Ömer'in de Aynı Rüyayı Görmesi

Medine ufuklarının bu seda ile çınladığını duyan Hz. Ömer heyecan içinde evinden çıkarak Resuli ekremin huzuruna vardı.Durumu öğrenince Ya RasulAllah! seni hak dinle gönderen Allaha yemin ederimki Abdullahın gördüğünün aynısını bende görmüştüm! dedi.
Peygamberimiz iki kişinin aynı şeyi görmesinden dolayı Allah'a hamd etti...


SAlih Suruç'un siyerinden alıntıdır...
 
Üst