Ey iman edenler iman ediniz...

  • Konbuyu başlatan BeHReM
  • Başlangıç tarihi
B

BeHReM

Guest
"Ey iman edenler iman ediniz"(nisa:136)

Bu ayette nasıl iman edilmesi gerekiyorsa öyle iman edin diye buyrulmaktadır. Nasıl iman edileceği ise ayetin devam eden kelimelerinde nelere nasıl iman edileceği açıklanmıştır.

Ey iman edenler! Allah'a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği Kitab'a, ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse sapıklığın en koyusuna düşmüş olur. (Nisa- 136)

İlgili ayetin tefsiri;

Ey imana gelenler Allah ve Resulüne, yani Muhammed Aleyhisselama ve Allah'ın bu Peygamberine tenzil buyurduğu (zaman zaman, kısım kısım indirmekte olduğu) bu kitaba, yani Kur'an'a ve bundan önce indirdiği kitap cinsine iman ediniz. Bunların bir kısmına iman ettiğiniz gibi, hepsine de iman ediniz. İbnü Kesir, Ebu Amr, İbnü Âmir kırâetlerinde meçhul sigasiyle ve okunur. Bunlara ciddi olarak iman ediniz. Zira her kim, Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine ve ahiret gününe küfreder (inanmaz), bunlardan birini inkâr ederse, son derece derin bir sapıklığa düşmüş, doğrudan uzaklaşmış, artık yolunu bulamayacak derecede şaşırmış, gayeyi kaybetmiş olur. Bununla küfrün bizzat (Nisâ, 4/116) hükmüne katılmış bulunduğu, yani her küfrün şirk demek olduğu açıkça gösterilmiştir.

Rivayet edildiğine göre yahudi hahamlarından bir topluluk, Resulullah'a gelmişler: "Ey Allah'ın Resûlü biz, sana, kitabına, Musa'ya, Tevrat'a ve Üzeyr'e iman ediyoruz ve bunlardan başka kitapları ve peygamberleri tanımıyoruz" demişlerdi. Peygamberimiz de: "Hayır, Allah'a, bütün peygamberlerine, Muhammed'e ve kitabı Kur'an'a ve ondan önceki her kitaba iman ediniz" buyurdu. "Yapmayız" dediler. Bu âyet nazil oldu ve hepsi iman ettiler. Dikkate şayandır ki, iman fıkrasında "Allah'a, Resulüne, Resulüne indirilen kitaba, ondan önce indirilmiş olan kitaba" diye dört şeye iman belirtilmiştir. Bu da "Allah'a iman, Peygambere iman, kitaplara iman" diye üç mertebede özetlenebilir. Halbuki küfür fıkrasında, "Allah'ı inkâr, meleklerini inkâr, kitaplarını inkâr, peygamberlerini inkâr, ahiret gününü inkâr" diye melekler ve ahiret günü de eklenerek beş şey açıklanmış, hem de Resul'e diğer Resuller de eklenerek cem' (çoğul siyasiyle) buyurulmuştur. Bununla Allah ve Peygamber'e, bütün kitaplara imanın, her halde bütün peygamberlere, meleklere ve ahiret gününe imanı içine aldığı gösterilmiş ve bir insanın Allah'a, Peygamber'e ve kitaplara iman iddia edip de peygamberlerden birini, melekleri veya ahireti inkâra kalkışması ve bu hususta gelmiş olan âyetleri tevile çalışması ihtimali bulunduğundan, bunları inkâr edenlerin Allah'ı da inkâr etmiş oldukları bilhassa açıklanmıştır.


Elmalılı H. Yazır
 
Katılım
10 Kas 2006
Mesajlar
52
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Allah(c.c) razı olsun inşAllah kardesim..güzel bi paylasım ve onemli bi konu:(
 

seher

Doçent
Katılım
31 Ağu 2006
Mesajlar
1,038
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
38
Konum
...
bu ayet hep ilgimi çekmişti sğl:shake2[1]:
 

dayi

Profesör
Katılım
15 Kas 2006
Mesajlar
1,918
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Yaş
69
HU..:)

Yukarıdaki ayetin bir manası daha var..yani biz öyle anladık diyelim..kaynak yok çünki..

İman ettik diyoruz...neye?..kime?..

Önce çocukluk anlarımızda ana baba..amca teyze dayı...sonra camide hoca..okulda öğretmen..hep birşeyler söylediler din adına Allah adına..bizde büyüklerimizden duyduk..varmış bi Allah..eywallah..İman ettik..ne yapıyorlarsada taklid ettik..büyüklerimizin Allahına bizde iman ettik..iyi ama gel zaman git zaman bi arayıştır başladı..neticesindede yukarıdaki ayet bize şunu dedi..

dayı...iman ettiğin Allah,sana anlatılan Allah..yani birileri anlattı..inandın..şimdi tahkik et araştır...ve KENDİ HAKİKATİN OLAN ALLAHA iman et..yani bi iman etmiştin..anlatılana,duyduğuna...şimdide KENDİ HAKİKATİN OLAN ALLAHA..iman et...

Ey iman edenler..iman ediniz...iki aşamalı bir iman..bu yazdıklarımız sadece bizim ZEVKİMİZDİR..umumu bağlamaz..
HU..:)
 

fatıma1

Doçent
Katılım
30 Eki 2006
Mesajlar
1,106
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Konum
istanbul
Allah razı olsun BEHREM kardeş....Gerçekten günümüz müslümanlarının en çok değerlendirmesi üzerinde durması gereken bir ayeti kerime...Çok ilgingç bir hitab..iman edenler tekrar imana çağrılıyor....İman ettiğimiz konulardaki(ki günümüzün en büyük sıkıntısı)yalpalamalarımız ,hatalarımızı , eksikliklerimizi görmemiz için yeniden neye iman ettiğimizi gözden geçirmeliyiz...tekrarda fayda vardır...İmanımızın özünü yeniden öğrenip sağlam adımlarla ilerlemeliyiz...rabbim bizim adımlarımızı kendi yolunda sabitlesin...
 
Üst