Evliyaullah ve Mertebeleri

dilhuba

Profesör
Katılım
27 Eki 2006
Mesajlar
2,630
Tepkime puanı
20
Puanları
0
Konum
Manisa
Web sitesi
mustafababuroglu.sitemynet.com
Kemalat-ı velayet yani evliya mertebelerindeki yolculuk çeşit çeşittir. Bazıları evliya derecelerinden sadece birinciye ulaşma kabiliyetindedirler. Bazıları iki, bazıları üç, bazıları da dört mertebeye ulaşabilirler. Beş mertebeye ulaşabilenler ise oldukça azdır. Bu beş velilik mertebesinden birincisine ulaşabilmek Allah’ın “fiil tecellisine” bağlıdır (yani bütün fiilleri yapanın gerçekte Allah Teala olduğunu idrak etme, “Kuvvet yalnız Allah’ındır” [el-Kehf, 18/39] ayetinin tefekkürüne varma hali).

İkinci mertebeye ulaşabilmek de Allah’ın “sıfat tecellisine” bağlıdır (bütün sıfatların gerçekte Allah’a ait olduğunu idrak etme, kulların sıfatlarını Allah’ın sıfatlarının gölgesi olarak görme hali. “…Bir kulumu sevdiğim zaman onun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum… [Buhari, Rikak, 38] hadis-i şerifini idrak etmek).

Son üç mertebe ise, dereceleri farklı olmakla birlikte Allah’ın zati tecellilerine bağlıdır. Bu dervişin dostlarından çoğu bu mertebelerden üçüncüsünde bulunmaktadır. Az bir kısmı dördüncü mertebe ile münasebet kurmuş, azın azı da velilik derecelerinin sonu olan beşinci mertebeye ulaşmıştır.

Bu dervişe göre muteber olan kemal bu derecelerin ötesindedir. Cezbe ve süluk kemalatının üstünde olan bu kemal, ashab-ı kiramın zamanından sonra ortaya çıkmamıştır. Bu kemal ve yüksek derece yarın inşallah Hazret-i Mehdi’de zuhur edecektir.
Salat ve selam mahlukatın en hayırlısına.

İmam-ı Rabbani (ks), Rabbani İlhamlar,
 

müttaki

Profesör
Katılım
20 Kas 2006
Mesajlar
2,775
Tepkime puanı
75
Puanları
48
Konum
istanbul
dilhuba teşekkür ederiz..

La Faile illallah... La mevsufe illallah.. La mevcude İllallah.. ilk Üç meratip Fena makamlarıdır ve Vahdet-i vücuddur ilk üç Meratipden sonra Kişi Zirve noktasına çıkar ve Dördüncü Meratipde benliği kalmamış Dirilmiştir.. Hallacın enel Hak dediği makam burasıdır mutmain olan nefis

nefsin mertebeleri yedidir.. radiyye.. mardiye.. safiyye

yedinci meratip ise..nefs-i kamile yada nefsi safiyye.. A'dem Safiyullah olmakdır ki İnsanın Kemalatını tamamlamasıdır..

son üç meratip ise.. Vacibül Vücuddur.. ya da Vahdet-i şühud diyelim.. Allahın Efaline Sıfatına ve Zatına Şahit olmakdır...

birde yedinci meratip bugün yaşanmasaydı.. bu alemin yaratılış sebebi olmazdı

Allah yeri ve göğü altı günde yarattı yedinci günde arşına istiva etti denilen ayetin hakikati de İnsan-ı kamildir..
 
Üst