Rosasepia
Ordinaryus
Evde ekşi maya yapımı
Mayayı yapmaya başlamadan önce bir cam kavanozu güzelce yıkayıp sterilize edin. Yaklaşık bir yarım çay bardağı un ve bir okadarda çavdar unu yoksa bir çay bardayı un ve bir çay bardaği su. Su ılık olursa daha iyi olur ve ilk elinizle karıştırırsanız daha çabuk mayalanır.
Üzerini temiz bir bezle örtüp ılık bir yere alın ve fermente olmasını bekleyin. Fermente olduğu mayanın üzerinde minik hava kabarcıkları oluşmasından anlaşılabilir. Fermente olan mayanın yarısını kavanozdan alın yerine aldığınız kadar un ve su ekleyin. Bu yaptığınız işleme mayayı beslemek adı verilir.
(Benim hazırlamış olduğum maya 1. Gün olmasına rağmen aşırı kabardı, bu iyi bir işaret)
Bu işlemi her gün aynı saatte ve aynı miktarla sürdürün 7-10 gün içinde mayanız ekmek yapılabilir hale gelecektir gün içinde mayanız ekmek yapılabilir hale gelecektir.
Hemen ekmek yapmayacaksanız mayanızı bu noktadan sonra buzdolabına kaldırıp 3-4 günde bir de besleyebilirsiniz. Buzdolabının soğuğu mayalanmayı yavaşlatacaktır. Bu arada her mayanın karakteri farklı olduğundan beslenme ihtiyaçları da değişebilir. Mayanıza yakın ilgi göstererek en uygun beslenme düzenini kendiniz belirleyin.
Kullandığınız unun organik olmasına özen gösterin. Zira organik olmayan unun içindeki besin öğelerinin bir kısmı eksilmiş, unun gücü azalmış olabilir.
Mayanın üzerinde yapışkan bir su birikmişse mayanız besinsiz kalmış ve hastalanmış demektir. Hastalanan mayanın üzerinden bu suyu temizleyip mayanızı bol un ve az miktarda suyla besleyerek canlandırın.
/yazı kısmen alıntı
Mayayı yapmaya başlamadan önce bir cam kavanozu güzelce yıkayıp sterilize edin. Yaklaşık bir yarım çay bardağı un ve bir okadarda çavdar unu yoksa bir çay bardayı un ve bir çay bardaği su. Su ılık olursa daha iyi olur ve ilk elinizle karıştırırsanız daha çabuk mayalanır.
Üzerini temiz bir bezle örtüp ılık bir yere alın ve fermente olmasını bekleyin. Fermente olduğu mayanın üzerinde minik hava kabarcıkları oluşmasından anlaşılabilir. Fermente olan mayanın yarısını kavanozdan alın yerine aldığınız kadar un ve su ekleyin. Bu yaptığınız işleme mayayı beslemek adı verilir.
(Benim hazırlamış olduğum maya 1. Gün olmasına rağmen aşırı kabardı, bu iyi bir işaret)
Bu işlemi her gün aynı saatte ve aynı miktarla sürdürün 7-10 gün içinde mayanız ekmek yapılabilir hale gelecektir gün içinde mayanız ekmek yapılabilir hale gelecektir.
Hemen ekmek yapmayacaksanız mayanızı bu noktadan sonra buzdolabına kaldırıp 3-4 günde bir de besleyebilirsiniz. Buzdolabının soğuğu mayalanmayı yavaşlatacaktır. Bu arada her mayanın karakteri farklı olduğundan beslenme ihtiyaçları da değişebilir. Mayanıza yakın ilgi göstererek en uygun beslenme düzenini kendiniz belirleyin.
Kullandığınız unun organik olmasına özen gösterin. Zira organik olmayan unun içindeki besin öğelerinin bir kısmı eksilmiş, unun gücü azalmış olabilir.
Mayanın üzerinde yapışkan bir su birikmişse mayanız besinsiz kalmış ve hastalanmış demektir. Hastalanan mayanın üzerinden bu suyu temizleyip mayanızı bol un ve az miktarda suyla besleyerek canlandırın.
/yazı kısmen alıntı