Erken sahur yapmayın

Dergaz

Profesör
Katılım
31 Ara 2007
Mesajlar
1,685
Tepkime puanı
28
Puanları
0
Yaş
38
Konum
Ne fark eder ki
ADANA (A.A) - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyenlerinden Özgen Arı, gece uyumadan önce yapılan erken sahurla tutulacak oruçta, iftara kadar geçen süreyi uzatacağı için sağlık sorunları yaratabileceğini bildirdi.

Özgen Arı, yaptığı açıklamada, ramazan ayında beslenme düzeni değiştiği için sahur ve iftar yemeklerine önem verilmesi gerektiğini söyledi.
İftar ve sahur arasında meyve ve sütle yapılmış tatlı gibi gıdalar yemeyi öneren Arı, bunun 23.00 ve 24.00 saatleri arasında tüketilebileceğini ifade etti.

Arı, özellikle yaşlı ve hasta olanların oruç tutmasının sakıncalı olduğunu belirterek, ''Sahur yemeği ihmal edilmemeli. Çok başvurulan bir erken sahur uygulaması var. Uykuyu bölmemek adına gece uyumadan önce yapılan erken sahurla oruç tutmak gün içinde kan şekeri düşmesi, yorgunluk ve buna bağlı sağlık sorunlarına yol açabilir. Böyle bir uygulama çalışanlar için gün içinde verimi düşürür. Bunun yanı sıra kişide uyku hali, halsizlik, metabolizmanın yavaşlaması, baş dönmesi ve göz kararması gibi sorunlara yol açar'' dedi.

Ramazan'ın ağustos ayına rastlaması nedeniyle yaklaşık 16 saat oruç tutulduğunu ifade eden Arı, uyumadan önce gece yapılan erken sahurla bu sürenin 20 saati bulacağını bunun da sağlık riskleri oluşturabileceğini kaydetti.

Uzun süreli açlığa bağlı olarak iftar yemeğinde aşırı tüketimin önlenmesi için sindirimi yavaş olan ve besin değeri yüksek gıdalar içeren sahur yemeğinin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Arı, şöyle konuştu:

''Sahurdan sonra güne rahat başlamak için ağır yemeklerin yenmemesi gerekir. Oruç tutacak olanlar kızartma ve ağır yiyecekler yerine peynir, yumurta ve çorba gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketmeli. Havanın sıcak olması da dikkate alınarak sıvı içeriği yüksek yiyecekler tercih edilmeli. İftardan sonraki saatte su ihmal edilmeyerek düzenli olarak tüketilmeli. Meyve suyu, komposto ve yaz meyveleri unutulmamalı.''
İftarda ilk olarak çorba tüketilmesini öneren Arı, daha sonra sebze yemekleri, pilavlar ve çeşitli böreklerin sofralarda yer alması gerektiğini kaydetti.
 
Üst