Erkekte acı yokmuş acı!

med-cezir

Profesör
Katılım
13 Haz 2006
Mesajlar
1,692
Tepkime puanı
33
Puanları
0
Yaş
116
Konum
Hiçbir Yerde...
'Ağlamaz' denilen erkeklerin sırrı çözüldü. Erkeklik hormonu 'testosteron'un vücutta doğal ağrı kesici işlevi görerek erkekleri fiziksel acılara karşı daha duyarsız kıldığı anlaşıldı. Testosteron, doğal bir ağrı kesici işlevi görüyor. ABD'deki Princeton Üniversitesi'nde görevli uzman Michaela Hau ve ekibi kuşlar üzerinde çeşitli deneyler yaparak acıya dayanıklılıklarını ölçtü. Testosteron verilen ve verilmeyen kuşlar kıyaslandığında, testosteron verilen hayvanların acıya karşı daha dirençli oldukları görüldü.

Testosteronun insanlarda da ağrı duyumunu azalttığına dikkat çeken uzmanlar hormunun vücutta, doğal ağrı kesicilerin serbest bırakılmasını sağlayan bir dizi biyokimyasal reaksiyonu tetiklediğini söylüyor. Hau'ya göre testosteronun acıyı azaltmasının pratik bir nedeni var:

Savaşta ve aşkta
Zor durumlarda seviyesi yükselen testosteron, erkeklerin savaş ve tehlike durumlarında daha dirençli olmasını sağlıyor. Hau, "Acı azaldığında erkeklerin mücadele etme isteği artıyor" dedi. Florida Üniversitesi'nden Roger Fillingim, testosteronun kronik ağrıları dindirebilmek amacıyla kullanılabileceğini belirtti. Günümüzde kullanılan birçok ilaç, testosteron seviyesini düşürüyor.


 
Üst