Erkeğin İzzeti,Kadının İffeti...

Katılım
10 Ara 2009
Mesajlar
93
Tepkime puanı
11
Puanları
0
Erkek, Allah'ın bahşettiği bir ihsanı kötüye kullanmaktan ürpermelidir. Allah'tan korkmalı, ikrama mahzar yaratıldığını anlamalıdır. İzzetli erkek, bütün namusları kendi namusu gibi bilir. Zayıfa dokunmaz. Haramın zerresine iştahı yoktur. Helal olmayan bir gayesi,kadın diye bir meselesi olamaz. İçi dışı bir, niyeti halistir.

Kadının, imandan sonra en büyük fazileti iffetidir. Hatta "kadının süsü iffetidir" sözü bize bu konunun ehemmiyetini anlatır. Haya kadını güzelleştirir. Onun ahlakının iyi olmasını sağlar. Hayasız kadın ise bataklık misali insana çirkin gözükür. Erkeğin gücü kuvvetinde kadının gücü ise inceliğindedir. İncelik, kadının yaratılışından gelen bir özelliktir.

Bu özellik, dış etkenlerden etkilenmeyip bozulmazsa mükemmelliğini devam ettirir ve onu güçlü kılar. İffet sadece kadına ait bir özellik değildir. Erkek de iffetli olmalıdır. Böylece toplumlar mutlu, huzurlu ve güçlü olur.

Nefis, insanı her zaman yasaklara doğru yönlendirir. Allah'ın sevmediği işleri yaptırır. Akıllı insan, Rabbinin emir ve yasaklarını öğrenip şeytanın ve nefsinin tuzağına düşmemeli ve bu konuda Rabbinden yardım dilemelidir.
Nefsine uyup hataya düşen bir insan o anda Rabbinin tövbe kapısını çalmalıdır. Şüphesiz Allah (cc) merhamet sahibidir. Oruç bizi her şeye karşı koruyan bir kalkandır. Nefsimizi hiçbir şekilde kontrol edemiyorsak nefsimizi oruçla da terbiye edebiliriz ve böylece nefsi duygularımızdan arınabiliriz.

Günahkar insanlar, öncelikle kendilerine güvenleri zayıftır. Dıştan kendini beğenir gözükse de için için kendilerini pes bayağı görür. Vicdanlarına düşen zift renkli günahların karanlığında kaybolurlar. Ruhlarının yaşama coşkusu ölmüş, durumlarından ve varlıklarından nefret eder olmuşlardır. Ruhen sürekli sıkıntı içerisindedir. Sevemez, sevilemezler. Düşünceleri her şekilde günah olana kilitlenmiştir. Sevinçleri, neşeleri, kahkahaları hep yalandır. Yüzlerine vermeye çalıştıkları mana sahtedir.

Ayıpları hiçbir zaman gizli kalmaz, dostlukları uzun sürmez. Kirleri, pis kokuları etrafa yayılır. Bu insanlar nefislerinin tuzağına düşmüş insanlardır. Şehvet onları daha dünyada iken rezil etmiştir.

Bu konuyla ilgili ayetler:

· Sakın zinaya yaklaşmayın çünkü o çirkinliği meydanda olan bir hayasızlıktır. Çok kötü bir yoldur. (İSRA-32)
· Mümin kadınlara söyle: gözlerini korusunlar. Namus ve iffetini esirgesinler. (NUR-31)
· Hem vakarla evinizde durun da, daha önceki cahilliye döneminde olduğu gibi süslenip dışarı çıkmayın. (MÜ'MİNUN-5)

iffetle ilgili bir örnek;

İmam-ı Gazali Hazretleri anlatıyor:

Süleyman bin Yesar, Allah'a karşı fevkalade saygılı,haramlar karşısında hassas, kılı kırk yararak yaşayan, defterlerin uçuştuğu hesap gününde mahcup olacağı şeyleri yapmamaya çalışan bir gençti. Gerek dış görünümü, gerek zekası ve faziletleri ile dikkatleri çekiyordu.
Hacca gitmek niyeti ile Medine'den Mekke'ye doğru yola çıkmıştı. Bir konak yerinde çadırında yalnız başına oturuyordu. İçeriye bir kadın girdi. Maksadını anladığında başını elleri arasına aldı, sarsıla sarsıla ağlamaya başladı. Kadın şaşkına dönmüştü. Süleyman bin Yesar:
- Seni bana şeytan gönderdi. Fakat, ben de Allah'a karşı böyle bir saygısızlığı yapacak nasıl bir zaaf gördün ki, bu teklifi yapacak cesareti buldun, diyordu.
Kadın da ağlamaya başlamıştı. Hemen çadırı terk etti ve o günden sonra örnek alınacak bir hayat yaşadı.
Süleyman bin Yesar, Mekke'ye varıp tavafını yaptıktan sonra bir kenarda uykuya kaldı. Rüyasında Hz. Yusuf (a.s)'ı gördü. Ona:
-Sen benim kardeşimsin, diyordu.

 
Üst