Erdoğan'dan Merkez Bankasına : Neyi Bekliyorsun Faizi Düşür

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Cumhurbaşkanı Erdoğanbugün Genç İşadamlarına yönelik yaptığı konuşmada yine hedefine Merkez'i aldı.

YATIRIMIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL

İşadamlarının dikkatini ekonomi üzerinden yapılan algı operasyonlarına çeken Erdoğan,
faizlerle ilgili, ''Ben şunu biliyorum;
yüksekfaiz bu ülkede yatırımın önündeki en büyük engeldir. Eğer yüksekfaizyüksek kalmaya devam ederse bu ülkede yatırımlar istenilen seviyede olmayacak. Girişimci üretemeyeceğiz. Bu finans sekötörü korkunç paralar kazanıyor. Bakıyorsunuz vatandaşın mevduatları ile paradan para kazanıyorlar. Bu mevduatlarda vatandaşın en az kazanacağı şekilde de dönüş yapıyorlar. Birde öte taraftan girişimcinin de önünü kesiyorlar.'' diye konuştu.

''YAHU SEN NEYİ BEKLİYORSUN''

Dünyada herkes faizleri indirirken Merkez Bankası'nın ise bir türlü faizleri indirmediğine değinen Erdoğan, ''Yahu sen neyi bekiyorsun. İşte petrol
fiyatlarının geldiği nokta ortada. Bu durum bizim lehimize. Çok çok iyi noktadayız. Bizim bunu süratle vatandaşa yansıtmamız gerekiyor. Ben buradan diyorum Merkez Bankası bağımsız ise bende bağımsızım ve gereğini yapmak zorundayım. Gerekirse kendilerini çağırıp konuşacağım.'' dedi.

http://ekonomi.haber7.com/turkiye-ekonomisi/haber/1274416-erdogandan-merkeze-tepki-neyi-bekliyorsun
 

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Erdem Başçı'ya Ali Babacan da artık destek olmadı, 'Faizler düşmeli' dedi.

Üreten büyüyen, istihdam oluşturan Türkiye'ye arkasını dönüp faiz lobilerinin sözünü dinleyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yüksek faiz inadı devam ediyor. Bütün çağrılara ve piyasadaki verilere rağmen faizleri düşürmeyen Başçı'ya artık Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da destek vermiyor. Babacan yaptığı açıklamada "Faizler düşmeli" dedi.

Önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Erdem Başçı'ya çağrıda bulunmuş, faiz konusundaki tutumunu eleştirerek "Daha neyi bekliyorsun" diye sormuştu. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan Ali Babacan, "Enflasyondaki düşüşe paralel olarak faizlerin de düştüğünü, enflasyon indikçe enflasyon artı risk primi olarak oluşan faizlerin daha da aşağı inebileceğini belirtti. Babacan, "Bu rakamlar iyi mi derseniz daha da düşmesini arzu ederiz. Daha da düşük nominal faiz, reel faiz ekonomimiz açısından önemlidir" dedi. Babacan, özellikle üretimi, yatırımı desteklemeye yönelik çalışmaları olduğunu söyledi. Bunun, klasik yatırım teşvik programından farklı bir çalışma olduğunu ifade eden Babacan, "Onu da kuşatan ama ondan öte bir çalışma. Detaylarını, çalışması bittiği zaman kamuoyuyla paylaşacağız" şeklinde konuştu.

HAKEMİN DEĞİŞME ZAMANI GELİYOR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nın faiz kararına ilişkin değerlendirmelerine tam destek geldi. Yüksek faizlerin katlanılabilir olmadığını belirten Zeybekci, Merkez Bankası'na acilen indirim çağrısında bulundu. Zeybekci, "Acilen faiz indirimine gitmemiz gerekiyor. Bunun karşısında susmak da suça alet olmaktır" dedi. Zeybekçi sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin 2015 ile ilgili bütün beklentileri son derece pozitif hale dönüşürken, Türkiye'nin yüksek faize katlanan dünyadaki en üst düzeydeki ülkelerden birisi olarak devam etmesi kabul edilebilir değildir. Merkez Bankası'na fiyat istikrarının yanında istihdam, ihracata dayalı büyüme görevi verilmesi lazım. 'Faiz indirimi yapacaktım ama siyasi baskı geldi yapmıyorum' noktasına gelindiyse, hakemi değiştirme zamanı gelmiştir. Ama o noktada değiliz."

2 PUAN İNMELİ

AK Parti MKYK Üyesi Bülent Gedikli, Merkez Bankası'nın politika faizini en az 2 puan indirmesi gerektiğini bildirdi. Dünyada bir çok ülkenin faizlerini indirdiği bir dönemden geçildiğini belirten Gedikli, Hindistan ve Peru'nun dahi buna dahil olduğunu ifade etti. Türkiye'nin faiz düşürme konusunda şu anda çok değerli bir dönemden geçtiğini dile getiren Gedikli, bugün gelinen noktada da Merkez Bankası'nın bahanesinin kalmadığını ve politika faizini en az 2 puan indirmesi gerektiğini söyledi.

http://www.ahaber.com.tr/ekonomi/2015/01/18/erdem-basci-yalniz-kaldi
 

rabbinsadikkulu

FETÖ nurcu değildir!
Katılım
10 Ocak 2012
Mesajlar
9,937
Tepkime puanı
131
Puanları
0
sebep; erdem başçı'nın da fetulahçı olması olabilir mi?
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Bu konuda görüşleri tek dikkate alınacak olan kişi Ali Babacan'dır.

Ali Babacan da merkez bankasının faiz politikasını onaylıyor.

Bir ülkede enflasyon ne ise faizlerde ona yakın bir rakamdır.

Enflasyon yüksek ise faizleri düşüremezsiniz.

Şahsen ben bu konuda cumhurbaşkanın yada Yiğit Bulutun söylediklerini kaale almıyorum.

Merkez Bankası doğru yolda.

Selam ve dua ile...
 
Üst