Erdoğan ve Ruhani Yemen çözümü için anlaştı

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İranlı mevkidaşı Ruhani ile görüşmesinden Yemen mutabakatı çıkarken krizi çözecek yol haritası da ortaya çıktı.

İki liderin Tahran'daki görüşmesinin detayları belli oldu. Önce ateşkes, sonra taraflar arasında üçüncü ülkede müzakere sağlanacak. Ankara kolaylaştırıcı rol üstlenecek

ERDOĞAN-RUHANİ GÖRÜŞMESİNİN PERDE ARKASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın
İran ziyaretinde Yemen'deki çatışmaların bitirilmesi için İran ile "istişare mekanizması" kurulması konusunda mutabakata varılmasının ardından, Yemen'deki mekanizmanın ayrıntıları netleşmeye başladı. Yemen'de taraflar arasında müzakerelerin başlatılması kararından sonra, Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani görüşmesinde bu müzakerelerin 'üçüncü tarafsız' bir ülkede yürütülmesi konusunda fikir birliğine varıldığı öğrenildi.

Yemen'e ilişkin oluşturulması planlanan sürecin detayları şöyle:

ATEŞKES ŞARTI: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'da "İki ülke bir araya gelerek, birbiriyle çatışan tarafları masaya oturtup bu kana son verelim" mesajıyla, Yemen için çözüm mekanizmasının ilk işaretini vermişti. Mekanizma "Husiler'in Sana ve Aden'den çekilmesi, Suudi Arabistan'ın da eşzamanlı olarak hava operasyonlarını durdurması" halinde çalışmaya başlayacak.

TARAFSIZ ÜLKE: Müzakereler İran ya da Suudi Arabistan'da olmayacak. Üçüncü tarafsız bir ülkede yapılacak.
Türkiye de Yemen krizinde tarafsız olduğu için müzakerelerin Türkiye'de de yürütülebileceği belirtiliyor. Daha önce hem Yemen hükümeti hem de Husilerle barış sağlanması için diplomasi trafiği yürüttüğü ortaya çıkan Türkiye'nin, taraflara nispeten eşit mesafede olması, Türkiye'nin arabuluculuk yapması ihtimalini güçlendiriyor.

DİPLOMASİ TRAFİĞİ:

Erdoğan'ın Tahran ziyareti öncesinde Ankara; Suudi Arabistan ve Pakistan ile diplomasi trafiği yürüttü. Suudi Arabistan İçişleri Bakanı ve Veliaht Prens Vekili Naif Ankara'ya gelerek, İran ziyareti öncesinde Erdoğan'la görüştü. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de Ankara'ya gelerek temaslarda bulunmuştu. Erdoğan bu görüşmelerin ardından İran'a gitti. Ankara; Suudi Arabistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan diplomasi trafiğine devam edecek.

KOLAYLAŞTIRICI ROL: Türkiye'nin arabulucu olma talebi yok. Ancak Tahran ve Riyad, "Yemen'de çatışmaların durması için bir şeyler yapılmalı" talebini Ankara'ya iletti. Ankara, kolaylaştırıcı rol üstlenecek.

YEMEN KRİTİK ÖNEMDE: Türkiye, Yemen'i bölge barışının geleceği açısından kritik önemde görüyor. Yemen'de İran-Suud geriliminin bölgesel bir mezhep savaşına dönüşmesinden endişe ediliyor. "Yemen sorunu çözülürse, Irak ve Suriye'de de rahatlama yaşanabilir" değerlendirmesi yapılıyor.

http://www.haber7.com/dis-politika/haber/1342107-erdogan-ve-ruhani-yemen-cozumu-icin-anlasti
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Bu haber doğru çıkıp da sulh olur ise petrol ucuzlar döviz düşer.

Uluslar arası piyasalar rahatlar.

Ama şii sünni kavgası isteyen dış güçler boş durmaz.

Mutlaka bir şekilde tarafları savaşa sürüklemeye çalışırlar.

Selam ve dua ile...
 

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
24,988
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
Değişen bir şey yok.

Suud hükümeti Yemendeki Husi hareketine silah yardımına devam ettiği gerekçesi ile İran'ı tehdit etti.

Siyasi hava ısınınca borsa düştü dolar 2.64 seviyelerinde.

Yani sayın Dua Nur'un yazdığı gibi ortalık toz pembe değil.

Keşke Erdoğan bu meselede etkili olabilse idi.

Selam ve dua ile...
 
Üst