Erdoğan Şubat Ayında Küba Camiinin Temelini Atacak

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şubat ayında, Küba'da yapılacak caminin temelini atması planlanıyor. Projede, Ortaköy Camisi örnek alınacak.

Erdoğan, daha önce sık sık Kristof Kolomb'un anılarında Amerika kıtasına ayak bastığında Küba'da bir tepede cami gördüğünden bahsettiğini dile getirmiş ve kıtaya Müslümanların daha önce ayak bastığını ifade etmişti.

"O TEPEYE CAMİ YAKIŞIR"

Tartışmalara neden olan bu ifadesinden sonra Erdoğan, "Küba'da o tepeye cami yakışır" demişti. Aradan geçen süre içerisinde Küba hükümeti ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında yapılan görüşmeler neticesini verdi. Yaklaşık 4 bin Müslüman'ın yaşadığı Küba'dan izin çıkınca Erdoğan'a bilgi verildi.

PROJE HAZIRLANIYOR, TEMELİNİ ERDOĞAN ATACAK

Erdoğan proje için Ortaköy Camisi'nin bir benzerinin yapılacağı projenin hazırlanması talimatını verdi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yürüttüğü prosedür çalışmaları tamamlanırsa, Erdoğan, şubat ayı ortasında Latin Amerika turu kapsamındaki Küba ziyaretinde caminin temelini atacak. Kostarika ve Meksika'ya da gidecek olan Erdoğan'ın programında Brezilya'nın da olabileceği kaydedildi.

http://www.haber7.com/guncel/haber/1275919-kubaya-cami-projesi-subatta
 

Mugalata

Kıdemli Üye
Katılım
10 Mar 2014
Mesajlar
4,252
Tepkime puanı
146
Puanları
0
Konum
izmir
küba'yı güleryüzlü, oynak ritmli sosyalizmin ülkesi olarak değil de, bir tür kabe gibi gören "komünist"lerimizin yüreğine inecek bir gelişme olur bu. alıştıra alıştıra söylesinler ve yanlarında kesin, bir kalp doktoru bulunsun. :)

öte yandan, camileri gösterişli bir iktidar figürü gibi görenleri de tatmin etmeyecektir bu küba camii. çünki mesela bir çamlıca gibi heybetli olmayacaktır. küba halkı her şeyin mütevazisini sever. devasa yapılara kanacak bir halk değildir küba'nın şirin halkı.
 
B

bamda

Guest
Allah ondan razı olsun .Çok güzel çalışan bir devlet başkanı .Forum içinde ve haricindeki tüm düşmanlarını helak eylesin.
Tayyip erdoğanın başarıları göremiyorlarsa 7 derece miyop gözlük nasip eylesin.
Allah cc nin Akp ile onlara verdiği nimetlere hala daha şükredemiyorlarsa ,şükrü sayacak uzunlukta 1 metre dil nasip eylesin..
ARKANDAYI SAYIN CUMHURBAŞKANIM!
 

Dua Nur

Kıdemli Üye
Katılım
29 Nis 2007
Mesajlar
37,459
Tepkime puanı
247
Puanları
0
cami işi tamam

Basın mensuplarının Küba ziyaretine ilişkin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Küba'da önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini, Devlet Başkanı Raul Castro ile verimli görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Türkiye ile Küba arasındaki ilişkilerin geleceğe daha iyi bir şekilde nasıl taşınacağına ilişkin müzakere yaptıklarını ifade eden Erdoğan, siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda gerçekleştirilebileceklerin ele alındığını belirtti.
Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 28 milyon dolar olduğunu ifade ederek, "Bu rakam çok düşük. Bu Küba'ya yönelik yaptırımların da önemli bir neticesidir. Bu konuları da kendisiyle görüştük. Bu yaptırımları doğru bulmuyoruz. İnsani açıdan da vicdani açıdan da doğru bulmuyoruz" diye konuştu.
Latin Amerika ülkeleri ziyaretinin ilk durağı olan Kolombiya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 1 milyar 400 milyon dolar olduğunu anımsatan Erdoğan, ziyaretinin üçüncü durağı Meksika'da da verimli görüşmeler yapacaklarına inandığını kaydetti.
Küba'nın turizm açısından önemli bir destinasyon olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye de destinasyonlarla dolu bir merkez. Müşterek bu tür şeyler yapabiliriz. Bunun için de önemli bir adımın atılması lazım. Bu da Türk Hava Yolları'nın Küba ve Meksika arasında bir seferler dizisini başlatması konusunu görüştük. Bu konuyu Meksika ile de görüştükten sonra 3 merkeze uçuşların düzenlenmesi hem Türkiye'den Küba'ya gelişi hem de Küba'dan Türkiye'ye gidişleri de artıracaktır. Türk Hava Yolları olarak biz buna hazırız. Küba da 'bizim için herhangi bir problem yok'. Onlar da hazır olduklarını söyledi. Şimdi Meksika ile onlar da görüşecek biz de. Türk Hava Yolları'nın seferleri de başladığı andan itibaren inanıyorum ki Latin Amerika ile ilgili bu süreç çok daha olumlu bir şekilde gelişecektir."

Erdoğan, rahatsızlığı nedeniyle Fidel Castro ile bir araya gelemediğini dile getirerek, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile geniş bir çerçevede görüşme gerçekleştirdiklerini yineledi.

KÜBA'YA ORTAKÖY CAMİİ PROJESİ

Havana’da
cami projesiyle ilgili gelinen noktanın sorulması üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küba yönetimince Suudi Arabistan ile bu konuda çok öncelere dayanan bir görüşme yapıldığını ve bir mutabakata varıldığını aktardı.
"Suudi Arabistan mimarisiyle bizim mimarimiz farklı. Burada bu işle ilgilenen çok önemli bir isim var, kendilerine Ortaköy Cami ile ilgili daha önce bilgi vermiştik. Ben şimdi Ortaköy Cami ile ilgili tüm bilgileri, proje çalışmalarına, tüm görüntülerine varıncaya kadar takdim ettim. 'Biz bunu kendimiz yapacağız, ortak istemiyoruz. Uygun görürseniz Havana’da yapmak isteriz'. Havana’da diğerlerine söz vermişseniz o zaman bir başka şehirde Ortaköy Camisi’ni yapabileceğimizi kendilerine söyledik. Bundan sonraki süreci de bizler gerek Diyanet İşleri gerek TİKA vasıtasıyla takip edeceğiz. TİKA ile ilgili burada üç önemli adım atıldı, bir adım da bu olacak. Olumsuz bir yaklaşımları yok."
"TARHİ KÜBA, BİR ZENGİNLİK"

Küba’ya ilişkin gözlemleri de sorulan Erdoğan, Küba ile ABD’nin iyi ilişkiler içinde olduğunu ancak bugüne kadar yapılan 233 görüşmeden henüz netice alınamadığını, iki ülkenin kısa süre sonra bir zirve kapsamında bir araya geleceğini kaydetti.

"Tarihi Küba bir zenginlik, bunu takdir etmek lazım" ifadesini kullanan Erdoğan, restorasyon konusunun önemine de dikkati çekti.

ERDOĞAN, CASTRO İLE NÜKTEDAN KONUŞMASINI ANLATTI

Erdoğan, şunları söyledi:

"Ben, Sayın Başkan’a 'Turizm Bakanı ile Kültür Bakanı’nı ayrı yapmayın. İki bakan bence doğru değil. Mümkünse kültür ve turizm bakanını birleştirin çünkü turizmden elde ettiğiniz geliri tamamıyla kültüre aktarın ki, kültürel eserleriniz ihya olsun, bunlar da Küba’nın gelişimine faydalı olsun' dedim. Çok nüktedan bir insan, ‘Ben ikisini de kaldırmayı düşündüm’ dedi. O da buna hak verdi. Özellikle renovasyon ve restorasyonlar çok önem arz ediyor. Bu tarihi şehir önem arz ediyor, güzel bir yer ama bakım tabii ki şart."

ATATÜRK BÜSTÜNE ÇİÇEK BIRAKTI

Daha sonra, Havana'da yabancı bir devlet başkanına ait tek büst olan
Atatürk büstünün bulunduğu parka gelen Erdoğan, buraya çiçek bıraktı.

"Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk" ifadesinin altında doğum ve ölüm tarihlerinin yer aldığı Atatürk büstünde Türkçe ve İspanyolca "Yurtta sulh cihanda sulh" yazısının bulunduğu dikkati çekti.

Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki heyetle, "eski şehir" olarak adlandırılan kentin tarihi bölümüne geçti. Burada tarihçi Eusebio Leal'den bilgi alan Erdoğan, Havana Şehir Müzesi'ni gezdi.

Tarihi mekanları ziyareti sırasında karşılaştığı Türklerle sohbet eden Erdoğan, anı fotoğrafları çektirdi.

http://www.ensonhaber.com/cumhurbaskani-erdogan-kubada-2015-02-12.html
 
Üst