Engel dediğin nedir ki cancağızım!

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
http://www.risalehaber.com/news_detail.php?id=77566


68775.jpg

Engel dediğin nedir ki cancağızım!


Konya'nın Sarayönü ilçesinde orta büyüklükte bir tamir atölyesi... İçerden çekiç sesleri yükseliyor. Tek kolu ve iki bacağı olmayan 50 yıllık usta Halil Kart, otomobilin kaportasına özenle indiriyor darbeleri.




Konya'da doğuştan iki bacağı ve bir kolu olmayan kaporta ustası Halil Kart, yarım asırdır, çalışma azmiyle görenleri şaşırtıyor. 50 yılda onlarca kalfa ve usta yetiştiren tecrübeli kaportacı, özgüveni sayesinde önüne çıkan engelleri bir bir aşmayı başarmış. Halil usta, emekli olmasına rağmen biri üniversite öğrencisi 3 torununu da okutmak için çalışıyor. Para istemek için işyerine gelen dilenciler, Halil ustanın engelli olmasına rağmen çalıştığını görünce arkasına bakmadan kaçıyor.
Konya'nın şirin ilçesi Sarayönü'nde orta büyüklükte bir tamir atölyesinde rastlıyoruz Halil Usta'ya. Tek kolu ve iki bacağı olmayan bir ustanın otomobil kaportasına özenle indirdiği darbelere şahit oluyoruz. Selam verip meramımızı anlattığımız Halil Kart, nasırlı elleriyle çay ikram ediyor misafirlerine. Sarayönü sanayisinde kaporta tamirciliği yapan usta, çalışma azmiyle herkese örnek oluyor. Doğuştan engelli, ama her türlü ihtiyacını kendisi karşılıyor.
Daha çocukluk döneminde hayatın zorluklarıyla karşılaşan Kart, çok istemesine rağmen engelinden dolayı okula alınmamış. İlk olarak bisiklet tamirciliği yaparak mesleğe adım atmış. Daha sonra Konya'daki bir kaporta ustasının yanına çırak olarak girmiş. Yaklaşık 5 yıl süren çıraklık döneminden sonra kalfalık ve ustalık sürecini de başarıyla tamamlamış. Bu arada okulu dışarıdan bitirmiş.
Özgüveni sayesinde önüne çıkan engelleri bir bir aşmayı başaran Halil Kart, yarım asırlık meslek hayatında onlarca kalfa ve usta yetiştirmiş.
Yıllarca yanına çırak olarak aldığı onlarca genci, ustalık belgesiyle mezun etmiş atölyesinden. Kendisi gibi engellilere hep yaşama sevinci aşılamış. Emekli olmasına rağmen çalışmayı bırakmamış. Usta, trafik kazalarından sonra mahkemelere de bilirkişi olarak katılıyor ve hasar tespiti için hizmet veriyor.
Gençliğinde en büyük hayalinin okumak olduğunu söyleyen Halil usta, "Şimdi bu hayalimi torunlarım üzerinden gerçekleştiriyorum. Biri üniversitede, 3 torunum okuyor. Onların iyi bir meslek sahibi olması için elimden gelen desteği veriyorum." diyor.
Ünü ilçe dışına taşan yılların kaporta ustası, başka ilçelerden gelen ve engelli olduğunu gören müşterilerinin 'Acaba tamir edebilir mi?' diye tereddüt ettiğini anlatıyor. Halil usta, iş bittikten sonra önceleri tereddüt eden müşterilerinin memnun kaldıklarını ve sürekli araçlarını kendisine tamir ettirdiklerini anlatıyor.
Eskiden bir otomobil tamir etmek için çekiçlerle günlerce uğraştıklarını ifade eden Kart, çekiç sallamaktan dirseğinin bile çıktığını söylüyor. Şimdi araçların insan gücü fazla kullanılmadan rahatlıkla tamir edilebilmesinden gayet memnun. "Şimdiki imkânlar bizim gençliğimizdeki ustalarda olsa uçak, helikopter yapardık." diyecek kadar da iddialı.
Halil Usta, hayata hiçbir zaman küsmemiş. Bu nedenle sağlıklı olup da dilencilik yapanların haline bir anlam veremiyor. Bazen para istemek için atölyesine dilencilerin geldiğini ama geldikleri gibi gittiğini söylüyor. Usta, "Tam para istemeyecekken bacaklarım olmadan tek kolumla çalıştığımı görünce geri dönüyorlar." diyor.

Zaman
 
Üst