Endonezyaya yardım eden olabilir

Zeynep Özmen

Kevok_84
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
3,306
Tepkime puanı
11
Puanları
0
Deprem, Endonezya’yı uykuda yakaladı: 3 bin ölü


Yaklaşık 1,5 yıl önce tsunami felaketini yaşayan Endonezya, önceki gün yeni bir depremle sarsıldı.


Orta Cava eyaletini uykuda yakalayan sarsıntıda, 2 bin 914 kişi hayatını kaybetti. Yerel kaynaklar ölü sayısını 3 bin 500 olarak açıkladı. Denizin 33 kilometre dibinde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem binlerce kişinin de yaralanmasına yol açtı. Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, enkaz altındaki yaralıların kurtarılması için orduya talimat verirken, Sağlık Bakanı Siti Fadillah Supari, hastanelerin yetersiz kaldığını duyurdu.

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi, yerel saatle 05.14'te vuku bulan depremin merkez üssünü ‘Yogyakarta kentinin 25 kilometre güneybatısı' olarak açıkladı. Sarsıntı, son haftalarda kül, gaz ve lav püskürten Merapi volkanının faaliyetlerini artırdı. Depremden en fazla etkilenen Yogyakarta kentindeki ev ve otellerin büyük kısmı yıkıldı. Halk, bölgedeki cami ve kiliselere sığındı. Köylülerin toplu mezarlar kazmaya başladığı öğrenildi.

Halkın çoğunu uykuda yakalayan deprem Yogyakarta kenti ve çevresindeki 3 kasabayı etkiledi. Toplumsal İşler Bakanlığı yetkilisi Sopar Jaya, ölü sayısını 2 bin 914 olarak verirken, ölen ve yaralananların üçte ikisinin Bantul bölgesinden olduğunu söyledi. Resmi olmayan rakamlara göre ise yaklaşık 3 bin 500 kişinin öldüğü bildirildi. Endonezya Kızılhaç yetkilisi Arifin Muhadi, 2900 kişinin yaralandığını açıkladı.

Kentteki iki katlı evler, oteller ve hükümet binalarının büyük hasar gördüğü kentte, yollar ve köprüler de yıkıldı. Bu nedenle yaralıların hastaneye ulaştırılmasında güçlük çekildiği belirtildi. Halkın bir kısmı Yogyakarta’nın ana meydanında toplandı, yüzlerce kişi de bölgedeki cami ve kiliselere sığındı. Ulaştırma Bakanı Hatta Rajasa, Yogyakarta Havaalanı’nın depremin piste verdiği hasar nedeniyle kapatıldığın ı söyledi.

Öte yandan depremin son haftalarda kül, gaz ve lav püskürten Merapi volkanının faaliyetlerinin arttığı bildirildi. Bilim adamları depremin tetiklediği Merapi volkanındaki faaliyetleri yakın takibe aldı. Dünyanın en büyük adacıklar ülkesi olan Endonezya’da sık sık depremler meydana geliyor. 26 Aralık 2004 tarihinde Güney Asya ülkelerinde meydana gelen ve Sri Lanka, Tayland, Hindistan ve özellikle Endonezya’nın Açe bölgesinde tsunami şeklinde etkisini gösteren 9,1 büyüklüğündeki depremde 230 bin kişi ölmüş, 2 milyon kişi evsiz kalmıştı. Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Haluk Eyidoğan, depremin yerleşim birimine yakınlığı, sığ olması, eski yapı stokunun fazlalığı, yapıların mühendislik hizmeti ve denetim eksikliği ve zemin sorunları nedeniyle hasarın arttığını kaydetti.

Türk Kızılayı’nın acil durum timi afet bölgesinde

Türk Kızılayı Endonezya’daki depremin ardından bölgeye en hızlı ulaşan yardım kuruluşu oldu. Endonezya Ekip Başkanlığı, 3 uzman personelden kurulu acil durum timini afet bölgesine ihtiyaç tespiti yapmak üzere görevlendirdi. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam ülkelerine depremzedelere yardım çağrısında bulundu.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), Endonezya’nın Orta Cava eyaletini vuran şiddetli depremde acil ihtiyaçların karşılanması için 3 milyon Euro tutarında acil insani yardımda bulunacak. Avrupa Komisyonu insani yardım koordinatörü Carlos Afonso da Cakarta'da yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde en fazla kan ve ameliyat malzemesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, Cava adasındaki depremden 200 bin kişinin etkilendiğini, 4 bin evin yıkıldığını açıkladı.

Yardımlar bununla da sınırlı kalmadı. İtalya, aralarında çadır, battaniye, jeneratör, su pompasının bulunduğu 27 ton insani yardım gönderdi. İsviçre Dışişleri Bakanlığı Endonezya Kızılhaç’ına 100 bin dolar bağışladı. Birleşmiş Milletler Gıda Programı, deprem bölgesine insani yardım ve acil durum değerlendirme ekibi gönderdi. UNİCEF, acil yardım malzemeleri, 9 bin tente ve 2 bin çadır yolladı. Katolik Kilisesi İtalyan Piskoposları Konferansı, Papa Benedict’in talebi üzerine 2 milyon Euro tahsis etti. Ankara, Brüksel, Riyad, Cihan





28.05.2006
Ömer Akbey
Cakarta

 
Üst