En büyük silah ithalatçısı Suudi Arabistan

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
Suudi Arabistan, 2014'te 6.5 milyar dolarlık silah ithal ederek 2013'te birinciliği elinde tutan Hindistan'ı geride bıraktı ve dünyanın en büyük silah ithalatçısı oldu.


IHS adlı uluslararası ekonomi araştırma ve analiz kurumunun raporuna göre, İran’ın Ortadoğu’da artan nüfuzundan endişe duyan Suudi Arabistan, 2014'te silah ithalatı için ayırdığı bütçeyi bir önceki yıla göre yüzde 54 artırarak 6.5 milyar dolara çıkardı. Suudi Arabistan bu rakamla silah ithalatına 5.8 milyar dolar harcayan Hindistan'ı geride bıraktı.

IHS’nın tahmini sevkiyat bilgilerine dayandırdığı verilere göre, Suudi Arabistan'ın 2015'te de silah ithalatını yüzde 52 artırarak 9.8 milyar dolar harcama yapması bekleniyor.
IHS’nın raporunu hazırlayan editör Ben Moores, “Bu kesinlikle eşi görülmemiş bir şey. Bölgede politik gelişmeleri görüyorsunuz, aynı zamanda elinizde petrol var. Bu, zengin ülkeleri kendilerini silahlandırmaya ve bölgedeki gelişmelere bakışını değiştirmeye doğru itiyor” dedi.

Jeopolitik gelişmelere göre silah ithalatı


Notre Dame Üniversitesi Kroc Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı David Cortright ise, Suudi Arabistan’ın Ortadoğu’nun değişime uğrayan jeopolitik gelişmelerine göre kendisi için bir savunma cephesi kurduğunu ifade etti. Cortright, bölgede IŞİD’e karşı savaş başlatan ABD’nın müttefiki olarak kalmaya çalışan Suudi Arabistan’ın, İran'ın nükleer müzakerelerinin başarıya ulaşması ve İran’a yaptırımların kalkması halinde, bu ülkenin bölgede nüfuzunun daha da artmasından endişelenerek silah donanımını artırmaya çalıştığını dile getirdi.

ABD, Ortadoğu’ya 2013'te 6 milyar dolar olan silah ihracatını 2014'te 8.4 milyar dolara çıkarmıştı.
Suusi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) 2014’te silah ithalatının toplamı, tüm Batı Avrupa’nın silah ithalatını geçerek 8.7 milyar dolara ulaştı.

'Ortadoğu’da fırtına bekliyoruz'


Suudi Arabistan’ın İran’ın nükleer silah hırsından endişe duyduğunu söyleyen Cortright, “Güvenlik açısından objektif bakmak gerekirse, ‘düşmanımın düşmanı dostumdur’ söyleşindeki gibi Suudi Arabistan’ın bölgede IŞİD tehdidini bitirmek için İran ile işbirliği yapması lazım” dedi.
Silah ithalatı raporunu hazırlayan Moores, İran’ın bölgede artan nüfuzunun yanı sıra Suudi Arabistan’ın silah ve savunma sistemlerini geliştirmek konusunda hırslı davranmasından dolayı bölgede mezhepçiliğin artacağını ve çatışmaların daha da büyüyeceğini ifade etti. Moores, “Hepimiz Ortadoğu’da bir fırtına bekliyoruz” dedi.

Suudi Arabistan’ın gelişmiş sistemleri kullanma gücünü artırdığını söyleyen Moores, ülkenin artık gelişmiş teknoloji uzmanı, araştırmaları ve sistemleri elde ettiğini dile getirdi.
Uluslararası silah ticareti, 2013'te 56 milyar dolar olarak kaydedilirken 2014'te 64.4 milyar dolara ulaşmıştı.

Silah ihracatında zirve ABD'nin


IHS’nin verilerine göre, ABD silah ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 19 artırarak 23.7 dolarlık ihracat hacmiyle silah ihracatında birinci. Rusya ise silah ihracatını yüzde 9 artırarak 10 milyar dolar ihracat hacmiyle ikinciliğe sahip. İngiltere, Almanya, İtalya, İsrail, Çin, İspanya ve Kanada dünyanın en fazla silah ihracatı yapan 10 ülkesinin içinde yer alıyor.
En çok silah ithalatı yapan ülkeler listesinin Suudi Arabistan ve Hindistan'dan sonraki kısmında ise Çin, BAE, Tayvan, Avustralya, Güney Kore, Endonezya ve Türkiye yer alıyor.

Kaynak: AP





 
Üst