• Reklamsız versiyon için ÜYE OL

Ekim ayında hangi balıklar tüketilmeli

Ebu Computer

Kıdemli Üye
İhvan Üyesi
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
22,132
Beğeniler
407
Puanları
83
#1
Balık sezonunun açılmasıyla birlikte tezgahlar doldu. Peki ekim ayında hangi balıklar tüketilmeli?




Uzmanlara göre her ay mevsimine uygun balık yemelisiniz. Bunun temel sebebi pek çok deniz canlısının yumurtlama zamanının Nisan ve Ekim ayları arasına denk gelmesi. Yumurtlama dönemindeki balıkları yemeniz deniz ekosisteminin bozulmasına sebep olur. Yavru ve yumurtlamak üzere olan balıkları yemeniz bir sonraki balık sezonlarında, balık stoklarının çok hızlı düşmesine ve türlerin yok olmasına neden oluyor.

İşte bunlara sebep olmamak için ekim ayında bu balıkları tüketin:

Levrek

Türkiye kıyılarında Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de bulunur. Her mevsimde, özellikle de mayıs ortalarından kasım sonuna kadar avlanır.



Lüfer

En lezzetli lüfer İstanbul Boğazı'ndan çıkar. Lüferin Ağustos-Kasım ayları arasında yenmesi tavsiye edilir.



Eşkina

Yerli bir balık türüdür. Ekim ayında sıklıkla tercih edebiliriz.



İzmarit

Eti çok lezzetli olan izmarit balığı, vitamin ve mineral açısından zengin bir balıktır. İçerisinde A, B1, B2, D ve E vitaminlerinin yanı sıra çinko, iyot, kalsiyum ve bolca fosfor bulunur.



Mercan Balığı

Lezzeti kadar pembe rengiyle görünümü de güzel olan bir balıktır. Bütün bölgelerde çıkmasına rağmen, Ege mercanı daha bir lezzetlidir.



Palamut

Palamut balığı Protein ile D vitamini yönünden zengindir. En Lezzetli palamutlar eylül sonunda avlanan palamut balıklarıdır.



Sardalya

Önemli bir protein kaynağıdır.



Tekir

Eti lezzetli bir balıktır.



Uskumru

Uskumru et ve balık cinsi tüm gıdalar gibi protein deposudur.


 

alanyali07

Kıdemli Üye
İhvan Üyesi
Katılım
11 May 2008
Mesajlar
6,162
Beğeniler
403
Puanları
83
#2
Yalnız başlıktaki bazı balık isimleriyle resimler uymuyor,sonra tezgahta şaşırmayın :laugh:
 

Kaptan

Stajyer Moderatör
İhvan Üyesi
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
13,781
Beğeniler
421
Puanları
83
#3
Maşallah bu sene palamuta doyduk. Her kosebasinda bir tezgah. Tanesi 5 lira, almayani dovuyorlar.
 

Verda

Gales
Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Beğeniler
988
Puanları
113
#4
Dün balıkçıda levrek istedim, adam ısrarla palamutu tavsiye etti bana, tabi ben yine levrek yedim =)
 

adams77

Kanalizasyoncu
İhvan Üyesi
Katılım
14 Haz 2013
Mesajlar
23,091
Beğeniler
557
Puanları
113
#5
Hamsi almak için balıkçıya uğradım tezgah boştu etikette 13tl yazıyordu. Millet pahalı dememiş tüketmiş vallah mecburen palamutu tercih ettik
 

Büşra

'ana hura!!
Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
21,589
Beğeniler
2,664
Puanları
113
#6
Halde çok uygun @adams77

yirmi kilo temizleyip attım dolaba bencağız =)
birazda palamut attım

ilk defa mercanın tadına bu sene baktım hakkaten çok lezzetli
ama temizlemesi çok zor mercanı ...pulları da var çünki ...

Mercan dolması tavsiye ederim ...
 

Büşra

'ana hura!!
Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
21,589
Beğeniler
2,664
Puanları
113
#7
Halde çok uygun @adams77

yirmi kilo temizleyip attım dolaba bencağız =)
birazda palamut attım

ilk defa mercanın tadına bu sene baktım hakkaten çok lezzetli
ama temizlemesi çok zor mercanı ...pulları da var çünki ...

Mercan dolması tavsiye ederim ...
 

Kaptan

Stajyer Moderatör
İhvan Üyesi
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
13,781
Beğeniler
421
Puanları
83
#8
Hamsi almak için balıkçıya uğradım tezgah boştu etikette 13tl yazıyordu. Millet pahalı dememiş tüketmiş vallah mecburen palamutu tercih ettik
Bırak allasen, la bu aylarda hamsi mı yenirmis. Biraz bekle daha hamsinin kulağına kar kaçacak. Yosam yenmez yağsız ve yavan olur.
 

adams77

Kanalizasyoncu
İhvan Üyesi
Katılım
14 Haz 2013
Mesajlar
23,091
Beğeniler
557
Puanları
113
#9
Bırak allasen, la bu aylarda hamsi mı yenirmis. Biraz bekle daha hamsinin kulağına kar kaçacak. Yosam yenmez yağsız ve yavan olur.
Uşağum millet 13tl 'ye tezgahta hamsi bırakmıyor sen kulağa kar kaçacak diyorsun :)
heçte yavan olmayi limonu ve soğan ile oh missss
 

talib

Kıdemli Üye
İhvan Üyesi
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
21,568
Beğeniler
901
Puanları
113
#10
Mısır unu ile hamsi... Bu kadar teferruata gerek yok :)

İşin latifesi tabi. Tam balık zamanı. Her çarşamba pazar kurulduğu için balık günü ilan ettik
 

nefahtü

Kıdemli Üye
İhvan Üyesi
Katılım
21 Haz 2013
Mesajlar
5,117
Beğeniler
333
Puanları
0
#11
Hafta da bir gün olsun Somon yapıyorum bol soğanlı yanına da tam buğdaydan pilav. Müthiş ikili ve tabi tüm yeşillerden salata.
 

Büşra

'ana hura!!
Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
21,589
Beğeniler
2,664
Puanları
113
#12
hamsiyi yumurtalayıp mısır unundan geçirip kızartmayı deneyin =)

Bu sene çinekop favorim palamutu beğenmedim ...
 
Üst